Sondaj: 72% dintre români consideră că Germania nazistă este principalul responsabil al Holocaustului din România

Prof. univ. dr. Alexandru Florian

Majoritatea românilor consideră că Germania nazistă este principalul responsabil al Holocaustului din România, potrivit unui sondaj AVANGARDE.

"Într-un procent mare, spre deosebire de anii trecuţi, Germania nazistă este indicată ca fiind principalul responsabil al Holocaustului din România. Deci, practic, putem spune că de la raportul Comisiei Wiesel din 2004 şi până astăzi acelaşi mit, aceeaşi prejudecată, aceeaşi lipsă de cunoaştere a istoriei pluteşte deasupra societăţii româneşti", a spus directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, la conferinţa de presă "Responsabil de Holocaustul din România: Hitler sau Antonescu?!", organizată la sediul institutului.

El a precizat că 72% dintre respondenţi au susţinut că Hitler şi guvernul Germaniei din acea perioadă sunt responsabili de Holocaustul din România, ceea ce "este complet neistoric şi neadecvat documentelor care stau astăzi la dispoziţia tuturor celor care ar vrea să vadă ceva sau a lucrărilor de istoriografie care au apărut".

Alexandru Florian a arătat că al doilea responsabil de Holocaustul românesc indicat de respondenţi (57%) este conducătorul statului acelor ani, Ion Antonescu, 15% considerând Uniunea Sovietică drept responsabilă, iar 5% pe Regele Mihai sau pe evrei - 13%.

"Eu consider că, practic, educaţia din România, din punctul ăsta de vedere, reprezintă, în anul 2021, un eşec. Şi că aşa este, vă mai dau un argument: este prima dată când la clasa a VIII-a, în acest an şcolar 2020 - 2021, manualul de clasa a VIII-a prevede o lecţie obligatorie de o oră care se cheamă 'Holocaustul din România - studiu de caz'. La impunerea acestei teme a participat şi Institutul Wiesel, atunci când s-a discutat curicula prin 2016. În 2020, iată a venit acest manual. Sunt trei manuale pe piaţă, unul dintre ele, proaspăt, din 2020, ne spune acolo, preluând informaţia din Florin Constantiniu, istoric, academician, decedat în prezent, că Pogromul de la Iaşi se datorează Germaniei naziste", a remarcat directorul Institutului Elie Wiesel.

Citește și
sondaj
Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit sondajului, 75% dintre respondenţi sunt familiarizaţi cu semnificaţia termenului de Holocaust, dar 35% dintre români "nu cunosc nimic" în ceea ce priveşte responsabilitatea privind Holocaustul din România, consideră Alexandru Florian.

Totodată, 26% dintre respondenţi au indicat că Holocaustul românesc a constat în deportarea evreilor în lagărele controlate de Germania nazistă şi doar 9% deportarea în Transnistria.

32% dintre participanţii la sondaj indică romii ca alt grup social care a fost afectat de Holocaust. În privinţa cauzelor care au dus la deportarea romilor, 34% dintre români consideră că influenţa Germaniei naziste a dus la această decizie, 13% că guvernul României acelor timpuri a dus o politică rasistă, iar 32% nu ştiu/nu răspund.

În altă ordine de idei, potrivit sondajului, 46% dintre respondenţi nu şi-ar dori să aibă ca vecin un homosexual, un rom (42%), o persoană de culoare (16%), sau un evreu (5% ).

Alexandru Florian a anunţat că în toamna acestui an institutul pe care îl conduce îşi propune să realizeze "un sondaj mai amplu, după modelul celor deja făcute în ceilalţi ani".

"Am zis să permanentizăm această tradiţie ca, odată la doi ani, să facem o măsurătoare mai amplă, pe mai multe teme, nu numai pe Ion Antonescu şi pe memoria Holocaustului din România, în ideea că fiecare sondaj, dincolo de aceste procente, are o bogăţie de informaţie. Putem să spunem cum răspunde populaţia rurală faţă de cea urbană şi din oraşele mari faţă de oraşele mici, cum răspund tinerii, cum răspund doamnele, cum răspund domnii. O serie întreagă de analize se pot face şi, în acelaşi timp, având această cronologie, deci având mai multe sondaje, la un moment dat poţi să faci şi anumite comparaţii, să vezi în decurs de 10 ani, de cinci ani, există totuşi vreo modificare în percepţiile din România asupra acestor teme, în contextul în care, cel puţin în ultimii 15 ani, o serie de proiecte care să promoveze memoria Holocaustului din România s-au făcut ca politici publice, din banii Guvernului României, dar a existat şi această contrabalansare, această promovare a unei politici rele a Holocaustului, a memoriei unor criminali de război şi a unor lideri ai Mişcării Legionare", a mai spus Alexandru Florian.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 28 aprilie - 7 mai, la nivel naţional, pe un eşantion probabilist, aleator simplu, de 900 de subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României, având o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Politolog: AUR are potenţialul de ajunge la 30%
Politolog: AUR are potenţialul de ajunge la 30%

AUR a ajuns, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, pe locul 3 în opţiunile de vot ale românilor, şi are potenţialul de a lua aproape o treime din voturi, susţine politologul Remus Ştefureac

Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare
Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare

Peste 42% dintre români nu cred că au fost expuși știrilor false sau dezinformării, dar marea lor majoritate nu are încredere în nicio sursă de informare, fie că este vorba despre TV, internet sau rețelele sociale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.