Dosarul "trafic de influenta la Palatul Victoria". Seful Cancelariei premierului Victor Ponta a fost audiat ca martor la DNA
Seful Cancelariei premierului, Vlad Stoica, a venit, miercuri, la DNA pentru a fi audiat ca martor in dosarul in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenta.
Vlad Stoica a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie ca nu este o persoana publica si nu are declaratii de facut. Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca Vlad Stoica a fost citat sa se prezinte la DNA pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul lui Adrian Duicu. Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Stefan Ponea, si omul de afaceri Constantin Popescu sunt cercetati in arest pentru fapte de coruptie.
Alegeri 2024
07:10
BBC: Un candidat independent cu un trecut naţionalist a uimit România şi a alarmat aliaţii săi
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Constantin Stefan Ponea, seful IPJ Mehedinti la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta si cumparare de influenta, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite. Dupa inceperea urmaririi penale si retinerea lui Ponea, ministrul Afacerilor Interne a dispus retragerea de la comanda Inspectoratului de Politie Judetean Mehedinti si punerea lui la dispozitie.
In acelasi dosar sunt urmariti penal secretarul Consiliului Judetean Mehedinti, Stefan Mednyasky, sefa Casei de Asigurari de Sanatate a judetului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, Doina Boruga, si alte sase persoane, avand calitatea de suspect.
Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in perioada martie-iunie 2013, presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ar fi afirmat, intr-o discutie cu seful IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ca are influenta asupra unor membri ai Guvernului, unor functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne si a seful Inspectoratului General al Politiei Romane, pe de o parte, precum si asupra unor consilieri locali din Consiliul Local Orsova, pe de alta parte.
CITITI SI: Ponta: Duicu nu a fost la mine, iar pentru a evita alte inscenari, mi-am mutat biroul la MApN
Duicu i-ar fi promis lui Ponea ca isi va folosi aceasta influenta pentru a-i determina pe membrii Guvernului, functionarii publici din conducerea MAI si pe seful Politiei Romane, Petre Toba, sa il mentina temporar pe Ponea in functia de inspector sef al IPJ Mehedinti, iar la o data ulterioara sa il numeasca director adjunct al Directiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si sa numeasca o persoana din familia acestuia intr-o functie de conducere in cadrul Ministerului Public.
"In ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului Local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea, catre o alta persoana din familia lui Ponea Constantin Stefan, la un pret «convenabil», a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi)", au scris procurorii in documentul citat.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obtinut cele doua suprafete de teren, in urma interventiei lui Duicu, care si-a folosit influenta asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orsova, prin intermediul si cu ajutorul presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu. Presedintele CJ Mehedinti i-a cerut in schimb lui Ponea sa determine un magistratul sa ii admita cererea dintr-un dosar in care Duicu ceruse anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate prin care s-a stabilit ca a fost in incompatibilitate.
Premierul Victor Ponta declara, in 14 aprilie, ca nu s-a intalnit cu seful CJ Mehedinti Adrian Duicu si nici nu a discutat cu acesta despre schimbari in politie, precizand ca DNA nu a aratat ca Duicu ar fi venit efectiv la el, ci ca asa sustinea acesta.
Scandalul a fost declansat dupa ce Gandul a relatat, citand referatul procurorilor DNA, ca seful Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru coruptie, facea trafic de influenta in antecamera cabinetului lui Victor Ponta din Palatul Victoria. Anchetatorii au sustinut ca in data de 13 iunie 2013 Duicu s-ar fi aflat in Palatul Victoria, unde si-ar fi traficat influenta pentru seful Politiei judetene Mehedinti, Constantin Ponea, pentru ca acesta sa fie numit intr-o functie de conducere la Ministerul de Interne. Procurorii anticoruptie sustin ca Duicu l-ar fi informat pe Ponea chiar de la cabinetul premierului ca la discutiile de la Palatul Victoria se afla si ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar seful Politiei a fost si el convocat.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, coruptie, victor ponta, Adrian Duicu,
Dată publicare:
25-06-2014 11:12