Sentinta definitiva in dosarul RAFO-CAROM. Unul dintre cei mai bogati romani, condamnat la peste 12 ani de inchisoare
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost ridicat, luni seara, de la locuinta sa din localitatea Dumbravita si incarcerat in Penitenciarul Timisoara.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a primit 12 ani si 7 luni de inchisoare cu executare, iar Marian Iancu, 14 ani cu executare. In plus, cei doi vor trebui sa acopere si prejudiciul de peste 43 milioane de euro. Sentinta va fi pusa in executare luni.
La ultimul termen al procesului, desfasurat joia trecuta, procurorul de sedinta a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender si impunerea unei masuri speciale de confiscare a averii acestuia pentru recuperarea prejudiciului din dosar. De cealalta parte, avocatii au cerut fie achitarea inculpatilor, fie trimiterea dosarului spre rejudecare, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
In opinia aparatorilor, faptele pentru infractiunea de inselaciune s-au prescris pe 20 mai, iar, daca Ovidiu Tender va fi condamnat, pedeapsa in cazul acestuia ar trebui injumatatita, deoarece el a facut un denunt la DNA impotriva fostei sefe a DIICOT Alina Bica.
Ovidiu Tender avea in 2012 o avere estimata de revista Forbes la 400 de milioane de euro. In anul 2013, Tender anunta investitii de sute de milioane de euro in Africa in resurse minerale si agricultura. Detine si o companie de prospectiuni in gaze si petrol, si are si o flota de avioane.
In decembrie 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni inchisoare, iar Marian Iancu a primit 13 ani si opt luni de detentie in dosarul RAFO-CAROM. In aceeasi cauza, au fost condamnati Toader Gaureanu si Marin Badea la cate 6 ani si 8 luni inchisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani si 8 luni inchisoare, Bogdan Salajan, la 5 ani inchisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani inchisoare. Decizia a fost atacata cu apel.
In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata. La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.
Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale. Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC CAROM SA Onesti, iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC RAFO SA Onesti.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002 - 2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt si, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi. Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006.
Sursa: Pro TV
Etichete: marian iancu, Curtea de Apel, dosar, ovidiu tender,
Dată publicare:
08-06-2015 16:36