Situație revoltătoare în Bacău. Mai mulţi oameni au fost scoşi afară din Spitalul Județean în pijamale

Ultima actualizare: 17-02-2021 20:00

Ministerul Sănătății le-a cerut responsabililor din spitalele Covid și non Covid să amenajeze circuite speciale pentru pacienții cu afecțiuni cronice, oncologice și cu boli autoimune.

Solicitarea vine pe fondul reducerii semnificative a numărului de internări cu pacienţi Covid. Oficialii de la sănătate intenționează să reducă și numărul spitalelor Covid, mai ales că în unele secții gradul de ocupare ar fi coborât și la 20%.

Iată o situaţie revoltătoare, înregistrată la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean din Bacău. Mai mulţi oameni, care aşteptau să intre la consultaţii şi tratament de specialitate, au fost scoşi afară, unii în pijamale, la minus şapte grade, pe motiv că nu respectă distanța.

Nimeni n-a mai fost lăsat să aştepte în interior.

Ministrul Sănătăţii a avut miercuri o videoconferinţa cu toţi şefii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară şi le-a cerut, cu prioritate, să fie asigurate circuite speciale, pentru pacienţii non-covid, care au nevoie să ajungă la tratament, în spitale.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătăţii: ”E o primă întâlnire, trebuie să discutăm să rezolvăm problemele oamenilor".

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer susţine că la finele lui 2020 au fost cu 10 mii de decese mai mult faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, în rândul românilor cu cancer şi alte afecţiuni cronice ori boli autoimune. Spune că mulţi dintre ei s-ar fi stins din cauză că au fost puşi pe drumuri şi nu au mai ajuns la timp, la tratamente.

Cezar Irimia, preşedinte Asociația Bolnavilor de Cancer: "Este rezultatul lipsei accesului la servicii medicale de specialitate, uitaţi-vă la cazul Colentina şi multe altele, unde oamenii nu au fost primiţi, au aşteptat prea mult. S-a spus mereu că la spitalele Covid se primesc urgenţele. Dar ce urgenţă mai mare decât cancerul, unde e nevoie de tratament".

În multe spitale pot fi create circuite speciale doar prin mutarea unor secţii cu totul. S-a întâmplat la Alba-Iulia, unde pacienţii cu afecţiuni oncologice au fost chemaţi la parter, într-un ambulatoriu de o zi, special creat. Până acum fuseseră trataţi în altă aripă a spitalului.

Simona Cabulea, medic epidemiolog, Spitalul Judeţean Alba Iulia: "E mult mai uşor pentru noi, să nu ne mai intersectăm cu alte circuite".

Vestea bună e că numărul românilor infectaţi cu coronavirus care ajung la spital este în scădere, în ultimele 3 săptămâni. În toate unităţile medicale covid şi non-covid de la noi e un trend descendent, sunt mai puţin de 7 mii de pacienţi internaţi cu Covid-19. În aceste condiţii, gradul de ocupare, în unele secţii, a ajuns la un prag minim, de doar…20%!

Andreea Moldovan secretar de stat Ministerul Sănătății: "Vrem să reducem din spitalele covid, dar asta depinde şi de vaccinare şi se observă că vaccinarea are efect. În unele spitale covid, gradul de ocupare e de la 20 % până la 60%".

Preşedintele Institutului Național de Statistică a anunţat că în 2020 s-a înregistrat o creștere explozivă a numărului de decese, cu 36 de mii mai mult decât în anul precedent. Sunt printre cele mai mari valori negative lunare, de la al Doilea Război Mondial până în prezent.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO