Sorin Blejnar ar fi primit mita de peste 13 milioane de lei in biroul sau de la ANAF, in cutii pentru hartie de copiator
Sorin Blejnar ar fi primit mita de peste 13 milioane de lei in biroul sau de la ANAF, a declarat procurorilor fostul sau subaltern Dan Stroe, care, conform unor surse judiciare, a spus ca a dus banii respectivi in cutii de hartie de copiator.
In fata instantei care i-a prelungit mandatul de arestare preventiva, Sorin Bejnar a afirmat ca acuzatiile lui Stroe ”nu eu sens nici macar infractional”. Fostul director de achizitii si investitii publice din ANAF Dan Stroe a declarat procurorilor DNA Ploiesti ca a dus mita provenita din contractele incheiate de ANAF cu firma Romsys in biroul pe care Blejnar il ocupa in calitate de presedinte al ANAF, au declarat surse judiciare, relateaza news.ro.
De altfel, Sorin Blejnar a facut referire la aceste acuzatii in momentul in care a facut declaratii in fata completului de judecata de la Curtea de Apel Ploiesti care a decis prelungirea mandatului de arestare preventiva emis pe numele sau. Blejnar a spus judecatorilor ca acuzatiile lui Dan Stroe ”nu au sens nici macar infractional”. ”In completare la cele sustinute cu privire la... (Dan Stroe - n.r.) arata ca a avut incredere in acest om, ca a avut o declaratie de avere consistenta si facuse un business privat. Dupa ce a terminat mandatul de presedinte ANAF acesta a mai ramas sa lucreze in cadrul institutiei, la un moment dat fiind retinut, arestat ulterior de catre DIICOT, in casa lui gasindu-se 600.000 de euro cash, bani nejustificati pe care i-au confiscat. Se intreaba retoric (Sorin Blejnar – n.r.) daca nu cumva acestia sunt banii pe care ... cu nonsalanta infractionala spune ca i-a pus in cutii de xerox si i-a dus in biroul presedintelui din care spune ca si-a retinut 100-150.000 cu toate ca in acel birou erau camere de luat vederi intr-o perioada in care declnsase controalele pentru presa, astfel ca nu se explica cum sa treci cu cutiile in care sunt 13 milioane de lei prin fata acestor camere, care este logica sa scoti bani dintr-o banca folosind firmele bidon pentru care esti trimis in judecata si apoi sa introduci banii in cutii si sa te prezinti la sediul ANAF, sa treci pe langa secretare ca director si sa plece presedintele cu lazile pline de bani ca a le pune in portbagajul soferului. Apreciaza ca nu au sens nici macar infractional”, se arata in incheierea de sedinta prin care Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Blejnar.
Din acelasi document reiese, de asemenea, ca discutiile cu privire la acordarea preferentiala a celor doua contracte de informatizare incheiate de ANAF ar fi avut loc tot in biroul presedintelui de la acea vreme al ANAF, Sorin Blejnar. "Inculpatul (...) a declarat in sensul ca in anul 2011 a participat la o discutie in biroul presedintelui ANAF (inculpatul ...), unde se mai afla martorul ... si directorul ... SRL - martorul ... , discutie in cursul careia s-a agreat ca inculpatii ... si ... sa primeasca contravaloarea a 20% din valoarea contractului pentru castigarea licitatiei. Tot inculpatul ... a invederat faptul ca anterior acelei discutii a avut o alta discutie cu inculpatul ... , in care au agreat obtinerea comisionului de 20%; acelasi inculpat ... a mai invederat faptul ca i-a inmanat inculpatului ... o mare parte din comisionul in valoare de 20%", se mai mentioneaza in documentul citat.
Miercuri, Curtea de Apel Ploiesti a respins contestatia fostului presedinte al ANAF Sorin Blejnar la prelungirea cu 30 de zile a arestarii preventive in dosarul in care acesta este urmarit de DNA pentru trafic de influenta.l Solutia instantei este definitiva, astfel incat Blejnar ramane in arest pana pe 6 ianuarie 2017, inclusiv. Blejnar a fost arestat preventiv in 8 noiembrie, de catre magistratii Tribunalului Prahova, dupa cateva ore de deliberari, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, in 2011, in favoarea unei firme pentru ca aceasta sa castige contracte cu ANAF. Sorin Blejnar este suspectat ca a primit 20 la suta din valoarea acestora, respectiv peste 13 milioane de lei. Ulterior, Curtea de Apel Ploiesti a confirmat mandatul de arestare, respingand contestatia fostului sefal ANAF.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva al procurorilor, Sorin Blejnar a folosit cinci firme de tip fantoma, ai caror asociati sunt cu precadere cetateni arabi, pentru a scoate din banca cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mita de la o societate in favoarea careia a intervenit pentru ca aceasta sa castige doua contracte cu ANAF.
Procurorii DNA, care il acuza pe Sorin Blejnar de trafic de influenta sustin ca, dupa ce a primit de la firma care a incheiat doua contracte cu ANAF suma de 13.172.520 lei, reprezentand peste 20 la suta din valoarea celor doua contracte, el a folosit firmele fantoma care au facut tranzactii de tip evazionist, pentru a scoate banii din banca.
Documentul citat precizeaza ca fostul presedinte al ANAF a intervenit pentru ca o firma sa primeasca, in octombrie 2011, doua contracte cu institutia pe care Blejnar o conducea, respectiv un contract cu valoarea de 36.297.280 lei din care Blejnar ar fi primit 7.266.400 lei si un contract cuvaloarea de 28.066.780 lei din care fostul sef al ANAF ar fi primit suma de 5.906.120 lei. Banii ar fi fost virati prin intermediul unei firme subcontractoare catre o societate de tip fantoma.