Solutia CFR pentru a stopa tragediile de pe caile ferate din Romania. 79 de oameni au murit loviti de tren in ultimii 5 ani
Situatie extrem de grava pe caile ferate din Romania. Tara noastra este intr-un top sangeros. Suntem pe locul patru in Europa dupa numarul de persoane care au murit pe calea ferata, 79 de oameni in 5 ani.
In aceste conditii, CFR Infrastructura anunta ca are un program de modernizare prin care sa opreasca aceste sir de tragedii.
In februarie anul acesta, un tanar s-a stins in judetul Constanta lovit de tren, in timp ce incerca sa se fereasca de o alta garnitura, care venea din sens opus. Baiatul era olimpic la fizica. Chiar in ziua in care implinea 75 de ani, un barbat din Maramures a avut parte de un sfarsit la fel de tragic.
Sunt multe astfel de povesti dureroase. Cateva zeci, iar din aceasta cauza suntem pe un sumbru loc in Uniunea Europeana. Ce fac insa autoritatile?
CFR Infrastructura intentioneaza sa instaleze panouri fonoabsorbante in zonele in care Calea Ferata trece prin localitati. Astfel, locuitorii nu vor mai fi deranjati de zgomotul garniturilor si nu vor mai avea cum sa traverseze calea ferata. Si trecerile la nivel cu calea ferata sunt periculoase. O recunoaste chiar directorul de la CFR Infrastructura.
Marius Chiper, directorul CFR Infrastructura: "Din vina caii ferate, accidente mortale nu s-au produs in ultimii ani, cu exceptia trecerilor la nivel de cale ferata unde, intr-adevar, este o intersectie nefericita, dar noi acolo avem un program care poate parea insuficient la aceasta ora de modernizare a 150 de treceri."
Din pacate, este vorba doar de o picatura intr-un ocean. Aceste treceri reprezinta doar 4 la suta din cele 3500 existente. Sinistru este aceste lucruri inca se petrec, desi trenurile de persoane din Romania circula doar cu 45 de kilometri pe ora, iar cele de marfa cu 20 de kilometri pe ora.