Solariile și câmpurile din România sunt pline de căpșuni. Cât costă un kilogram
La final de septembrie, când deja la munte a nins, solariile și câmpurile sunt pline ochi de căpșuni. Cine a mizat pe soiurile rezistente la frig se bucură de profit dublu în această perioadă.
Un kilogram se vinde și cu 25 de lei în piață. În general, sunt soiuri aduse din străinătate, care rodesc până în luna noiembrie.
La Cib, în județul Alba, la aproape 700 de metri altitudine, un bărbat a investit acum 9 ani câteva mii de euro într-o plantație de căpșuni dintr-un soi spaniol. Inclusiv sistemul de creștere l-a importat. Dar a meritat, pentru că recoltează fructe din mai până la finalul lui octombrie.
Sabin Onc, producator: "Le-am acoperit și deasupra cu folie care într-adevăr și ea crește temperatura și face un sistem de seră. Dacă afară sunt 2 grade, în interiorul biloanelor sunt 10-12 grade".
Fructele sunt mari și aromate și nu doar arată la fel ca cele recoltate în vară, ci au și același gust. Nici cantitatea produsă nu diferă, astfel că fermierul le culege din trei în trei zile.
Liliana Stoica, producător: "Clienții vin acasă. Culeg numai pentru comandă".
Reporter: "Cât costă un kilogram?".
Liliana Stoica, producător: "În jur de 25 de lei kilogramul".
Un inginer horticol din Târgu Lăpuș a cumpărat din Statele Unite un soi de căpșuni rezistent la frig. Planta se simte bine chiar și când afară sunt 6 grade Celsius. Într-un an, tânărul recoltează până la cinci tone de fructe de pe 80 de ari.
Dorin Leșe, inginer horticol: "Am început sa cultiv soiuri care produc pe toată perioada anului, mai exact din primavară și până la căderea primei zăpezi. Soiul se numește Albion și produce fructe destul de mari, foarte aromate".
Totuși, odată ce frigul se înăsprește, plantele sunt protejate cu folii.
Marius Leșe, fermier: "Este foarte mult de lucru. Acest soi necesită întreținere mai aparte. Munca este mai mult manuală. Se curăță frunzele uscate, se elimină stolonii care provin din planta mamă, altfel nu mai reușesc să producă fructe. Este profitabil, dar e și mult de lucru".
Tânărul vinde fructele cu 15 lei kilogramul. Clienții vin direct pe plantație sau primesc marfa dorită acasă, după ce fac comanda.