Serban Ionescu a murit. Trupul actorului a fost depus la Teatrul National Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

"Din toate intamplarile mele, placute sau neplacute, am pastrat mereu samanta unui zambet". Dar iata, ca la doar 62 de ani, dupa o infernala suferinta in care n-a mai fost loc de niciun suras, Serban Ionescu s-a retras din luminile rampei.

VINERI, 23 NOIEMBRIE

Trupul neinsufletit al actorului Serban Ionescu a fost mutat la Teatrul National Bucuresti

Trupul neinsufletit al actorului Serban Ionescu, depus vineri dimineata la Biserica Batistei din Capitala, a fost mutat la Teatrul National din Bucuresti, in jurul orei 15.45, accesul admiratorilor care doresc sa ii aduca un ultim omagiu fiind permis incepand cu ora 17.00.

In cortegiul funerar care a mers in spatele sicriului cu trupul neinsufletit al actorului s-au aflat vaduva acestuia, actrita Magda Catone, fiul celor doi, Carol, mama artistului, dar si prieteni si colegi de breasla.

Citește și
Iurie Darie - cover
Iurie Darie a murit. Actorul a fost inmormantat duminica cu onoruri militare
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Sicriul a fost depus la Sala Media a Teatrului National Bucuresti (intrarea din strada Tudor Arghezi), unde va ramane pana sambata dimineata.

Serviciul religios va avea loc sambata, de la ora 14.00, la capela cimitirului Bellu, fiind urmat de inmormantare.

Zeci de persoane, admiratori, dar si colegi de breasla, au mers vineri la Biserica Batistei din Bucuresti pentru a-si lua ramas bun de la actor.

Pe langa admiratori, care au mers cu flori la Biserica Batistei, s-au numarat si colegi de breasla ai lui Serban Ionescu, precum Vladimir Gaitan, Eugen Cristea, Carmen Tanase, Elvira Deatcu si Marin Moraru.

Mai multe coroane de flori au fost trimise de membri ai familiei, prieteni si apropiati ai actorului, printre acestea numarandu-se si una de la Teatrul Mic din Capitala si una de la presedintele Traian Basescu.

Dupa ce sicriul a fost mutat la TNB, cativa admiratori si-au exprimat nemultumirea ca accesul in Sala Media a teatrului este permis abia dupa ora 17.00.

JOI, 22 NOIEMBRIE

Actorul Serban Ionescu va fi inmormantat sambata la cimitirul Bellu

Unul dintre cei mai apreciati actori romani a murit azi-noapte, la spitalul Floreasca. Cunoscutii stiu cel mai bine ca agonia sa de peste un an a pus punct unei vieti traite din plin, atat in plan personal, cat si artistic.

Desi durerea facea parte din viata lui de zi cu zi, Serban Ionescu a sfidat boala fara leac mai bine de un an. O fosta colega de scena spune chiar ca a avut puterea sa fie prieten cu moartea. Avea scleroza amiotrofica - o afectiune perfida care i-a cuprins sistemul nervos si apoi toti muschii. Cu toate acestea, niciun diagnostic nu a reusit sa-i fure speranta: "Imi imaginez ca boala asta este o femeie, o femeie care s-a indragostit de mine si de care nu mai scap", declara actorul.

La inaltime a fost mereu in viata, dar mai ales in teatru si in film, prin fiecare personaj jucat. Primul sau rol din cinematografie a ramas un simbol pentru toti romanii. Sunt rare momentele in care, ca spectator, oricum ti-ar sta trupul sufletul ingenuncheaza in fata actorului.

Un om frumos si plin de farmec, care si-a trait cum a stiut mai bine cei 62 de ani. Tocmai de aceea prietenii lui Serban Ionescu sunt in aceste momente incremeniti de durere.

Serban si-a jucat rolul pana la capat, cu multa putere. Si-a impins mereu limitele dincolo de supranatural. A stiut sa ajunga in fiecare suflet pe care l-a intalnit si sa iubeasca viata prin toti porii.

Joi dupa-amiaza, trupul neinsufletit al lui Serban Ionescu a fost depus aici la Biserica Batistei, cu toate ca procedura spune ca ar fi trebuit sa ramana la Spitalul Floreasca pana maine dimineata.

Deja s-au strans la capataiul actorului cateva rude, dar si Magda Catone, fosta sotie, care i-a stat alaturi toata ziua si s-a ocupat de procedurile dureroase ale inmormantarii.

Serban Ionescu va ramane aici pana vineri la ora 15:00, urmand ca spre seara sa fie depus in Foaierul Teatrului National. Acolo sunt asteptati colegii de breasla, prietenii, dar si oamenii simpli care l-au iubit si l-au aprecial ca si actor si care acum vor sa-si ia ramas bun de la artist.

Sambata, la ora 14:00, Serban Ionescu va porni pe ultimul drum si va fi inmormantat in Cimitirul Bellu, alaturi de alti mari actori care ne-au parasit.

Omagiul adus de colegii de scena actorului Serban Ionescu:

Ioana Craciunescu: Pentru mine, Serban Ionescu ramane barbatul frumos si puternic din "Ion"

Actrita Ioana Craciunescu, partenera lui Serban Ionescu in filmul "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii", a declarat ca imaginea care i-a ramas in minte, legata de artist, este aceea a "unui barbat frumos si puternic", ca eroul celebrei pelicule de Mircea Muresan.

Ioana Craciunescu a descris colaborarea cu Serban Ionescu din filmul "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii" drept "excelenta". "Era de o inspiratie naturala si de o putere care te ajuta si pe tine sa te ridici", a spus actrita.

Rodica Popescu Bitanescu: Serban Ionescu a fost puternic si a stiut sa se imprieteneasca cu moartea

Actrita Rodica Popescu Bitanescu a declarat ca Serban Ionescu a fost un mare om si un mare luptator, care a avut puterea sa nu se sperie si sa se imprieteneasca cu moartea.

Rodica Popescu Bitanescu a spus ca nu va vorbi in aceste momente triste despre cat de mare actor a fost Serban Ionescu, care a decedat miercuri seara, la varsta de 62 de ani, ci va vorbi despre omul Serban Ionescu.

Sergiu Nicolaescu: "Il pot compara pe Serban Ionescu cu un alt mare disparut al nostru, Amza Pellea"

Actorul s-a stins la Spitalul Floreasca, acolo unde fusese internat in urma cu doua zile, in stare grava.

Sotia sa, Magda Catone, cu care a impartit si bucurii, dar si atatea necazuri, i-a fost alaturi pana in ultima clipa. Viata ar fi vrut sa-i desparta, dar in aceste zile grele suferinta lui i-a adus impreuna.

Familia si apropiatii au cerut medicilor discretie, pentru a-i respecta memoria. Se stie ca a suferit de o boala cumplita care l-a tintuit la pat in ultimul an.

Marti, starea lui s-a inrautatit, iar miercuri seara, cu putin inainte de miezul noptii, medicii s-au vazut nevoiti sa isi recunoasca neputinta.

Serban Ionescu a suferit mult in ultimul an. Initial s-a crezut ca are borelioza, o boala data de muscatura capuselor, a aflat ca suferea de fapt de o maladie neurologica mult mai cumplita, care il condamna sa arda pe dinauntru ca o lumanare pana se stinge.

Demn, si-a dus insa crucea pana la capat, stiind ca sfarsitul se apropie.

ISTORIA BOLII

La jumatatea lunii august, Serban Ionescu, suspect de borelioza, s-a intors in Romania de la clinica din Germania in care a fost ingrijit si unde a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica.

Avocatul lui Serban Ionescu declara atunci ca boala de care sufera Serban Ionescu este incurabila.

"Vorbeste, rade, discuta, insa are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici in Germania si a fost diagnosticat cu scleroza amiotrofica. Boala este incurabila, nu exista un tratament (care sa duca la vindecare, n.r.)", preciza atunci avocatul Catalin Dancu.

El spunea ca Serban Ionescu locuia in Bucuresti, in casa unui prieten.

Catalin Dancu il reprezinta pe Serban Ionescu in divortul de sotia lui, Magda Catone, urmatorul termen fiind stabilit in 14 decembrie, la Judecatoria Sectorului 2.

Scleroza laterala amiotrofica consta intr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase din creier si maduva spinarii, numite neuroni motori, ce controleaza muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Scleroza laterala amiotrofica este o boala progresiva, invalidanta si fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale ale corpului devin treptat din ce in ce mai dificile si pot provoca diferite alte boli si complicatii.

Maladia poate debuta la orice varsta, insa este mai frecventa la varsta a doua si a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se stie ca aproximativ 5-10% din pacienti prezinta o forma mostenita a bolii.

INTERVIU HAPPY HOUR IN EXCLUSIVITATE CU SERBAN IONESCU

Boala cu care a fost diagnosticat initial Serban Ionescu, borelioza, prezinta o serie de simptome asemanatoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectand la randul ei muschii si alte organe si provocand probleme cu vorbirea, respiratia si deglutitia.

Actorul Serban Ionescu a fost diagnosticat, in urma cu un an, cu borelioza, o boala grava provocata de intepatura unei capuse.

La jumatatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.

Pe 30 mai, presedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Serban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, a declarat, insa, ca actorul nu are neuroborelioza si ca in Romania se asista la un fenomen ingrijorator al "epidemiei de diagnostic" legat de aceasta boala.

CARIERA

Serban Ionescu a jucat pe rand la Teatrul din Petrosani, unde a interpretat numeroase roluri memorabile pe scena: "Loctiitorul" de Horia Lovinescu, "Pluta Meduzei" de Marin Sorescu, regia Florin Fatulescu, "In cautarea sensului pierdut" de Ion Baiesu, regia Florin Fatulescu. Apoi a urmat sa joace la Teatrul Mic si Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, dupa care din 2001 a putut fi admirat in productiile TNB.

In 1980, regizorul Mircea Muresan i-a incredintat rolul vietii: Ion in ecranizarea romanului "Ion" de Liviu Rebreanu, in filmul care-i aduce notorietate, "Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii".

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ion Besoiu despre Iurie Darie: A disparut o stea de cinema adevarata, un actor de farmec nespus
Ion Besoiu despre Iurie Darie: A disparut o stea de cinema adevarata, un actor de farmec nespus

 Actorul Ion Besoiu afirma ca, prin moartea lui Iurie Darie, a disparut o o stea de cinema adevarata, un actor de un farmesc nespus si un camarad deosebit.

Iurie Darie a murit. Actorul a fost inmormantat duminica cu onoruri militare
Iurie Darie a murit. Actorul a fost inmormantat duminica cu onoruri militare

A fost ziua cea mai grea a despartirii de marele actor Iurie Darie. Maestrul a fost condus duminica pe ultimul drum de mii de oameni care l-au indragit, l-au admirat si l-au aplaudat mereu pentru talentul sau extraordinar.

Andy Williams, interpretul piesei de Oscar
Andy Williams, interpretul piesei de Oscar "Moon River", a murit la varsta de 84 de ani

Andy Williams, interpretul piesei catigatoare a premiului Oscar "Moon River", de pe coloana sonora a filmului "Breakfast at Tiffany's" a incetat din viata. Williams suferea de cancer la vezica.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.