Ape blestemate, vieti amenintate: COD PORTOCALIU de inundatii in Timis si Caras-Severin pana duminica. "Nu stiu ce sa ma fac"

×
Codul embed a fost copiat

Necazurile par trase la indigo. Pompierii, jandarmii si politistii au evacuat 465 de persoane din Gataia, judetul Timis. Pana acum, 150 de case au fost inundate iar cinci dintre acestea s-au sfaramat.

Update ora 15:00. Pana duminica, 3 august, la ora 16:00, este in vigoare codul portocaliu pe raurile: Barzava, curs inferior si Moravita, curs inferior (judetul Timis). De asemenea, in acelasi interval este anuntat cod galben de inundatii pe cursul superior al raului Moravita si cursul mijlociu al raului Barzava – judetul Caras-Severin.

CITITI SI: Romanii vor avea parte de un weekend calduros. Cum va fi vremea pe litoral si in Capitala, 2 si 3 august 2014

Teama nu s-a risipit in localitatile maturate de puhoaie. In Timis si Caras Severin, e in continuare cod rosu de inundatii, iar oamenii n-au apucat nici macar sa se dezmeticeasca din cosmarul prin care au trecut in ultimele zile. Sute de persoane au fost evacuate din calea apelor. Cei mai multi s-au trezit peste noapte cu apa in batatura. Mobila este toata distrusa, pasarile sunt moarte, iar oamenii, si asa neajutorati, o vor lua de la zero. Inclusiv locuintele care au ramas in picioare au zidurile crapate, se inclina si ar trebui consolidate de urgenta ca sa nu se prabuseasca.

"Ne-a intrat apa peste tot. Am scos tot parchetul si l-am aruncat. Am scos paturile, salteaua, apa era pana aici si uitati, aicea s-a crapat", a spus un localnic.

Citește și
harta inundatii
46 de milioane de euro, cheltuite pe o harta inutila. Ce scrie in dreptul localitatilor care au fost maturate de viituri

Sinistratii s-au adapostit pe la rude sau prieteni s-au au fost cazati peste noapte la liceul din oras. "La mine in casa nu se poate intra. Ne uitam la stele...stam pe strazi, ca milogii", a spus o femeie. Autoritatile par sa nu fi inteles nimic din lectia predata de natura in aprilie 2005, cand localnicii din Gataia au trait o nenorocire asemanatoare. Atunci, raul Barzava a facut prapad. In tot Banatul, 116 localitati au fost acoperite de ape si peste 2.800 de persoane s-au refugiat din calea prapadului. In zadar oamenii au cerut sa se faca diguri. Nimeni nu i-a auzit.

Probleme au fost si la Ghertenis, in Caras-Severin, unde un dig a cedat. In disperare de cauza, pompierii au ridicat un zid din saci de nisip ca sa impiedice dezastrul. Din fericire, digul improvizat a rezistat, iar vineri apele bat in retragere. Insa din pacate, Codul Rosu de inundatii a fost prelungit pentru judetele Timis si Caras-Severin, pana sambata dupa-amiaza, la ora 16.

Donatii in Bucuresti pentru sinistrati

Bucurestenii care vor sa doneze alimente (conserve), apa potabila, paturi si haine pentru sinistratii inundatiilor din ultimele zile pot face acest lucru la unul dintre cele sase puncte de colectare amenajate de Primaria Capitalei. Unul dintre aceste puncte functioneaza in zilele de luni, marti si vineri, intre orele 9.00 si 16.30, si miercuri, intre 9.00 si 18.30, la Centrul de Informare si Documentare Pentru Relatii cu Cetatenii al Primariei Capitalei, din bulevardul Regina Elisabeta nr. 42, sector 5, potrivit Mediafax.

In Sectorul 2 este deschis, in acelasi scop, un cort militar, pe Șoseaua Stefan cel Mare (la intrarea pe Aleea Circului). Programul zilnic de funcționare este intre orele 10.00 si 20.00. In Sectorul 3 sunt patru astfel de puncte, deschise zilnic intre 9.00 si 21.00. Acestea se afla la Centrul de Ingrijire și Asistența pentru persoane varstnice "Casa Max" (str. Vasile Goldiș nr. 1), Centrul de Ingrijire și Asistența "Floarea Speranței" (Calea Vitan nr. 267-269), Complexul de Servicii pentru copiii strazii (str. Rotunda nr. 2) si Centrul de Plasament pentru copii cu dizabilitați "Crinul Alb" (str. Marin Pazon nr. 2B).

Cod Rosu de inundatii valabil in Timis si Caras-Severin

In Valcea, Gorj si Arges apele incep sa se retraga, dar in judetele Caras-Severin si Timis situatia este grava. Sute de persoane din Gataia, Timis, au fost evacuate in urma ploii violente ce s-a abatut in oras. Locuitorii stau acum ca pe ace, pentru ca raul care trece pe acolo este cat pe ce sa iasa din matca. Nici in Caras-Severin situatia nu este mai buna. Un parau ameninta sa inunde un sat intreg, dupa ce apa involburata a reusit sa treaca peste dig.

Un barbat inca nu se poate impaca cu gandul ca a pierdut totul, cand apa i-a navalit in gospodarie. In aceeasi situatie disperata este si vecina lui, care insa refuza sa fie evacuata. Pompierii, jandarmii si politistii au reusit sa evacueze 465 de persoane. Unele s-au adapostit pe la rude sau prieteni, altele au fost cazate peste noapte la liceul din oras. Pana acum, 150 de case au fost afectate.

Joi seara, situatia a devenit si mai disperata la Ghertenis, dupa ce a cedat un dig. Pompierii au carat sute de saci de nisip ca sa impiedice apa sa ajunga in gospodarii, insa fara succes.

Silviu Hurduzeu, prefectul judetului Caras-Severin: "Nu abandonam lupta. In momentul in care se va rupe digul, vom retrage toti oamenii si vom lua decizia de a evacua locuitorii."

In total, 7 localitati sunt inundate in judetul Caras-Severin.

COD ROSU PANA SAMBATA

Codul rosu de inundatii este mentinut pe raurile din bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras-Severin si Timis), pana sambata la ora 16.00, alte rauri ramanand sub cod portocaliu sau galben.

Raurile din bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras Severin si Timis) sunt sub cod rosu pana sambata la ora 16.00, potrivit celei mai recnte avertizari hidrologice.

Tot pana atunci, sunt sub cod portocaliu raurile din bazinele superioare ale Barzavei, Moravitei si Carasului (judetul Caras Severin), Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Lotru (judetul Valcea) si Neajlov pe sector aval Moara din Groapa (judetul Giurgiu).

Sub cod galben raman raurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timis superior si afluenti curs mijlociu si inferior, Nera (judetele Caras Severin si Timis), Drincea (judetul Mehedinti), Jiu pe sector aval Filiasi si afluentii de dreapta din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Olt aval confluenta cu Lotru (judetele Valcea si Olt), afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman.

Izolat, cu probabilitate redusa, se mai pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri din judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj si Valcea.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Au retrait spaima din momentul in care au navalit apele. Sinistratii din Novaci au revenit la casele pline cu namol
Au retrait spaima din momentul in care au navalit apele. Sinistratii din Novaci au revenit la casele pline cu namol

Sinistratii din Novaci, Gorj, au inceput sa revina la casele lor. Asta dupa ce jandarmii si pompierii au reusit sa le croiasca drum prin namolul adus de viitura produsa marti, pe Gilort.

46 de milioane de euro, cheltuite pe o harta inutila. Ce scrie in dreptul localitatilor care au fost maturate de viituri
46 de milioane de euro, cheltuite pe o harta inutila. Ce scrie in dreptul localitatilor care au fost maturate de viituri

Romania a dat 46 de milioane de euro pentru intocmirea unei harti nationale de hazard si risc in caz de inundatii, insa aceasta nu este de niciun folos.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.