Senatorii le-au luat pensiile speciale magistratilor cu condamnari definitive in cazuri de coruptie
Judecatorii si procurorii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie nu vor mai primi pensii speciale. Decizia a fost luata de senatori, care au votat un proiect de lege in acest sens, initiat de Ministerul Justitiei.
Niciun magistrat cinstit nu va fi afectat, au sustinut reprezentantii Guvernului. In ultimii ani, tot mai multi procurori si judecatori - multi dintre ei aflati in pragul pensionarii - au iesit pe usa din dos a justitiei.
Art. 97 "Nu beneficiaza de pensia de serviciu judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o fapta de coruptie", se arata in legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Magistratii, chiar si cei care s-au retras, nu vor mai primi pensiile speciale, introduse in 2004. Calculata la 80% din ultimul salariu, o astfel de pensie poate ajunge la peste 10.000 de lei lunar. Singurul senator care s-a opus legii a fost Florina Jipa, de la UNPR, avocat de profesie.
"Ati mai vazut vreo categorie sociala care, in momentul in care suporta o condamnare, este lipsita de acest drept, care este un drept de proprietate", a spus Florina Jipa.
Florina Jipa, ar parea, are motive personale sa se impotriveasca unei asemenea legi. Sotul sau, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost suspectat de DNA de fapte de coruptie.
"Cu acest regulament nu se intalnesc decat tembelii. Daca masura asta se va aplica cuiva, se aplica celor care gresesc", a spus Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD.
Legea vine pe fondul tot mai deselor scandaluri din justitie. Un caz de notorietate este cel al fostului judecator de la Instanta Suprema, Florin Costiniu. Acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare, in Dosarul fostului senator Catalin Voicu.
Dupa declansarea cercetarilor, Costiniu s-a pensionat, iar acum incaseaza lunar peste 15.000 de lei. Si judecatorul Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti vrea o pensie la fel de mare. El a fost arestat preventiv acum mai bine de o luna, dupa ce a fost acuzat ca vindea sentinte.
Legea votata miercuri in Senat va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare.