Siguranța spitalelor din România, sub semnul întrebării după incendiile din Piatra Neamț și Cluj

Ultima actualizare: 22-11-2020 19:45

La o săptămână de când zece bolnavi de Covid au murit în incendiul izbucnit în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, o altă unitate medicală a luat foc.

Incendiul s-a produs la Spitalul CFR din Cluj, din pricina unui scurtcircuit și nu a făcut victime. Dar ridică noi semne de întrebare cu privire la siguranța din unitățile sanitare. Spitalul CFR a fost construit în urmă cu un secol și nu avea autorizație de securitate la incendiu pentru secțiile pe care le-a modernizat.

Focul a mistuit rapid un corp de iluminat format din neoane aflat într-o baie de la etajul întăi. Fumul a inundat etajul unde se afla secția de medicină internă. O asistentă a sunat la 112, iar trei pacienți au fost rapid evacuați. Focul a fost stins înainte să ajungă pompierii.

Locotenent Cornea Ciprian, ISU Cluj: „Ultimul control desfășurat la această unitate sanitară s-a desfășurat în 2019 în luna noiembrie, s-a constatat că deși fuseseră emise două avize de Securitate la incendiu pentru doua secții, în urma emiterii acestor avize nu a fost solicitată emiterea autorizației de Securitate la incendiu.”

De altfel, atunci, spitalul a fost și amendat pentru lipsa documentelor, cu 50.000 de lei. Situația trebuia remediată până luna aceasta, când erau programate noi verificări. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Mircea Abrudean, prefect Cluj: „S-a întocmit acel plan de măsuri în urma căruia Spitalul CFR va trebui să vină cu toate documentele necesare pentru obținerea autorizației în final. Înțeleg că acest lucru este în curs de finalizare pentru că au avut lucrări la un corp distinct al Spitalului, însă în cel mai scurt timp vom avea și documentația necesară și autorizația emisă de către ISU.”

Într-un comunicat, reprezentanții spitalului au menționat că ”de la nivelul instituției s-a intervenit punctual pentru neutralizarea începutului de incendiu”. Și nici un pacient sau angajat al unității medicale nu a avut de suferit.

Ruda unui pacient: „Soțul meu a zis că ușa salonului la el era crăpată și a intra puțin fum, au urlat toate asistentele, surorile "Ieșiți jos! Coborâți!"

Spitalul are în total trei corpuri, în care se afla 230 de paturi. Clădirea în care funcționează a fost ridicata în 1884.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO