Sistemul ”Alertă răpire copil”, folosit în premieră pentru a-i găsi pe minorii furați de tatăl grec

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Doi copii, de 8 şi 10 ani, furaţi de pe stradă de tatăl lor, un cetătean grec cu probleme penale, din cauza traficului de droguri, au fost salvaţi de autorităţi.

În premieră pentru ţara noastră, a fost declanşat mecanismul denumit "Alertă răpire copil". S-a întâmplat luni, în Prahova, iar fetiţa şi băiatul au fost localizaţi marți, în Bucureşti, în apropiere de Ambasada Greciei. Părintele este la a treia tentativă, dar numai acum a ajuns pe mâna poliţiei.

Ionela şi Georgios au trăit mai bine 5 ani în Grecia, unde au fost căsătoriţi. Acolo, s-au născut şi cei doi copii ai lor, o fetiţă şi un băiat. Din cauza problemelor cu drogurile pe care le avea bărbatul, femeia s-a întors în România. Numai că el nu a acceptat situaţia.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: "În 2014, acest bărbat a venit în ţară şi i-a luat pe copii, a plecat cu ei în Grecia. Femeia a sesizat autorităţile, a mers în Grecia, de unde i-a adus înapoi în România."

După acest episod, Ionela a obţinut custodia exclusivă asupra copiilor, tatăl neavând nici măcar dreptul să îi viziteze. Chiar şi aşa, cetăţeanul grec nu a renunţat. A fost prins anul trecut în timp ce îşi urmărea copiii. Luni, a reuşit să îi răpească, tocmai când veneau de la şcoală.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR: "În premieră, a fost declanşat mecanismul alertă răpire copil. Au fost alertaţi poliţiştii din toată ţara şi la graniţă."

După 12 ore de căutări, maşina suspectului a fost reperată lângă Ambasada Greciei din Bucureşti. Cei doi copii erau împreună cu tatăl lor şi cu un complice al acestuia. Bărbatul ar fi încercat să caute la ambasadă sprijin pentru a-i scoate copiii din ţară.

Petcu Vasilică, şef zona cooperativă: "Copiii erau liniştiţi, erau bine. Comunicarea s-a făcut prin ajutorul copiilor care ştiau română."

De aici, cei patru au fost duşi la Secţia 8 de poliţie. Copiii au primit mâncare şi consiliere din partea asistenţilor sociali. Au fost duşi apoi la Parchetul General, unde s-au întâlnit cu mama lor.

Tatăl, condamnat deja în Grecia pentru trafic de stupefiante, are acum dosar penal şi în România pentru lipsire de libertate şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

 

Instalează GRATUIT aplicația Știrile ProTV:

CLICK AICI dacă ai telefon Android
CLICK AICI dacă ai iPhone

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO