Sesizare oficiala asupra suspiciunii de plagiat a doctoratului Laurei Codruta Kovesi
Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara cere Ministerului Educatiei sa dispuna initierea procedurii de retragere a titlului stiintific acordat procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi.
Presedintele Grupului pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), Dorin Isoc, a declarat, luni, pentru News.ro, ca asociatia a transmis in cursul acestei zile, prin posta rapida, atat Ministerului Educatiei, cat si Universitatii de Vest din Timisoara "toate documentele si dovezile" pentru a demonstra ca lucrarea de doctorat a Laurei Codrutei Kovesi a fost plagiata, relateaza news.ro.
"Prin prezenta va solicitam sa dispuneti realizarea unei anchete cu privire la conditiile pe care noi le apreciem, in mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare si redactare a tezei de doctorat depusa si sustinuta de Kovesi Laura Codruta", se arata in sesizarea transmisa de asociatia GRAUR. "In situatia in care circumstantele neconformitatilor sesizate se vor dovedi in intregime sau in mod partial veridice, va mai solicitam sa dispuneti retragerea titlului stiintific acordat si apelul la organele abilitate pentru a constata si sanctiona si alte incalcari posibile ale legii, cum ar fi depunerea sub semnatura a unei teze pentru o lucrare despre care autorul a declarat, in mod implicit, ca ar fi realizata de el si ca i‐ar apartine si care se dovedeste neconforma. (...) rezulta ca teza mentionata cuprinde un numar semnificativ de incidente de plagiat, adica cel putin 11, astfel incat lucrarea are caracterul unei lucrari plagiate. Este si ratiunea pentru care va solicitam sa dispuneti initierea procedurii de retragere a titlului stiintific acordat autoarei", arata reprezentantii GRAUR in sesizarea transmisa Ministerului Educatiei.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Ei mai sustin ca lucrarea de doctorat a Laurei Kovesi cuprinde "un plagiat multiplu". Totodata, Asociatia GRAUR, cu sediul la Cluj-Napoca, a transmis si un comunicat de presa in care explica rolul asociatiei: "In acord cu menirea asociatiei noastre se impune sa facem o serie de detalieri: Suntem o asociatie non-guvernamentala si apolitica provenind din mediul universitar. Preocuparea noastra este sa oferim o alternativa la celelalte cai pe care societatea le analizeaza, le alege si le promoveaza. De mai bine de zece ani, ne preocupa plagiatul ca o forma perfida si deosebit de periculoasa a unei retele de coruptie cu radacini adanci in lumea academica si, de aici, in toate segmentele si articulatiile societatii, ne preocupa combaterea fenomenului".
Reprezentantii asociatiei mai spun ca plagiatul nu poate fi combatut "in birouri, pe ascuns, pe relatii, ci in fata societatii, astfel incat tineretul, cetatenii sa invete cum se lupta cu ciuma care genereaza coruptia, cum poate fi invins cancerul care a atacat scoala romaneasca". Reprezentantii asociatiei explica, in documentul citat, si modul de lucru - identificarea si publicarea plagiatelor intr-un Index al Operelor Plagiate. "Prin semnalarile cititorilor nostri sau din materialele care apar in spatiul public, ajungem la suspiciuni de plagiat pe care le verificam si apoi le publicam. Odata publicate, plagiatele devin dovezi ca fenomenul nu este dorit si ca cei care-l practica risca expunerea publica. In fata actiunilor partizane si rau-intentionate al demnitarilor Guvernului si membrilor Parlamentului Romaniei care risca sa scoata tot mai mult tara din lumea civilizata, cautam forme noi si inovative, suntem siliti sa facem apel la o transparenta deplina", mai spune sursa citata.
Asociatia mai arata ca acorda o atentie speciala cazurilor de plagiat care se refera la demnitari ai statului roman, considerand ca este dreptul societatii civile sa trateze aceste cazuri ca fiind deosebit de grave fiindca plagiatul este prima forma de coruptie. "Statul roman nu are nevoie de demnitari plagiatori. Romania nu are nevoie de lideri plagiatori. Acestea sunt conditiile in care am decis ca in cazul suspiciunii de plagiat al dnei. Laura Codruta Kövesi sa actionam cu transparenta si sa prezentam toate documentele pe care le vom invoca. Cazul ne-a fost semnalat de informatiile care au aparut in mediul public, de sesizarile multor vizitatori ai site-ului nostru. In urma analizei, am gasit documentele prezentate ca pertinente si astfel am decis sa solicitam retragerea titlului stiintific de doctor", mai arata reprezentantii asoviatiei.
Deputatul Sebastian Ghita a depus, in 30 septembrie, la Parchetul General, un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat. "Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei", a spus Sebastian Ghita.
Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat. Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sustinut ca teza ei de doctorat nu este plagiata si prima proba in acest sens este certificatul de casatorie care dovedeste ca numele ei inainte de casatorie era Lascu, in textul tezei fiind citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.
”Eu am fost verificata in 2012 de Comisia Nationala de Etica. Am fost audiata. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele si am primit un verdict. Eu am venit pregatita cu probele pe care le-am dus si in 2012 la acea comisie. (...) Prima proba a fost certificatul de casatorie. Teza mea e corecta. Am muncit sapte ani la ea”, a spus Kovesi, la Europa FM. Procurorul sef al DNA a precizat ca cei care vor face o sesizare la CNATCDU privind teza sa de doctorat trebuie sa aduca si probe. Intrebata daca are de gand sa faca ea o sesizare pentru a incheia acest subiect, Kovesi a raspuns negativ. ”Cine are indoieli n-are decat sa faca sesizare”, a spus ea.