Violențele de la protest: trei șefi din Jandarmerie au fost puși sub învinuire

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 10:05
Categorie: Justitie

Şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat din Ministerul de Interne, au fost puşi oficial sub învinuire în dosarul violențelor din 10 august.

Procurorii susțin că ordinul de evacuare a Pieței Victoriei a fost ilegal, iar ora menționată în documente este nereală. De asemenea, brutalitatea cu care jandarmii au intervenit este nejustificată.

Trei șefi din Jandarmerie - Sebastian Cucoș, Cătălin Șindile și Laurențiu Cazan - vor trebui să dea explicații pentru aceste fapte. De asemenea și secretarul de stat din MAI Mihai Chirică este anchetat alături de cei trei.

Acuzațiile sunt complicitate la abuz în serviciu și complicitate la purtare abuzivă.

Nu este exclus ca în următoarele zile să fie citat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Desfășurarea evenimentelor live-text:

UPDATE 12:32 Comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne, a ajuns la parchet. A fost ăus și el sub învinuire în dosarul violenlor de la proteste.

UPDATE 12:29 Laurențiu Cazan a părăsit sediul parchetului, după ce i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect. 

”Mi-am asumat acțiunea, pentru că a fost bazată pe lege”, a declarat la ieșirea din sediul Parchetului General.

UPDATE 11:45 Maiorul Laurenţiu Cazan, directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, șeful misiunii din 10 august, a ajuns la Parchetul General.

Inițial, el s-a refugiat în clădirea Ministerului Mediului, pentru a-i evita pe protestatarii care îl așteptau.

UPDATE 11:15 Sebastian Cucoș, prim-adjunctul Jandarmeriei Române, a fost pus sub învinuire în dosarul protestelor, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş, a fost audiat la Parchet, imediat după plecarea lui Cătălin Sindile, iar procurorii i-au adus la cunoştinţă şi lui că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

El a reuşit cu greu să intre în sediul instituţiei, dar şi să ajungă la maşină, la plecare, în faţa sediului Parchetului aflându-se aproximativ 20 de protestatari, care au strigat "La puşcărie", "Demisia", "Criminalule".

UPDATE 10:50 Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a ieşit de la Parchet după aproximativ o oră.

"Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, mi s-au adus la cunostinta faptele - complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă", a declarat Cătălin Sindile la ieşirea de la Parchet.

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că atât în plan personal, cât şi instituţional, are tot interesul să colaboreze cu anchetatorii.

UPDATE 10:45 Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române, în prezent inspector șef adjunct, a ajuns, la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile de complicitate la participație improprie la purtare abuzivă și complicitate la abuz în serviciu.

Cucoș a fost întâmpinat de un grup de protestatari, fiind huiduit.

UPDATE 10:30 Șeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, a fost pus sub învinuire în dosarul protestelor, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

UPDATE 10:00 Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a ajuns vineri dimineaţă la Parchetul instanţei supreme, unde a fost chemaţi alături de mai mulţi reprezentanţi ai instituţiei, care ar urma să fie anunţaţi că au calitatea de suspect în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

Sindile a ajuns la Parchetul instanţei supreme cu puţin înaintea orei 10.00, spunându-le jurnaliştilor că va face declaraţii la ieşirea de la audieri. 

Mai multe persoane aflate în faţa sediului Parchetului General au strigat "la puşcărie" în momentul în care şeful Jandarmeriei a ajuns la Parchet.

Şefi din Jandarmeria Română chemaţi vineri la Parchetul General, pentru a fi puşi sub acuzare în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei

Vineri, la Parchetul General vor ajunge şeful Jandarmeriei Române, colonel Ionuţ Cătălin Sindile, prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş, precum şi directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, cercetaţi pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Şefi din Jandarmerie şi MAI, citaţi azi la Parchet în dosarul intervenţiei din 10 august
Şefi din Jandarmerie şi MAI, citaţi azi la Parchet în dosarul intervenţiei din 10 august
VIDEO PROTVPLUS.RO
CCR, Curtea Constitutionala
CCR anunță că va informa Comisia de la Veneția asupra modificărilor privind opiniile separate
Pedeapsa primită de tânărul care a omorât un bătrân din Bistrița, după care i-a ars cadavrul
Tudorel Toader: „Lucrăm la un proiect de OUG”. Ce spune despre amnistie și grațiere
Toader, despre o OUG de amnistie și grațiere: ”Reflectez”
Fost primar, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupție
După Dragnea, şi alţi politicieni inculpaţi vor schimbarea completurilor de judecată
Florin Iordache, gest obscen
Florin Iordache: Dacă am dezincrimina abuzul în serviciu, ce credeți că ar fi?
Jurnalistul turc Demirkaya nu va fi extrădat. Inclusiv procurorul s-a opus cererii Turciei
Dosarul lui Dragnea, repartizat unui complet cu 5 judecătoare. Pe 19 decembrie are termen
Judecătorii, traşi la sorţi cu bile aduse din Germania. De ce nu avem bile în ţară
Toader, despre demersul în instanţă al lui Lazăr: ”Nu am evaluat persoana fizică”
Vestea primită de bărbatul care i-ar fi înjunghiat pe baschetbaliștii americani