Singurătatea este mai nocivă pentru bolnavii cronici decât o dietă proastă ori sedentarismul. Concluziile unui studiu
Singurătatea este mai dăunătoare pentru inimă decât o dietă proastă și lipsa exercițiilor fizice. Este concluzia unui studiu realizat în Marea Britanie, în care timp de 10 ani au fost urmăriți peste 18.000 de pacienți.
Izolarea și faptul că oamenii nu își exteriorizează sentimentele pot duce în timp la apariția bolilor de inimă. Grupurile de sprijin sunt extrem de utile pentru cei cu afecțiuni grave, însă, din păcate, mai ales în România, sunt prea puține.
Zeci de persoane, pacienții unei clinici de oncologie din Craiova, au fost într-o tabără la Horezu. Au făcut plimbări pe munte, au participat la activități de olărit și la clase de yoga.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ramona Schenker, psihoterapeut: „A-i pune în legătură unii cu alții, de a se regăsi unii în povestea celorlați, și implicit a găsi soluții împrumutate unii de la alții. De fapt, astea sunt grupurile de terapie și suport. Factorul psihologic este la fel de important ca și tratamentul''.
În România, sunt prea puține grupuri de sprijin în care pacienții să stea de vorbă cu alți oameni care au aceeași problemă de sănătate. De multe ori, chiar bolnavii refuză să participe la astfel de activități.
Marinela Debu, preşedinta Asociației pacienților cu hepatită: „În ceea ce privește hepatitele virale, grupurile de suport sunt foarte puține, pentru că este stigma în această boală. Noi am încercat de mai multe ori, veneau o persoană, două, care se temeau să se cunoască între ei. Problema care apare cu aceste grupuri față în față este aceea să nu afle vecinii''.
Teama că sunt judecați pentru problemele de sănătate și chiar marginalizați îi face pe bolnavi să se izoleze. În timp, acest lucru le agravează starea de sănătate, după cum arată un studiu publicat în European Heart Journal. Conform acestuia, singurătatea poate fi un factor de risc mai mare decât o dietă proastă ori lipsa de exerciții fizice.
Timp de un deceniu, specialiștii au urmărit 18.509 de persoane cu diabet, care aveau între 37 și 73 de ani. Peste 3.000 dintre ele au dezvoltat boli de inimă sau au suferit un AVC. Mai mult de 60 % au declarat că se simțeau singuri și aveau rareori persoane cu care să vorbească. Practic, singurătatea le-a crescut cu 26% șansele de a face boli cardiovasculare'.
Atunci când sunt înconjurați de prieteni sau familie, bolnavii sunt încurajați să își urmeze tratamentele, să facă mișcare și să aibă un stil de viață mai sănătos.
Pe lângă întâlnirile cu oamenii apropiați, consilierea psihologică este de asemenea utilă pentru pacienții cu boli cronice. Aceasta poate fi decontată de casa de asigurări de sănătate.