Situatie tragi-comica in Teleorman. Oamenii spun ca primarul a lasat ca apele sa vina peste ei pentru a isi salva pestii
Inundatiile de zilele trecute scot la iveala situatii iesite din comun. Intr-o localitate din Teleorman oamenii il acuza pe primar ca a lasat intentionat apele sa vina peste ei, doar ca sa nu-si piarda pestii din crescatorie.
Povestea era amuzanta, daca, totusi, nu ar fi fost inundate 25 de hectare de pasuni si gospodarii. "Eu protejez oamenii, nu pestii", vine si raspunsul primarului.
Nea' Gheorghe s-a obisnuit deja sa dea instructiuni de orientare prin apa "neinitiatilor", care vor sa ajunga la poarta lui. Dupa fiecare episod mai serios de ploaie, curtea si casa ii sunt inundate de raul din apropiere care iese din matca si care, de data asta, a inundat 25 de hectare. Si-a mutat la vecini animalele din ograda si-acum socoteste pagubele.
"Ce sa mai zic. Mi-au putrezit capitele, asta e. Dumnezeu", spune barbatul.
Si alti sateni cred ca e voia domnului, insa a domnului primar. Necazul de-acum s-ar fi abatut asupra lor, spun oamenii, pentru ca primarul comunei n-ar fi deschis la timp barajul care retinea apa, pentru ca astfel ar fi pierdut pestele din crescatoria baltii Babaita.
"Toata lumea stie asta. Toti vorbim pe la colturi, insa nimeni nu are curaj sa iasa in fata. Ne e frica de domn prima", spun oamenii.
Cel aratat cu degetul are, evident, alta varianta. "Eu protejez oamenii, cum sa protejez pestii? Nici nu e balta mea,
le-am dat pamant sa se mute de acolo, din zona inundabila, dar au refuzat. Si acum vor ajutoare. Conserve si altele pe care apoi sa le vanda", a spus primarul.
De partea edilului este si viceprimarul, care ne explica, stiintific, de ce invinuirile cetatenilor sunt simple inventii.
"Pai si daca e apa mai mare pestele urca la deal. Asa ca venea la ei in curti si il luau ei. Nu avea sens", a spus viceprimarul.
Dincolo de aportul pestilor in inundatiile de acum, ramane insa problema: de ce in atatia ani oficialii nu au facut nimic pentru a preveni aceste nenorociri? Solutii exista, recunosc ei: cum ar fi decolmatarea raului. Dar nimeni n-au reusit sa faca asta de 9 ani. Ultima inundatie majora a fost in 2005.
"Nu avem bani. Noi am facut cereri la Apele Romane, etc.
Daca ai un Logan si ai bani, il schimbi cu Mercedes. Daca nu ai bani, il vinzi si p-ala. Nu avem", a spus primarul, Vlad Ion.
Si nu este singurul care nu poate sau nu vrea sa rezolve o problema majora si da vina pe lipsa banilor. Doar in judetul Teleorman, ploile au afectat 42 de localitati. 41 de persoane au fost evacuate si sute de gospodarii distruse de ape.