Sondaj: 72% dintre români consideră că Germania nazistă este principalul responsabil al Holocaustului din România

Prof. univ. dr. Alexandru Florian

Majoritatea românilor consideră că Germania nazistă este principalul responsabil al Holocaustului din România, potrivit unui sondaj AVANGARDE.

"Într-un procent mare, spre deosebire de anii trecuţi, Germania nazistă este indicată ca fiind principalul responsabil al Holocaustului din România. Deci, practic, putem spune că de la raportul Comisiei Wiesel din 2004 şi până astăzi acelaşi mit, aceeaşi prejudecată, aceeaşi lipsă de cunoaştere a istoriei pluteşte deasupra societăţii româneşti", a spus directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, la conferinţa de presă "Responsabil de Holocaustul din România: Hitler sau Antonescu?!", organizată la sediul institutului.

El a precizat că 72% dintre respondenţi au susţinut că Hitler şi guvernul Germaniei din acea perioadă sunt responsabili de Holocaustul din România, ceea ce "este complet neistoric şi neadecvat documentelor care stau astăzi la dispoziţia tuturor celor care ar vrea să vadă ceva sau a lucrărilor de istoriografie care au apărut".

Alexandru Florian a arătat că al doilea responsabil de Holocaustul românesc indicat de respondenţi (57%) este conducătorul statului acelor ani, Ion Antonescu, 15% considerând Uniunea Sovietică drept responsabilă, iar 5% pe Regele Mihai sau pe evrei - 13%.

"Eu consider că, practic, educaţia din România, din punctul ăsta de vedere, reprezintă, în anul 2021, un eşec. Şi că aşa este, vă mai dau un argument: este prima dată când la clasa a VIII-a, în acest an şcolar 2020 - 2021, manualul de clasa a VIII-a prevede o lecţie obligatorie de o oră care se cheamă 'Holocaustul din România - studiu de caz'. La impunerea acestei teme a participat şi Institutul Wiesel, atunci când s-a discutat curicula prin 2016. În 2020, iată a venit acest manual. Sunt trei manuale pe piaţă, unul dintre ele, proaspăt, din 2020, ne spune acolo, preluând informaţia din Florin Constantiniu, istoric, academician, decedat în prezent, că Pogromul de la Iaşi se datorează Germaniei naziste", a remarcat directorul Institutului Elie Wiesel.

Citește și
Un sondaj IRES arată percepția schimbată a românilor asupra vaccinului anti-COVID. Patru din zece români se imunizează sigur
Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Potrivit sondajului, 75% dintre respondenţi sunt familiarizaţi cu semnificaţia termenului de Holocaust, dar 35% dintre români "nu cunosc nimic" în ceea ce priveşte responsabilitatea privind Holocaustul din România, consideră Alexandru Florian.

Totodată, 26% dintre respondenţi au indicat că Holocaustul românesc a constat în deportarea evreilor în lagărele controlate de Germania nazistă şi doar 9% deportarea în Transnistria.

32% dintre participanţii la sondaj indică romii ca alt grup social care a fost afectat de Holocaust. În privinţa cauzelor care au dus la deportarea romilor, 34% dintre români consideră că influenţa Germaniei naziste a dus la această decizie, 13% că guvernul României acelor timpuri a dus o politică rasistă, iar 32% nu ştiu/nu răspund.

În altă ordine de idei, potrivit sondajului, 46% dintre respondenţi nu şi-ar dori să aibă ca vecin un homosexual, un rom (42%), o persoană de culoare (16%), sau un evreu (5% ).

Alexandru Florian a anunţat că în toamna acestui an institutul pe care îl conduce îşi propune să realizeze "un sondaj mai amplu, după modelul celor deja făcute în ceilalţi ani".

"Am zis să permanentizăm această tradiţie ca, odată la doi ani, să facem o măsurătoare mai amplă, pe mai multe teme, nu numai pe Ion Antonescu şi pe memoria Holocaustului din România, în ideea că fiecare sondaj, dincolo de aceste procente, are o bogăţie de informaţie. Putem să spunem cum răspunde populaţia rurală faţă de cea urbană şi din oraşele mari faţă de oraşele mici, cum răspund tinerii, cum răspund doamnele, cum răspund domnii. O serie întreagă de analize se pot face şi, în acelaşi timp, având această cronologie, deci având mai multe sondaje, la un moment dat poţi să faci şi anumite comparaţii, să vezi în decurs de 10 ani, de cinci ani, există totuşi vreo modificare în percepţiile din România asupra acestor teme, în contextul în care, cel puţin în ultimii 15 ani, o serie de proiecte care să promoveze memoria Holocaustului din România s-au făcut ca politici publice, din banii Guvernului României, dar a existat şi această contrabalansare, această promovare a unei politici rele a Holocaustului, a memoriei unor criminali de război şi a unor lideri ai Mişcării Legionare", a mai spus Alexandru Florian.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 28 aprilie - 7 mai, la nivel naţional, pe un eşantion probabilist, aleator simplu, de 900 de subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României, având o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Politolog: AUR are potenţialul de ajunge la 30%
Politolog: AUR are potenţialul de ajunge la 30%

AUR a ajuns, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, pe locul 3 în opţiunile de vot ale românilor, şi are potenţialul de a lua aproape o treime din voturi, susţine politologul Remus Ştefureac

Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare
Sondaj: Mare parte dintre români nu cred că există știri false, dar majoritatea nu au încredere în nicio sursă de informare

Peste 42% dintre români nu cred că au fost expuși știrilor false sau dezinformării, dar marea lor majoritate nu are încredere în nicio sursă de informare, fie că este vorba despre TV, internet sau rețelele sociale.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.