Situație dramatică în localitatea constănțeană Cumpăna. Un întreg cartier riscă să se prăbușească
Un întreg cartier situat în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră riscă să se prăbușească, după ce malul de pământ care protejează localitatea s-a surpat.
Opt familii au fost nevoite să-și părăsească locuințele, iar alte 17 au primit notificări ca în cel mai scurt timp să evacueze zona. Malul de pământ poate ceda dintr-o clipă într-alta.
Situația în zonă s-a agravat din cauza ploilor, atunci când bucăți întregi de terasament au început din nou să se prabușească spre disperarea locuitorilor din zonă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O femeie are o locuință în apropierea malului de pământ care se surpă aproape zilnic. Trăiește cu frica în sân că în fiecare moment casa se poate prăbuși. Cu toate că locuitorii din zonă au fost avertizați să evacueze locuințele în pericol, mulți nu vor să-și părăsească gospodăriile.
Localnică: „Ce să spun? Avem avertizare să ne mutăm. Au venit două hârtii până acum, dar am spus ca nu suntem de acord să plecăm de aici. Vor să ne ducă într-un campus într-o cameră cu trei paturi până se finalizează lucrările aici. Păi aici lucrările sunt începute de trei ani. Noi ne-am cam obișnuit să dormim cu frica asta.”
Mariana Gâju, primar Cumpăna: „Comitetul Județean de Situații de Urgență, în urma expertizei efectuate, cere să fie relocate un alt număr de 17 familii.”
La fața locului reprezentanții primăriei verifică zilnic situația malului de pământ.
Florin Neagu, viceprimar Cumpăna: „A urmat dezastrul, prima fisură a fost în acel loc unde este canalizarea în dreptul ăluia a fost prima fisură după care progresiv, progresiv. Pe 200-250 de metri, cu o adâncime de vreo 60 de metri.”
Pentru finalizarea lucrărilor de consolidarea malului au fost aprobate fonduri de 35 milioane de lei, printr-o hotărâre de guvern. Autoritățile au insă emoții și spera ca suma să nu diminuată în urma aprobării bugetului pentru anul viitor.
Daniel Georgescu, director general Administrația Canalelor Navigabile: „Din ce am trăit până acum și din ce știm că se întâmplă în Romania noi avem o hotărâre de guvern în 2020 prin care s-a asigurat tot bugetul așa că în momentul aprobării bugetului sperăm să primim fila de buget alocată.”
Dacă finanțarea va fi cea aprobată, executantul lucrării speră ca malul să fie consolidat până la sfârșitul lunii mai a anului viitor.