Un bărbat de 51 din satul Mălăieşti - Prahova şi-a transformat casa şi curtea într-o adevărată rampă de gunoi.

Cartoanele, ambalajele din plastic şi o grămadă de vechituri strânse neîncetat, sunt deja un focar de infecţie, se plâng vecinii.

Iar şobolanii care-şi fac veacul printre gunoaie le invadează tuturor gospodăriile. De fiecare dată când mizeriile rup gardul, primăria trimite cu un utilaj şi încarcă gunoaiele în camioane. Dar nu după multă vreme, curtea se umple la loc.

Bărbatul nu are familie şi nici venit, dar toată ziua şi-o petrece strângând gunoaie din tomberoanele vecinilor.
Omul nici nu poate intra în casa din cauza deşeurilor aşa că doarme afară, printre cartoane, împreună cu câinii şi pisicile.

Proprietar casă: "Le-am luat şi le-am adus acasă."
Reporter: "Aveţi nevoie de ele?"
Proprietar casă: "Trebuie să fie."
Reporter: "Dar nu sunt cam multe?"
Proprietar casă: "Sunt cam multe..sunt câte sunt astea sunt. Şoareci, se bagă şoarecii."
Reporter: "Nu credeţi că de la cartoanele astea?"
Proprietar casă: "Sigur că da."

Gospodăria devenită rampă de gunoi se învecinează cu biserica şi cu grădiniţă. Pentru a-i proteja cumva pe copii, autorităţile locale au ridicat un gard solid între cele două proprietăţi. Dar, chiar şi aşa, şobolanii circulă nestingheriţi iar mirosurile invadează zona.

Localnică: "E tot un gunoi la el în curte, strânge toate şi nu e normal, e grădiniţă, e şcoala, e o grămadă de câini nu putem să ieşim pe stradă. E şobolani, vă daţi seama la cât gunoi are acolo e un focar de infecţie."

Localnică: "E singur singurel şi strânge şi din coşurile din pubelele astea." 
Reporter: "Cum face, vine când scoateţi gunoiul?"
Localnică: "Da da el scormone acolo în tot şi plus ce găseşte pe stradă peste tot. Dezastru dacă e până sus la acoperiş mizeria vă daţi seama ce poate să fie acolo."

Psihologii vorbesc despre o tulburare de tip obsesiv-compulsiv, numită disposofobie - mania de a strânge gunoaie şi tot soiul de obiecte inutile şi incapacitateta de a te debarasa de ele.

Însă bărbatul este greu de ajutat: nu este înscris la niciun medic de familie, iar când autorităţile au încercat să îl ducă la spital, pentru un control de rutină, el a refuzat categoric.

Florentina Miu, Serviciul de asistenţă socială Primăria Râfov: "Am încercat să îi obţinem documente medicale, dar acesta nu a vrut să coopereze cu noi ca să aibe şi el o pensie pe caz de boală."

Reporter: "Practic nu are niciun venit?"

Florentina Miu: "Nu."

Primăria le-a cerut localnicilor să îşi ţină tomberoanele în curte iar poliţia locală patrulează prin sat, în ziua în care salubritatea vine să ridice gunoiul.

Niculaie Ion State, viceprimar Râfov: "Noi ne-am pregătit toate materialele şi o să facem curăţenie acolo o să înlăturăm gardul…la ultima curăţenie i-am luat gardul cu totul şi am confecționat în regie proprie o altă împrejmuire."

La ultima curăţenie făcută de autorităţi, 4 camioane de gunoi au fost încărcate şi duse la rampă.