Serele Codlea, raiul hotilor de fier vechi. Cum arata locul de unde plecau la export milioane de tone de flori in '89
Candva mandria horticulturii romanesti, serele Codlea s-au transformat in raiul hotilor de fier vechi. S-a ales praful de 60 de hectare pe care, nu demult, inflorea o afacere prospera.
Zeci de indivizi incarca in carute sau masini tot ce a mai ramas dintr-un loc ce aducea anual statului un profit fabulos, inainte de 1989. Declinul a aparut odata cu privatizarea, iar proprietarul, o femeie de afaceri din Craiova, este acuzata de inselaciune.
Inainte de 1989, 1.200 de angajati, risipiti pe 60 de hectare de sere, trimiteau anual la export 9 milioane de tone de flori. Alte 200 de mii de tone de legume luau calea aprozarelor romanesti. Sunt cifrele din anii de glorie ai "Serelor Codlea". Acestea au fost infiintate de sasi, in secolul al 19-lea, cu ajutorul olandezilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Achim Vladau, fost angajat Serele Codlea: "Prin septembrie, scoteau rosii la un pret derizoriu si toata lumea din Codlea mergea cu carucioare cu carute. Cumparai rosii la nimic. Unde mergeai in tara asta si ziceai ca esti din Codlea, nu mai voia nimeni trei fire de garoafe, era cu snopul."
Dupa Revolutie, halele au intrat in administrarea statului. In 2000, cand inca aduceau un profit substantial, au fost vandute unei societati private din Dolj detinuta de Maria Shut, supranumita si "Regina serelor". Fostii angajati spun insa ca noul proprietar nu a facut investitii, iar ulterior au inceput concedierile.
Fost angajat Serele Codlea: "S-a desfintat tot si a ramas atata lumea fara loc de munca. 15 ani am lucrat la sere Coldea si mai munceam daca nu se privatiza si nu se strica."
Niculae Ivan, fost angajat Serele Codlea: "Am lucrat acolo 30 de ani, am iesit in pensie de acolo dar dezastru care s-a facut la ora actuala, e dureros, te taie plansul."
Prapadul de la Codlea a intrat in atentia procurorilor DNA, care au acuzat-o pe Maria Schut de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa.
In 2007 a fost trimisa in judecata si, dupa 6 ani de procese, tribunalul Bihior a condamnat-o la 12 ani de inchisoare cu executare.
Insa, Curtea de apel din Oradea a decis in urma cu o luna rejudecarea dosarului. In tot acest timp, serele au disparut pur si simplu de pe fata pamantului.
Hoarde intregi de hoti navalesc dis de dimineata, pe terenul fostelor sere, si acum proprietate privata. Lucreaza organizat: unii taie, altii sapa, altii incarca in carute si duc marfa la remat. Paza nu mai e demult iar politia nu pare impresionata.
Alina Sima, localnica Codlea: "Angajatii au plecat si au spus: furati ca noi nu am primit salariul si asta a fost, o invazie ca o termita, asa."
Maria Shut nici nu vrea sa mai auda de serele in care a promis ca va investi un milion de dolari. Refuza sa faca orice comentariu.
In dosarul ce urmeaza sa fie rejudecat la Oradea sunt implicati si trei fosti sefi din Agentia Domeniilor Statului, cei care s-au ocupat de privatizarea serelor Codlea. Prejudiciul adus bugetului de stat depaseste 5 milioane de euro.