Site-urile cu "fake news", tot mai numeroase. Cum îi influențează pe români

×
Codul embed a fost copiat

Informațiile false ori fără temei, de pe rețelele sociale, reprezintă o amenințare majoră! Autoritățile spun că mulți români sunt ușor de influențat și cred că pericolul COVID-19 nu este real.

Site-urile cu "fake news" blocate la începutul stării de urgență pot fi accesate din nou, odată cu relaxarea măsurilor. Pentru că au existat canale oficiale care le-au luat în considerare, CNA a cerut mass-media să nu mai pună în discuție astfel subiecte, rostogolite în online.

"Miniştrii Turismului din UE au căzut de acord, luni, să introducă aşa-numitele paşapoarte Covid-19".

Așa sună un titlu de pe pagina acestui site. Articolul induce utlizatorii în eroare, pe tema călătoriilor în Europa. Conţine chiar şi o fotografie, cu un aşa-zis document, care, conform autorilor anonimi, ar urma să fie obligatoriu la deplasarea dintr-o ţară în alta.

Informaţie falsă şi la momentul publicării şi acum!

Citește și
Fauci
Verdict dur al medicului Fauci, despre situația COVID-19 în SUA. "Ceva nu merge"
CTP, mesaj pentru Patriarhie după anchetarea arhiepiscopului Teodosie de DNA: ”Mache BOR Great Again!”

Un alt site nu crede în existenţa pandemiei şi a infecției COVID-19, invocând un motiv din alt registru: nu ştim cine face parte din Grupul de Comunicare Strategică, autoritate a statului român. "Este un grup „fantomă" care nu îşi poate comunica cine îi sunt membrii, nici competențele lor. " precizează autorul necunoscut.

Ambele materiale sunt rostogolite pe Facebook de cei care cred astfel de teorii. Sociologul Gelu Duminica afirma că oamenii îmbrățișează idei care le convin și caută situații comode, care nu presupun restrângeri de vreun tip ori incertitudine financiară.

Gelu Duminică, sociolog: "Să nu uităm câţi analfabeţi funcţional avem, sunt oameni simpli, le spui ceva şi cred, nu pun întrebăr. Sunt interese şi de genul prostul până nu e fudul dar şi interese economice, politice să răspândeşti fake-news."

Tot pe Facebook circula în aceste zile un filmuleţ, cu pasaje dintr-un interviu care-l are drept protagonist pe un medic gastroenterolog din Iaşi. Doctorul spune că pandemia nu există şi că s-ar fi acţionat la ordin, pentru manipularea maselor. Fără a aduce dovezi clare în sprijinul afirmației grave pe care o face.

Medicul a precizat: "Pandemie, s-a acţionat la ordin când nici nu exista pandemie. Dacă acest film se scoate de pe siteuri, să îl postaţi de alte 50 de ori, să luptăm cu cenzura".

Iar adepți se găsesc cu duiumul. Cei care distribuie mai departe frânturile din interviu scriu, la rândul lor: "Covid 19 este o poveste". Iar "pandemia, o manipulare". Culmea, dacă ar fi urmărit tot interviul, care are ce-i drept mai bine de o oră, l-ar fi auzit chiar pe medic afirmând că virusul e real.

Medicul a mai adăugat: "Asta nu înseamnă că nu e real, este şi se ştie".

Gelu Duminică: ”Infectionștii vin şi ne spun că situaţia e reală e gravă şi apare câte un medic ORL-ist sau ginecolog şi ne spune că nu există, că nu e pericol."

Mircea Chivu, sociolog: "Vrem să credem în ce ne place nouă, în ce ne este mai convenabil".

La sesizarea autorităţilor, Consiliul Naţional al Audiovizualului cere mass-media să nu mai încurajeze transmiterea de "declaraţii nefundamentate ştiinţific, ori a căror sursă nu există în realitate." De altfel, încă de zilele trecute, autoritățile care gestionează epidemia au atras atenția asupra categoriilor de public ușor influențabile.

E drept şi că fiind vorba de o situaţie nouă, autorităţile nu au comunicat coerent, încă de la început. Au existat unele declaraţii contradictorii, opinii ale unor oficiali combătute de alţi oficiali, şi asta a făcut să alimenteze şi mai mult teoriile conspiraționiste.

Mircea Chivu, sociolog: "Când încrederea în guvern, la noi, e cea mai scăzută din Europa, e normal şi ca oamenii să nu creadă ce le spun autorităţile".

Gelu Duminică, sociolog: "Sunt multe informaţii fake-news şi vom vedea din ce în ce mai multe".

De altfel, site-urile închise pentru difuzarea de fake news, în perioada stării de urgenţă, au fost deblocate, tot prin decizia autorităţii ANCOM, la finalul acesteia. Articolele privind aşa-zisa inexistentă a coronavirusului sunt la îndemâna oricui, deși nu au nicio sursă credibilă, la baza informaţiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Declarația epidemiologică. Ce este și de către cine trebuie completată la intrarea în țară
Declarația epidemiologică. Ce este și de către cine trebuie completată la intrarea în țară

Declarația epidemiologică. Aeroportul Internațional Sibiu informează că a implementat un chestionar on-line pentru completarea electronică a declarației epidemiologice, pentru cei care vin în țară.

Verdict dur al medicului Fauci, despre situația COVID-19 în SUA.
Verdict dur al medicului Fauci, despre situația COVID-19 în SUA. "Ceva nu merge"

Medicul american Anthony Fauci, principalul expert sanitar din SUA responsabil cu bolile infecţioase, a recunoscut într-un interviu că Statele Unite trebuie să-şi schimbe abordarea în vederea stăvilirii pandemiei COVID-19.

325 de cazuri noi de coronavirus în România. GCS face completări: au fost realizate peste 12.000 de teste
325 de cazuri noi de coronavirus în România. GCS face completări: au fost realizate peste 12.000 de teste

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă că au fost înregistrate alte 325 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, astfel că numărul total al bolnavilor a depășit 26.000.

Recomandări
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”
IPS Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Surse: Este vorba despre „dosarul mană cerească”

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență, pentru că ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri. 

„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”
„România educată”. Penultimi în UE la testele PISA. Șefa de la Educație: „Nu sunt pierderi semnificative față de 2018”

Rezultatele la testele PISA obținute de România s-au menținut la nivelul anului 2018, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. Nu s-au înregistrat „pierderi semnificative la performanțele elevilor”, crede ea.

Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere
Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere "implicarea comunității internaționale"

În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.