Sefa DNA si procurorul general, chemati la ministrul Justitiei. Ce a cerut premierul dupa intalnirea cu Timmermans

Frans Timmermans, Sorin Grindeanu si Tudorel Toader fac declaratii de presa la Guvernul Romaniei, joi, 20 aprilie 2017

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, au venit luni la Ministerul Justitiei pentru a discuta cu ministrul Tudorel Toader despre sistemul judiciar si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

La Ministerul Justitiei a ajuns si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care a spus ca vor fi discutii privind masurile pe care Romania trebuie sa le ia in cadrul MCV. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, in 20 aprilie, la finalul intalnirii cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizarii europene in domeniul justitiei inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene, precizand ca nu se va face niciun pas inapoi in ceea ce inseamna garantarea unui act de justitie corect si independent.

”Obiectivul meu si al Guvernului pe care il conduc este sa finalizam MCV inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu si nu numai, la care tin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, imi doresc ca la sfarsitul anului 2017 sa avem un raport final pozitiv care sa puna bazele incheierii acestui Mecanism”, a spus atunci premierul.

Primul-ministru a afirmat ca prioritatile Guvernului in perioada urmatoare, pe care de altfel i le-a transmis si lui Timmermans sunt ”punerea in acord a legislatiei cu deciziile Curtii Constitutionale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficientei, predictibilitatii si calitatii actului de justitie, precum si apropierea justitiei de cetatean”.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a spus, in urma discutiilor pe care le-a avut cu premierul si cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca cel mai bun garant al statului de drept este poporul roman, care va continua lupta anticoruptie si dupa ce procesul MCV va fi incheiat in Romania.

Citește și
comisia europeana - getty
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"

Oficialul de la Bruxelles nu a inaintat o data de finalizare a monitorizarii pe justitie precizand ca directia urmata de Guvern merge catre implinirea recomandarilor si aratand ca aplicarea MCV in ultimii 10 ani a dus la realizari in Romania.

"Nu dau niciodata termene. Programul Guvernului este foarte clar si totul depinde de consultarile publice, de interogarea tuturor celor implicati si de votul din Parlament. Directia urmata de Guvern merge catre implinirea recomandarilor. Parlamentul este suveran, dar as cere Parlamentului sa sustina Guvernul in demersurile sale si sa nu aleaga o alta cale”, a aratat prim-vicepresedintele Timmermans.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca nu exista nicio legatura intre incheierea MCV si presedintia Consiliului UE pe care Romania o va exercita in primul semestru din 2019, insa intelege de ce premierul Sorin Grindeanu socoteste ridicarea MCV inainte de 2019 drept o chestiune de prestigiu.

”Il inteleg pe deplin pe primul-ministru cand a spus ca este o chestiune de prestigiu sa puna capat MCV inaintea presedintiei dar, sincer, nu exista nicio legatura intre cele doua chestiuni. Daca guvernul roman vrea sa se miste repede, cu atat mai bine, dar, personal, nu vad de ce Romania nu ar putea fi presedinte al Consiliului Uniunii Europene si, in acelasi timp, in dialog cu noi in cadrul MCV. Este vorba despre cooperare”, a mai spus Frans Timmermans.

El a spus ca situatia de neincredere care s-a creat in Uniunea Europeana si in societatea romaneasca dupa adoptarea OUG 13 poate fi inlaturata daca Guvernul respecta planurile pe care le-a facut in legatura cu recomandarile facute in cadrul MCV.

Timmermans a adaugat ca ridicarea MCV depinde de viteza cu care autoritatile romane implementeaza planurile Guvernului in aceasta chestiune.

Articol recomandat de sport.ro
A bătut-o de două ori pe Halep, iar acum acuză lumea tenisului de ipocrizie: ce a spus Danielle Collins
A bătut-o de două ori pe Halep, iar acum acuză lumea tenisului de ipocrizie: ce a spus Danielle Collins
Citește și...
Profesorul Tudorel Toader si-a preluat mandatul de ministru al Justitiei.
Profesorul Tudorel Toader si-a preluat mandatul de ministru al Justitiei. "Tot romanul vrea ca MCV sa fie ridicat"

Fostul judecator al Curtii Constitutionale, Tudorel Toader, isi preia luni dimineata oficial mandatul de ministru al Justitiei. Iar stafeta i-o preda Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene, care a asigurat interimatul.

Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"

Modificarile legislative menite in mod clar sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate in Justitie, se arata in raportul MCV al Comisiei Europene despre Romania, pe 2017.

Raportul MCV: Tragedia din Colectiv
Raportul MCV: Tragedia din Colectiv "a scos la iveala consecintele coruptiei". Parlamentul a pus piedici DNA si ANI

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul privind progresele facute de tara noastra in domeniul justitiei. Din pacate, nu este ultima monitorizare MCV.

Audierile privind MCV. Un expert UE a sfatuit DNA sa nu se bazeze doar pe SRI.
Audierile privind MCV. Un expert UE a sfatuit DNA sa nu se bazeze doar pe SRI. "Serviciile au alta agenda decat procurorii"

Fostul procuror-sef al Irlandei a subliniat, in cadrul audierilor din Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, problemele sistemului judiciar din Romania

Recomandări
Transnistria va cere „protecție” Rusiei „din cauza presiunilor Republicii Moldova”. Chișinăul, acuzat de „genocid”
Transnistria va cere „protecție” Rusiei „din cauza presiunilor Republicii Moldova”. Chișinăul, acuzat de „genocid”

Congresul convocat la Tiraspol a votat, miercuri, o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată
Despăgubiri de 800.000 de euro pentru moartea unui bebeluș. Spitalul Județean Suceava e bun de plată

Despăgubiri de 800.000 de euro, după moartea unui bebeluș, cauzată de o infecție intraspitalicească. Magistrații Curții de Apel Suceava au stabilit că familia trebuie să primească acești bani, de la Spitalul Județean din Suceava.

De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”
De ce au sunat alarmele în toată România. Reacțiile oamenilor: „Tata este în rezervă, în armată. I-aș da un telefon”

Sirenele protecției civile au sunat în toată țara, miercuri, între orele 10:00 și 11:00, în cadrul unui exercițiu național de alarmare publică.