CODUL PORTOCALIU de inundatii, prelungit in 3 judete pana duminica la pranz. Cele mai grave probleme, in Teleorman si Giurgiu

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34
inundatii arges

Avertizarea cod portocaliu de inundatii emisa de hidrologi a fost prelungita pana duminica la ora 16.00 in judetele Teleorman, Giurgiu si Ilfov.

COD PORTOCALIU DE INUNDATII

Codul portocaliu vizeaza raurile Calmatui si afluentul sau Urlui - cursuri mijlocii si inferioare (judetul Teleorman), Neajlov - sector aval Vadu Lat (judetul Giurgiu), Glavacioc (afluent al Neajlovului - judetul Giurgiu) si Sabar curs inferior (judetele Giurgiu si Ilfov), potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

In Teleorman, pana sambata la ora 12.00, este valabil si un cod galben de inundatii, care vizeaza raul Vedea, pe sectorul aval confluenta Teleorman, si cursul inferior al raului Teleorman.

Giurgiu: 15 localitati, afectate de inundatii; sase drumuri, inchise circulatiei

Cincisprezece localitati din judetul Giurgiu sunt afectate de inundatii, sase drumuri sunt inchise circulatiei, iar sapte persoane au fost evacuate din gospodarii, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit ultimului bilanț dat publicitații vineri de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, 15 localitati sunt in continuate afectate de inundatii.

In comunele Roata de Jos, Vanatorii Mici si Mihailesti sapte persoane si 81 de animale au fost evacuate preventiv din calea apelor.

De asemenea, sunt inchise circulatiei doua drumuri judetene si cinci drumuri comunale, fiind vorba despre DJ 412 C - Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat - Anghelesti, DC 140 Podul Doamnei - Neajlovul, DC 105 Iepurești - Chirculești, DC 139 Bulbucata - Teisori si DJ 503 Rasuceni - Toporu.

Nu sunt localitati izolate, intrucat exista rute ocolitoare pe care soferii le pot folosit pentru a ajunge in satele pe care le traverseaza aceste drumuri.

Totodata, in Giurgiu sunt inundate 2.178 de hectare de teren agricol, 1.747 de hectare de pasune, 1.071 de hectare de padure, 201 curti si gradini.

Vineri dupa-amiaza, pentru a proteja cinci locuințe din comuna Calugareni, autoritatile vor incepe construirea unor diguri din saci de nisip și folie, pe o lungime de aproximativ 150 de metri, la care vor fi folositi 750 de saci de nisip.

La aceasta actiune participa 25 pompieri, opt politisti, sase salariati de la Serviciul de Gospodarire a Apelor Giurgiu si zece persoane de la Comitetul local pentru situatii de urgenta Calugareni.

Teleorman: 43 de localitati sunt afectate de inundatii. 41 de persoane au fost evacuate

Un numar de 43 de localitati din judetul Teleorman sunt afectate de inundatii vineri dimineata, iar 41 de persoane din patru comune au fost evacuate, fiind adapostite intr-o scoala, o gradinita sau la rude, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit ultimelor informatii facute publice de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Teleorman, 43 de localitati sunt afectate de inundatii, apa intrand in 264 de case si 938 de gospodarii, iar 16 poduri si 189 de podete sunt avariate.

De asemenea, aproximativ 23 de kilometri de drumuri judetene si 30 de kilometri de drumuri comunale sunt acoperite de ape sau avariate de viituri, iar 3.154 de fantani sunt colmatate.

Conform sursei citate, 41 de persoane din localitatile Tatarastii de Jos, sat Obartu, Plosca, Troianul si Frumoasa, sat Pauleasca, au fost evacuate, fiind cazate intr-o scoala, o gradinita sau la rude.

Totodata, opt persoane care, joi seara, ramasesera izolate in casele lor din comuna Beuca pot ajunge in restul comunei, intrucat apele s-au mai retras. Localnicii au ramas izolati dupa ce apele raului Burdea au iesit din matca, dar si din cauza scurgerilor de pe versantii dealurilor.

In judetul Teleorman, apele au acoperit sute de hectare de terenuri. Astfel, in comuna Storobaneasa 136 de hectare de pasuni si 239 de hectare de padure au fost inundate, iar in localitatea Ciolanesti aproximativ 40 de gospodarii, 300 de hectare de teren agricol si 123 de hectare de pasuni sunt afectate dupa revarsarea raului Cainelui.

Vineri, la Teleorman au fost trimisi, in sprijinul pompierilor din acest judet, pompieri de la inspectoratele pentru situatii de urgenta Arges, Prahova, Olt, Calarasi, Dambovita si Valcea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO