Căpșunile românești apar în piețe. Explicația prețului mai ridicat față de cele de import
Deşi timid, au apărut în pieţe primele căpşuni româneşti. Sunt recoltate de fermieri care le-au protejat în solarii. Costă 30 de lei kilogramul, aşadar sunt mai scumpe decât cele aduse din alte ţări, însă cei care le-au gustat spun că merită toţi banii.
„Prima recoltă, destul de slabă, anul ăsta, din cauza vremii foarte reci, ne-a afectat foarte mult. Nici n-au crescut cât ar fi trebuit de mari dar acum am început" își prezintă un fermier recolta de căpșuni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest fermier din Bihor a adunat doar 17 kg de căpşuni la primul cules de anul acesta. Tufele sunt însă pline de fructe, care se vor coace în următoarele săptămâni. Omul are clienţi fideli care ştiu că dacă dau 30 de lei pe kilogram vor mânca fructe dulci şi parfumate.
„Acuma, sincer să fiu, nu mă uit la preţ, ci mă uit la calitate"
„E scump, dar îs bune căpşunele astea, că am luat şi anul trecut" spun clienții.
Leo, fermier: „În România, căpşunile sunt mai scumpe decât cele care vin din import, gen Turcia, Grecia. Au subvenţii foarte mari din partea statului. Statul îi ajută. Pe noi, în schimb, nu ne ajută deloc. Eu, în două ore culeg şi în două ore ajunge, maxim, pe masă, unde clienţii pot să servească direct. Asta este atuul nostru: fresh, proaspăt şi tot timpul foarte bun, dulce”
Pe de altă parte, cei care cultivă căpşuni în câmp spun că vor ieşi cu fructele pe piaţă abia pe la sfârşitul lunii mai.
Florin Panaite – fermier: „Nu ne-a permis timpul, ploi, frig, brumă, tot ce a fost posibil pentru a ne înrăutăţi treaba.”
Reporter: Cele de import şi-au făcut deja apariţia...
Florin Panaite: „Da, au apărut cele din Grecia, dar acolo există spaţii protejate, închise, care fructele alea nu au văzut nici pământ dar nici vânt. Sunt tratate. Nu ştiu cum ar rezista 7-8 zile pentru a le introduce în ţară când căpşuna noastră românească nu rezista 2 zile pe piaţă.”
Reporter: Care e diferenţa de gust?
Florin Panaite: „Ale noastre când vor apărea sunt mai gustoase din cauză că acumulează zahărul de la soare."
Într-o piaţă din Oradea găsim căpşuni din Grecia, care costă 13 lei kilogramul.
-Cumpără lumea?
-Cumpără juma de kil, un kilogram, mărturisește vânzătorul.
Şi medicii nutriţionişti promovează fructele şi legumele autohtone.
Dr. Oana Pop - medic nutriţionist: „În momentul în care ele sunt din import, şi vin de la țari distanţă, evident că trebuie să fie cu aditivi, pentru a nu se strica pe drum şi sunt tratate cu diverse substanţe, substanţe care vin şi neutralizează toate aceste vitamine foarte sănătoase."
În cel mult două săptămâni vom putea cumpăra căpşuni româneşti cu preţuri ceva mai prietenoase.