Sistemul "Alertă Răpire Copil", folosit o singură dată în 8 ani. Deviza sa: "Fiecare secundă contează"


Ultimul update: Miercuri 31 Iulie 2019 12:13
Data publicarii: Miercuri 31 Iulie 2019 12:12
Categorie: Stiri actuale
model carton rapire copil

România are de mai bine de 8 ani un sistem de alertare în cazul dispariţiei sau răpirii minorilor – doar că acesta a fost folosit o singură dată.

Sistemul a fost menţionat marţi de preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre cazul din Caracal. Prezentând deficienţele constatate în activitatea autorităților, şeful statului a vorbit şi despre „nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”

Sistemul „Alertă Răpire Copil”, meţionat de preşedinte dar aproape necunoscut opiniei publice, a fost lansat în 2011. În luna aprilie a acelui an Poliţia Română a lansat şi o campanie de informare pe acest subiect. Potrivit comunicatului de atunci al IGPR, "Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, prin faptul că, cel mai adesea, motivul dispariţiei poate fi stabilit într-un stadiu avansat al investigaţiei, iar primele ore după dispariţie sunt extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor".

Sistemul a fost co-finanţat de Comisia Europeană prin Proiectul CALLERT (Child Call Alert), iar autorităţile se mândreau atunci că România este singura ţară intrată în ultimul val în UE care implementează acest mecanism unic de alertă. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 300.000 de euro, dintre care 236.000 de euro din fonduri UE.

Alături de alte state, care au deja acest mecanism funcţional la nivel naţional, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa, Grecia, România, prin Poliţia Română, împreună cu partenerii săi, PÎCCJ şi Centrul "FOCUS", a reuşit să implice activ în implementarea, lansarea şi dezvoltarea acestui mecanism, 45 de parteneri, care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispoziţie în vederea unei diseminări cât mai rapide şi în medii cât mai eterogene a informaţiilor cu privire la alertă şi la copilul aflat în pericol, atunci când mecanismul va deveni operaţional”, anunţau în 2011 autorităţile.
Campania de informare privind acest sistem s-a încheiat în iunie 2011.

 

 

Cum funcţionează sistemul „Alertă Răpire Copil”

 

Potrivit informaţiilor oficiale de acum 8 ani, mecanismul presupunea declanşarea alertei în cel mai scurt timp de la răpire şi difuzarea anunţului în aeroporturi, gări, staţii de metrou, pe ecranele din mall-uri, precum şi trimiterea unor e-mailuri şi SMS-uri instituţiilor media. Pe posturile de radio şi de televiziune partenere urma să fie difuzat un semnal audio specific mecanismului de alertă, după care urmau informaţiile referitoare la cazul respectiv.

La momentul respectiv, responsabilii cu sistemul informatic al programului au discutat cu reprezentanţii presei şi s-au declarat dispuşi să trimită în fiecare redacţie un mesaj audio, video şi/sau text, în formatul dorit de fiecare instituţie, atunci când este declanşată alerta.

 

Condiţiile de declanşare a alertelor

 

Declanşarea alertelor nu era însă obligatorie. Mai precis, potrivit Poliţiei, "Mecanismul de alertă va putea fi declanşat numai dacă sunt întrunite cumulativ, următoarele criterii:

Copilul are vârsta de până la18 ani;
Copilul se află în una din următoarele situaţii :
A fost răpit în prezenţa unor martori ;
A dispărut şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut, rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave fizice sau psihice) ;
informaţiile deţinute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului .

ATENȚIE !
Întrunirea criteriilor menţionate anterior nu implică, în mod obligatoriu, declanşarea mecanismului de alertă, dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate: conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă (copil răpit/dispărut), sau compromite cercetările aflate în curs de desfăşurare.

Înainte de declanşarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului pentru mediatizarea cazului. Procurorul poate decide declanşarea alertei şi fără obţinerea acestui acord dacă este în interesul copilului şi a desfăşurării anchetei.

Nedeclanşarea mecanismului nu înseamnă că autorităţile statului nu acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situţiei copilului."


Pe 9 septembrie 2011 a fost trimisă o primă alertă, privind dispariţia unui minor dintr-un centru de plasament din sectorul 6. Ea a apărut însă ca o ştire normală, transmisă de agenţiile de ştiri, nu ca o alertă difuzată în toată mass-media, găr, aeroporturi, mall-uri etc.. Au mai fost lansate, sub aceeaşi formă, câteva alerte în 2011, apoi o lungă pauză până în 2018. Între timp, unul dintre site-urile lansate atunci, copiidisparuti.ro, nu mai funcţionează.

Funcţionează doar site-ul Alertă Răpire Copil, care prezintă informaţii generale despre proiect şi alerte, nu şi vreo alertă concretă. Exista şi un fel de slogan: "Când un copil este răpit, fiecare secundă contează"

Pe acest site se precizează, printre altele, că, "un accent deosebit se pune pe necesitatea supravegherii fetelor aflate în perioada de dezvoltare a caracterelor sexuale, care pot deveni ţinta persoanelor cu tulburări de comportament sexual."

Iar părinţii primeau următoarele sfaturi: "Comunicați constant cu Poliția și informați asupra oricăror elemente ulterioare pe care le descoperiți referitor la dispariția copilului. Aveți un rol activ în relația cu ofițerul de caz pentru că dumneavoastră știți cel mai bine obiceiurile, tipul de comportament, atitudinea copilului dumneavoastră.

Faceți o listă cu prietenii sau contactele copilului dumneavoastră, persoane de care ați auzit că au luat legătura cu el, etc. Informați echipa de caz cu aceste date.

Asigurați-vă că în permanență va exista cineva care să răspundă la telefonul fix de acasă sau la numerele de telefon mobil pe care copilul le știe, în caz că acesta sună. "

Sistemul "Alertă Răpire Copil", folosit o singură dată în 8 ani

 

În luna martie a acelui an, doi minori din Prahova au fost dați în consemn la frontieră, după ce ar fi fost răpiți de tată un cetăţean grec, condamnat pentru trafic de droguri în ţara sa.

Autorităţile au anunţat atunci că mecanismul a fost declanşat în premieră. După 12 ore de căutări, maşina suspectului a fost reperată lângă Ambasada Greciei din Bucureşti. Cei doi copii erau împreună cu tatăl lor şi cu un complice al acestuia. Bărbatul ar fi încercat să caute la ambasadă sprijin pentru a-i scoate copiii din ţară.

Despre sistem s-a mai vorbit apoi şi în aprilie 2018, în cadrul unui exerciţiu de declanşare a mecanismului şi de mobilizare de forţe în cazul de răpire a unui copil, într-o zonă împădurită şi greu accesibilă, desfăşurat în judeţul Timiş. „Când ne confruntăm cu un caz în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa ori sănătatea îi sunt puse în pericol, se declanşează Mecanismul "ALERTĂ RĂPIRE COPIL!", afirmau atunci autorităţile.

Sursa: Pro TV

Gheorghe Dincă a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf
Gheorghe Dincă a acceptat să fie testat cu aparatul poligraf
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
Primarul din comuna Alexandrei a chemat psihologi care să-i consilieze pe localnici
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
“Voi le-aţi ucis”. Protest în Capitală după publicarea stenogramelor de la 112 cu Alexandra
VIDEO PROTVPLUS.RO
Poliția cere sprijin pentru găsirea a 3 suspecţi de tâlhărie
Trei bărbați au bătut violent și jefuit un olandez. Mesajul Poliției Române
Mamă atât de beată, încât a căzut pe drum. Fiul îi ține sticla. Fiica: „O să se aleagă praful de tine”
Un autobuz cu pasageri a luat foc în Brașov. Șoferul nu a reușit să stingă incendiul
Tragedie cu un mort și un rănit grav, de la o lumânare uitată aprinsă. ”Nu aveau curent”
Tot mai mulți șoferi drogați la volan. Ce consumase un bărbat, prins de poliție în Capitală
Mii de lampioane, lansate pe lacul Floreasca. Copiii s-au întrecut în dorințe trăsnite
Șofer violent imobilizat după ce a făcut prăpăd pe Autostrada Soarelui. Reacția martorilor
Șofer violent, imobilizat după ce a făcut prăpăd pe Autostrada Soarelui. Reacția martorilor
Momentul în care un scuter pe care se aflau 3 tineri se izbește frontal de o mașină, în Bacău
Incendiu puternic în Delta Dunării. 10 hectare de vegetaţie uscată, cuprinse de flăcări
Băcăuan în arest după ce și-a atacat fosta iubită. Cine a sărit în ajutorul fetei
Sfârșit tragic pentru o femeie din Argeș. Soțul ei, la spital în stare de șoc
Cazul fetiței dispărute la Buzău. Cum a supraviețuit o noapte în frig. Mărturia tatălui