Sibiul a devenit ”Regiune Gastronomică Europeană”

Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 20:25
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 19:03
Categorie: Actualitate

Oficial, Sibiul este de marți ''Regiune Gastronomică Europeană''. Bucătarii noştri au la dispoziţie un an să ducă mai departe faima preparatelor tradiţionale româneşti.

În funcţie de talentul lor, delicioasa mâncare din Transilvania va putea fi încercată de cât mai mulţi turişti.

Cincizeci de bucătari au fost provocaţi să hrănească 1.000 de soldaţi ai Academiei Forţelor Terestre cu câte două feluri de mâncare care să coste doar 1 euro.

"O ruladă din porc asociată cu cartofi gratinaţi şi un sos de vin roşu, cu ciocolată şi fructe de pădure şi într-o tavă mare de 16 mp vom face desertul. Nişte macaroane cu brânză nucă şi stafide", a spus Radu Zărnescu, bucătar chef.

Un ospăţ în toată regula a fost organizat şi la hotelul de gheaţă de la Bălea Lac. Aici bucătăria tradiţională a întâlnit-o pe cea moleculară. Printre preparate s-au regăsit păstrăvul marinat cu spumă de rozmarin şi pesto de brad, cerbul sălbatic cu piure de sfeclă şi prune afumate, dar şi tradiţionalul berbecuţ.

Avem un carpacio de păstrăv, i-am făcut o marinadă de oţet de mere, zeamă de lămâie şi o tentă de trufă”, a spus Vasile Spînu, bucătar chef.

"Avem un berbecuţ făcut la proţap timp de 5-6 ore, băiţuit”, a spus Dan Lihăt, bucătar chef.

Reprezentanţii regiunilor gastronomice de anul trecut, Brabantul de Nord din Olanda şi Galway din Vestul Irlandei, spun că după ce au purtat acest titlu s-au bucurat de o creştere considerabilă a numărului de oaspeţi şi implicit de investiţii în turism.

Am reuşit să ducem vestea în întreaga Europă despre valoarea mâncării irlandeze. Profitaţi de acesta şansă și arătaţi mâncarea voastră. Toată lumea mănâncă de 3 ori pe zi, aşa că e foarte uşor să legi turismul şi turiştii", a spus Eleine Donohue, reprezentantul Regiunii Gastronomice Europene din Galway.

"E o oportuniate incredibilă de a lucra împreună, de a pune la un loc fermierii, agricultorii, producătorii, restaurantele, chefii şi sectorul turistic", a declarat Ramon Castane, reprezentantul Regiunii Gastronomice Catalunya.

"Aveţi un tezaur: mâncare organică, mâncare proaspătă, sezonalitate, oameni care încă gătesc prin metode tradiţionale. Ceea ce s-a cam pierdut în multe regiuni", a spus Diane Dodd, președintele Institutului de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism.

Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană anul acesta alături de Egeea de Sud din Grecia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Festivalul care promovează usturoiul, orezul sau carnea negră. Cât durează pregătirile
Festivalul care promovează usturoiul, orezul sau carnea negră. Cât durează pregătirile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tudorel Toader
Toader, despre propunerile pentru Parchetul European: Prin OUG putem crea baza legală
Bonurile câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale
Ester Peony, prima reacție după ce a câștigat Eurovision 2019 România
Nicolae Popa: Toţi cei care au participat la extrădarea mea ar trebui să răspundă
Cine e tânărul ucis de un șofer drogat. Reacția mamei când a văzut știrea la TV
Filmul accidentului mortal, produs de un șofer drogat după ce a petrecut în club
Maria Teslaru a murit
Actriţa Maria Teslaru a murit. Oana Pellea: ”Mi s-a rupt sufletul când am auzit”
Incendiu violent lângă Cluj Napoca. Două persoane au fost duse urgent la spital. VIDEO
Continuă dezastrul din ”pădurea paranormală” din România. De ce este celebră în lume Hoia
Accident cumplit în Arad, duminică după amiază. Scene terifiante găsite la fața locului
Câți români au cerut autorizație de intrare în Canada în primul an de la scoaterea vizelor
Detalii despre șoferul care a accidentat mortal un pieton și a fugit. Cu ce s-a drogat