Adrian Nastase vrea sa-si salveze pielea, dar si sa revolutioneze sistemul judiciar
Curtea Suprema de Justitie judeca recursul fostului premier, Adrian Nastase, la condamnarea de 2 ani si jumatate de inchisoare. Avocatii demnitarului au pus tunurile atat pe procurorul de sedinta, cat si pe magistrati.
Discutiile au durat ore intregi, iar in final, instanta nu a putut da un verdict. Dupa spusele aparatorilor, in mai putin de-o luna, faptele de care este acuzat fostul prim ministru se prescriu.
Adrian Nastase vrea sa-si salveze pielea, insa vrea sa revolutioneze si sistemul judiciar. Avocatii sai au introdus tot felul de cereri: de la nemultumiri legate de locul in care e asezat in sala procurorul, pana la formula prin care a fost ales completul de judecata.
Mai intai, atacul s-a dat la procurorul anticoruptie care a obtinut in instanta anterioara o condamnare pentru fostul premier de 2 ani de inchisoare cu executare. Avocatii au solicitat inlocuirea lui pentru ca acesta a cerut, acum, o pedeapsa mai aspra si astfel ar fi subiectiv. Instanta a respins cererea, iar procurorul nu a fost schimbat.
Atunci, avocatii lui Nastase au atacat instanta formata din cinci magistrati ai sectiei penale. I-au acuzat ca ar fi nelegal constituiti. Asta pentru ca inainte ca legea sa se schimbe, completul era format din noua magistrati de la diferite sectii. Ori acum, toti judecatorii care participa la proces sunt colegi cu cei care l-au condamnat anterior pe Nastase.
Cu asa o strategie, Adrian Nastase a mai castigat o saptamana, mai ales ca peste mai putin de o luna, faptele de care este acuzat, si anume ca ar fi folosit bani ilegal pentru campania prezidentiala din 2004, se vor prescrie. Insa, fostul premier sustine ca va cere continuarea procesului pentru ca vrea sa arate ca e nevinovat.