CODUL PORTOCALIU de inundatii, extins in zece judete, pana joi. Satul acoperit aproape in intregime de ape

×
Codul embed a fost copiat

Codul portocaliu de inundatii emis de hidrologi a fost extins, pana joi la ora 14.00, in zece judete din sudul tarii - Mehedinti, Dolj, Gorj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu si Ilfov.

Citeste in articol:

-►Cod portocaliu de inundatii extins pentru 10 judete
-►Noua localitati din judetul Giurgiu sunt afectate de inundatii
-►Zeci de gospodarii inundate in 11 localitati din Teleorman
-►Cod galben de ploi, ninsori, polei si vant puternic in aproape toata tara
-►Satul Vultureanca, acoperit in intregime de ape

 

Cod portocaliu de inundatii extins pentru 10 judete

Avertizarea vizeaza, incepand de marti, ora 6.00, raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru si unii afluenti mici ai Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Jiu pe sector Filiasi-Podari (judetele Gorj si Dolj), Oltet si afluentii mici ai Oltului inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj si Olt, Calmatui, Vedea superioara amonte Valeni, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Neajlov, Sabar si alte rauri mici din bazinul inferior al Argesului (judetele Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

Citește și
ninsori new york
14 oameni au murit in urma zapezilor ce au inghitit statul New York. Autoritatile se pregatesc pentru inundatii de proportii
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Tot in intervalul marti, ora 6.00 - joi, ora 14.00, vor fi sub cod galben raurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiasi si aval Podari, precum si pe afluentii Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Vedea aval Valeni (judetul Teleorman), Arges si afluentii sai din judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), Ialomita-bazin mijlociu (judetele Dambovita si Prahova). Luni, codul portocaliu vizeaza raul Neajlov (sector Moara din Groapa - amonte de Calugareni), in judetele Dambovita si Giurgiu.

In intervalul luni, ora 24.00 - marti, ora 6.00, avertizarea cod portocaliu va fi valabila, tot pe raul Neajlov, in sectorul Vadu Lat - Calugareni (judetul Giurgiu), dar si pe Teleorman, la nivel local, pe sector amonte si aval de statia hidrometrica Teleorman (judetul Teleorman), potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Noua localitati din judetul Giurgiu sunt afectate de inundatii

Noua localitati din judetul Giurgiu sunt afectate de inundatii, dupa ce in ultimele 24 de ore apele raurilor Neajlov si Dambovnic au continuat sa se reverse, acoperind peste 1.400 de hectare de teren si afectand mai multe tronsoane de drumuri, transmite corespondentul

Potrivit unui bilant dat publicitatii marti dimineata de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, in ultimele 24 de ore noua localitati din acest judet au fost afectate de inundatiile provocate de revarsarea a doua rauri si de scurgerile de pe versanti.

Astfel, dupa ce raurile Neajlov si Dambovnic au iesit din matca s-au produs inundatii in localitatile Singureni, Calugareni, Iepuresti, Vanatorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Clejani, Bucsani si Bulbucata. Inundatiile au afectat in special suprafete de teren agricol, pasuni si paduri.

Marti dimineata sunt inundate 781 de hectare de pasune, 370 hectare de padure si 305 hectare de teren agricol. Patru podete au fost avariate de viituri, iar apele au acoperit trei drumuri comunale, unul dintre acestea, care leaga localitatile Iepuresti si Chirciulesti, nefiind circulabil.

Cea mai afectata este comuna Calugareni, unde 600 de hectare de pasune si padure au fost inundate de apele iesite din matca ale raului Neajlov, iar viiturile au avariat un podet de pe drumul comunal Calugareni - Hulubesti.

Conform purtatorului de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, Madalina Botoroaga, nu a fost necesara evacuarea oamenilor din zonele afectate.

Zeci de gospodarii inundate in 11 localitati din Teleorman

Zeci de gospodarii din 11 localitati ale judetului Teleorman au fost inundate, in ultimele ore, in urma ploilor torentiale si a revarsarii unor rauri, mai multe tronsoane de drum fiind afectate de viituri, insa fara a exista localitati izolate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform datelor furnizate marti de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Teleorman, ploile din ultimele ore au provocat revarsarea raurilor Cainelui, Tecuci si Burde, in aceste conditii zeci de curti si gradini, dar si drumuri din 11 localitati fiind afectate de inundatii.

Astfel, in comuna Silistea Gumesti, 13 gospodarii, doua drumuri comunale si un pod care face legatura intre cartierul de la vale si restul localitatii au fost inundate dupa ce raul Cainelui s-a revarsat ca urmare a ploilor torentiale. in comuna Vedea, satul Dulceanca, revarsarea raului Burdea a dus la inundarea unui pod pe o suprafata de aproximativ 150 metri. intrucat constructia era una provizorie intre satul Dulceanca si restul comunei, circulatia pe acest sector a fost restrictionata, iar pentru a ajunge la Dulceanca oamenii trebuie sa foloseasca rute ocolitoare.

In comuna Dobrotesti, raul Tecuci s-a revarsat inundand sapte gospodarii, iar in comuna Didesti au fost inundate noua gospodarii si 25 de curti si gradini. in comuna Tatarastii de Jos, ca urmare a precipitatiilor cazute in ultima perioada au fost inundate zece curti si aproximativ patru kilometri si jumatate de drum comunal. De asemenea, alte 18 gospodarii au fost inundate in comuna Sfintesti de apele iesite din matca ale raului Tinoasa, iar in comuna Purani, ploile torentiale au dus la inundarea a 15 curti si doua anexe gospodaresti.

Zeci de militari de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Teleorman intervin in continuare, marti, in alte localitati afectate de inundatii. Astfel, marti sunt gospodarii inundate in localitati precum Alexandria, Scurtu Mare, Trivalea Mosneni, Peretu, Poieni.

De asemenea, pompierii continua, marti, sa caute trupul fetitei de trei ani si cinci luni luata de ape vineri, dupa ce caruta in care se afla impreuna cu parintii si fratii sai a fost rasturnata de o viitura pe paraul Dambovnic. Dupa patru zile de cautari fara rezultat, pompierii vor fi ajutati de reprezentantii a doua echipe de rafting profesionist.

Cod galben de ploi, ninsori, polei si vant puternic in aproape toata tara

Atentionarea este valabila in 30 de judete si in Bucuresti, incepand de luni seara, de la ora 23, si este valabila pana miercuri dimineata, la ora 10.

Meteorologii anunta ploi puternice in Oltenia si Muntenia. In ceea ce priveste Moldova, in noaptea de luni spre marti vor fi ploi slabe, burnita si se va depune polei. Treptat ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare.

La munte va ninge si se va depune un strat consistent de zapada, de pana la 20 de centrimetri, in special in Carpatii Meridionali si de Curbura.

In Sud-Estul-ul tarii rafalele vor depasi, izolat, 55-60 de km pe ora. Vant puternic va fi si pe crestele muntilor.

Cele mai scazute temperaturi vor fi in nordul tarii, acolo unde sunt asteptate si ninsori, iar maximele nu vor depasi 2 grade.

Bucurestenii nu vor avea parte de ninsori, ci doar ploi si vant puternic, cu temperaturi cuprinse intre 0 si 3 grade.

Mai multe detalii despre vremea din urmatoarele zile gasiti aici

Patru localitati din judetul Giurgiu sunt afectate de inundatii

Patru localitati din judetul Giurgiu au fost afectate de inundatii in ultimele 24 de ore, peste 400 de hectare de teren fiind acoperite de ape in urma ploilor torentiale, a scurgerilor de pe versanti si a revarsarii raurilor Neajlov si Dambovnic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inundatiile produse in judetul Giurgiu in ultimele 24 de ore au afectat comunele Iepuresti, Bulbucata, Clejani si Bucsani.

Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Giurgiu, Madalina Botoroaga, in urma revarsarii raurilor Neajlov si Dambovnic, a ploilor abundente si a scurgerilor de pe versanti in cele patru localitati au fost afectate de inundatii 263 de hectare de pasune, 185 de hectare de teren agricol, trei gradini, doua curti si un podet.

Trei drumuri comunale, respectiv un drum care face legatura intre satele Iepuresti si Chirciulesti, altul care leaga localitatea Bulbucata de localitatea Teisori si un al treilea din localitatea Poarta Luncii au fost acoperite partial de apa, insa cele trei tronsoane nu au fost inchise, ele fiind circulabile.

Cea mai afectata localitate este comuna Clejani, unde raul Neajlov a iesit din matca si a inundat 100 de hectare de teren agricol si 140 de hectare de pasune.

Luni dimineata, pe raurile care strabat judetul Giurgiu se inregistrau cresteri ale nivelurilor si debitelor din cauza precipitatiilor din ultimele ore, dar si ca urmare a topirii zapezii si propagarii viiturilor din amonte. Astfel, sunt in usoara crestere raurile Sabar, Neajlov, pe tronsonul Vanatorii Mici - Crevedia Mare - Vadu Lat - Bulbucata - Singureni - Iepuresti - Calugareni - Comana si Dambovnic, pe tronsonul Roata de Jos - Marsa - Vadu Lat ,confluenta cu raul Neajlov.

Satul Vultureanca, acoperit in intregime de ape

Pentru a cincea oara doar in acest an este prapad in peste 80 de gospodarii din comuna Rascaeti, judetul Dambovita. Sute de oameni au ramas captivi in locuinte, dupa ce paraiele s-au umflat, iar apa a navalit in curti.

Mai grav este ca ploua fara pauza. Din aceasta cauza judetele Dambovita si Giurgiu sunt sub cod portocaliu de inundatii.

Cea mai grava situatie este in satul Vultureanca. Unde te uiti vezi numai apa. Doar cativa oameni mai au curajul sa iasa din case.

Oamenii s-au speriat cand au vazut ca pentru a cincea oara in ultimul an sunt loviti de furia naturii. Apele au navalit in peste 80 de gospodarii, iar oamenii si-au pus saci cu nisip de teama ca apa sa nu le intre si in case.

Pana sa ajunga ajutoarele de la Crucea Rosie, localnicii au primit apa potabila adusa cu tractorul.

Satenii spun ca nu stiu incotro sa o apuce si cui sa mai ceara ajutor. De cate ori ploua mai zdravan, satul lor este sub ape: "Nici nu poti sa iesi din curte, daca mai ploua, Dumnezeu, nu stim incotro s-o mai luam. Ne rugam la Dumnezeu sa opreasca ploaia".

Oamenii stau in continuare cu spaima in suflet. De duminica seara, de la ora 22, a intrat in vigoare un nou cod portocaliu, pana marti la pranz, in judetele Dambovita si Giurgiu.

"Pentru a cincea oara in acest an cand ne confruntam cu inundatii. 80 de gospodarii sunt izolate, oamenii nu pot sa iasa din curti, apa nu au", a spus Iulian Buibar primarul comunei Rascaeti.

Autoritatile spun ca, pana nu va inceta sa ploua, nu pot interveni.

"Nu se poate interveni, e un parau care curge continuu, n-avem cum sa evacuam apa din parau", a spus colonel Mirel Pietreanu inspector sef ISU Dambovita.

Probleme au aparut duminica seara si in comuna Sotanga, unde un drum a fost distrus de furia apelor. Localnicii n-au de ales si, ca sa ajunga la soseaua principala, trebuie sa se indure sa treaca prin apa care le ajunge pana la genunchi: "Prin apa, prin alta parte pe unde sa trecem?! Prin apa ne ducem copilul la gradinita, prin apa ne facem cumparaturile. Ii ducem in spinare, mergem uzi la picioare".

In caz de forta majora, prefectura va dispune evacuarea sinistratilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
COD PORTOCALIU de inundatii, in doua judete. Alte 10, sub COD GALBEN: 80 de case inundate in Dambovita
COD PORTOCALIU de inundatii, in doua judete. Alte 10, sub COD GALBEN: 80 de case inundate in Dambovita

Judetele Dambovita si Giurgiu vor fi, in intervalul duminica, ora 22.00 - marti, ora 14.00, sub cod portocaliu de inundatii, potrivit unei avertizari ce vizeaza raul Neajlov, sectorul Moara din Groapa - Vadu Lat.

14 oameni au murit in urma zapezilor ce au inghitit statul New York. Autoritatile se pregatesc pentru inundatii de proportii
14 oameni au murit in urma zapezilor ce au inghitit statul New York. Autoritatile se pregatesc pentru inundatii de proportii

Mai multe zone din statul New York (nord-estul Statelor Unite), unde ninsorile au provocat moartea a cel putin 14 persoane, au fost plasate sambata in stare de alerta din cauza inundatiilor generate de incalzirea asteptata a vremii.

Statul New York, ingropat in zapada: 13 persoane au murit. Autoritatile avertizeaza ca ar putea urma inundatii de proportii
Statul New York, ingropat in zapada: 13 persoane au murit. Autoritatile avertizeaza ca ar putea urma inundatii de proportii

In Statele Unite, dupa viscolul care a lasat in urma troiene de peste doi metri, mai ales in orasul Buffalo si in imprejurimi, statul New York e pandit de noi amenintari.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.