Sistemul "Alertă Răpire Copil", folosit o singură dată în 8 ani. Deviza sa: "Fiecare secundă contează"

model carton rapire copil
Politia Romana

România are de mai bine de 8 ani un sistem de alertare în cazul dispariţiei sau răpirii minorilor – doar că acesta a fost folosit o singură dată.

Sistemul a fost menţionat marţi de preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre cazul din Caracal. Prezentând deficienţele constatate în activitatea autorităților, şeful statului a vorbit şi despre „nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”

Sistemul „Alertă Răpire Copil”, meţionat de preşedinte dar aproape necunoscut opiniei publice, a fost lansat în 2011. În luna aprilie a acelui an Poliţia Română a lansat şi o campanie de informare pe acest subiect. Potrivit comunicatului de atunci al IGPR, "Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, prin faptul că, cel mai adesea, motivul dispariţiei poate fi stabilit într-un stadiu avansat al investigaţiei, iar primele ore după dispariţie sunt extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor".

Sistemul a fost co-finanţat de Comisia Europeană prin Proiectul CALLERT (Child Call Alert), iar autorităţile se mândreau atunci că România este singura ţară intrată în ultimul val în UE care implementează acest mecanism unic de alertă. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 300.000 de euro, dintre care 236.000 de euro din fonduri UE.

Alături de alte state, care au deja acest mecanism funcţional la nivel naţional, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa, Grecia, România, prin Poliţia Română, împreună cu partenerii săi, PÎCCJ şi Centrul "FOCUS", a reuşit să implice activ în implementarea, lansarea şi dezvoltarea acestui mecanism, 45 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în vederea unei diseminări cât mai rapide şi în medii cât mai eterogene a informaţiilor cu privire la alertă şi la copilul aflat în pericol, atunci când mecanismul va deveni operaţional”, anunţau în 2011 autorităţile.
Campania de informare privind acest sistem s-a încheiat în iunie 2011.

Citește și
Alexandra Macesanu
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 

 

Cum funcţionează sistemul „Alertă Răpire Copil”

 

Potrivit informaţiilor oficiale de acum 8 ani, mecanismul presupunea declanşarea alertei în cel mai scurt timp de la răpire şi difuzarea anunţului în aeroporturi, gări, staţii de metrou, pe ecranele din mall-uri, precum şi trimiterea unor e-mailuri şi SMS-uri instituţiilor media. Pe posturile de radio şi de televiziune partenere urma să fie difuzat un semnal audio specific mecanismului de alertă, după care urmau informaţiile referitoare la cazul respectiv.

La momentul respectiv, responsabilii cu sistemul informatic al programului au discutat cu reprezentanţii presei şi s-au declarat dispuşi să trimită în fiecare redacţie un mesaj audio, video şi/sau text, în formatul dorit de fiecare instituţie, atunci când este declanşată alerta.

 

Condiţiile de declanşare a alertelor

 

Declanşarea alertelor nu era însă obligatorie. Mai precis, potrivit Poliţiei, "Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

Copilul are vârsta de până la18 ani;
Copilul se află în una din următoarele situaţii :
A fost răpit în prezenţa unor martori ;
A dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice) ;
informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului .

ATENȚIE !
Întrunirea criteriilor menţionate anterior nu implică, în mod obligatoriu, declanşarea mecanismului de alertă, dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate: conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă (copil răpit/dispărut), sau compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare.

Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului. Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei.

Nedeclanşarea mecanismului nu înseamnă că autorităţile statului nu acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situţiei copilului."


Pe 9 septembrie 2011 a fost trimisă o primă alertă, privind dispariţia unui minor dintr-un centru de plasament din sectorul 6. Ea a apărut însă ca o ştire normală, transmisă de agenţiile de ştiri, nu ca o alertă difuzată în toată mass-media, găr, aeroporturi, mall-uri etc.. Au mai fost lansate, sub aceeaşi formă, câteva alerte în 2011, apoi o lungă pauză până în 2018. Între timp, unul dintre site-urile lansate atunci, copiidisparuti.ro, nu mai funcţionează.

Funcţionează doar site-ul Alertă Răpire Copil, care prezintă informaţii generale despre proiect şi alerte, nu şi vreo alertă concretă. Exista şi un fel de slogan: "Când un copil este răpit, fiecare secundă contează"

Pe acest site se precizează, printre altele, că, "un accent deosebit se pune pe necesitatea supravegherii fetelor aflate în perioada de dezvoltare a caracterelor sexuale, care pot deveni ţinta persoanelor cu tulburări de comportament sexual."

Iar părinţii primeau următoarele sfaturi: "Comunicați constant cu Poliția și informați asupra oricăror elemente ulterioare pe care le descoperiți referitor la dispariția copilului. Aveți un rol activ în relația cu ofițerul de caz pentru că dumneavoastră știți cel mai bine obiceiurile, tipul de comportament, atitudinea copilului dumneavoastră.

Faceți o listă cu prietenii sau contactele copilului dumneavoastră, persoane de care ați auzit că au luat legătura cu el, etc. Informați echipa de caz cu aceste date.

Asigurați-vă că în permanență va exista cineva care să răspundă la telefonul fix de acasă sau la numerele de telefon mobil pe care copilul le știe, în caz că acesta sună. "

Sistemul "Alertă Răpire Copil", folosit o singură dată în 8 ani

 

În luna martie a acelui an, doi minori din Prahova au fost dați în consemn la frontieră, după ce ar fi fost răpiți de tată un cetăţean grec, condamnat pentru trafic de droguri în ţara sa.

Autorităţile au anunţat atunci că mecanismul a fost declanşat în premieră. După 12 ore de căutări, maşina suspectului a fost reperată lângă Ambasada Greciei din Bucureşti. Cei doi copii erau împreună cu tatăl lor şi cu un complice al acestuia. Bărbatul ar fi încercat să caute la ambasadă sprijin pentru a-i scoate copiii din ţară.

Despre sistem s-a mai vorbit apoi şi în aprilie 2018, în cadrul unui exerciţiu de declanşare a mecanismului şi de mobilizare de forţe în cazul de răpire a unui copil, într-o zonă împădurită şi greu accesibilă, desfăşurat în judeţul Timiş. „Când ne confruntăm cu un caz în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa ori sănătatea îi sunt puse în pericol, se declanşează Mecanismul "ALERTĂ RĂPIRE COPIL!", afirmau atunci autorităţile.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Gheorghe Dincă a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf
Gheorghe Dincă a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf

Apar încontinuu informații noi din ancheta care îl vizează pe Gheorghe Dincă. Procurorii încearcă să afle dacă nu cumva el are legătură nu numai cu fetele dispărute în Caracal, ci și cu moartea unei tinere din Craiova.

Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici

Localnicii din Dobrosloveni, localitatea de domiciliu a Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani pe care ar fi ucis-o Gheorghe Dincă, au fost consiliaţi psihologic, miercuri, de către o echipă de psihologi de la Bucureşti, potrivit primarului comunei.

“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra

Un protest a avut loc marți seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, în contextul în care au fost făcute publice convorbirile dintre Alexandra, una dintre victimele de la Caracal, şi operatorii de la 112.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.