Studentii, gata sa ia medicamente periculoase in sesiune, iar farmacistii ii ajuta. Camera ascunsa
In loc sa invete pentru examene, unii studenti se grabesc sa ia medicamente periculoase cand au sesiune. Mai mult, isi dau unii altora sfaturi pe internet.
Forumurile sunt pline de "scheme de tratament" care promit 10 pe linie, iar farmacistii elibereaza fara reteta pastile periculoase din clasa "nootropicelor", folosite in psihiatrie pentru boli grave.
Luate dupa ureche, ele pot provoca efecte negative ireversibile.
Sub pretextul ca reporterul ProTV are foarte mult de invatat pentru facultate, merge la o farmacie ca sa cumpere o cutie de pastile despre care se spune ca stimuleaza memoria si concentrarea.
CAMERA ASCUNSA:
"Reporter: Imi dati si mie, va rog frumos, o cutie de ....
Farmacista: Sigur. De 400 sau de 800 (n.r. miligrame) ?
Reporter: De 800 dati-mi, ca iau unul pe zi, acum in sesiune.
Farmacista: 6 lei 80".
Farmacista tocmai a vandut, fara reteta asa cum prevede legea, un medicament care luat dupa ureche poate avea o multime de efecte adverse grave: tulburari psihice, tulburari ale sistemului nervos central si periferic - hiperkinezie, greata, tulburari de echilibru, agravarea epilepsiei, dureri de cap, insomnie, halucinatii si diferite eczeme pe piele, poate duce chiar la pierderi de memorie.
Cu toate acestea, pe internet, mai ales pe forumurile vizitate de studenti, apar tot felul de discutii care arata amploarea consumului neautorizat de "nootropice" - adica substante care sunt prescrise de medici dupa un accident vascular cerebral sau pentru recuperari dupa accidente grave.
"Eu am luat medicamentul in sesiune si am simtit efectele pozitive - puteam sa ma concentrez mult mai bine si chiar sa retin materia. Dar a urmat teroarea de dupa, care cu greu mi-a trecut. Acum vreau sa iau iar si mi-am facut rezerva. Voi aveti o schema de "tratament" cu o combinatie care da rezultate bune?", scrie un student pe forum.
"Vreau sa iau doar pe perioada sesiunii. N-o sa mi se epuizeze creierul, sunt obisnuit sa invat consistent si constant (sunt la Medicina), dar in sesiuni e prea mult", spune un altul.
Producatorii de medicamente spun ca in ultimul an consumul acestor pastile a crescut cu 10%. Atentie insa, luate fara reteta, ele ii pot imbolnavi pe tineri.
Specialistii le recomanda suplimente alimentare pe baza de plante, atunci cand au mult de invatat.