Sefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, retinuta pentru coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Sefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost retinuta.

Aceasta este acuzata ca ar fi primit bani si bunuri de peste 97.000 de lei, pentru ca 68 de persoane sa fie incadrate ilegal in grad de handicap, acestea primind indemnizatii totalizand aproape 1,2 milioane de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Ploiesti au retinut-o pe Viorica Oniga, presedinta Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, functionar angajat cu contract de munca la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul si fals intelectual, toate in forma continuata.

Alaturi de aceasta a fost retinuta si Georgeta Oprea, pentru dare de mita, trafic de influenta si complicitate la inselaciune, toate in forma continuata , se arata intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Procurorii vor cere Tribunalului Prahova arestarea preventiva pentru 29 de zile a Vioricai Oniga si a Georgetei Oprea.

Citește și
perfuzie, bolnav de cancer, oncologie
Legi romanesti. Statul nu ii ajuta pe bolnavii imobilizati la pat din cauza accidentelor vasculare
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, in perioada 2006 - 2012, in calitate de presedinta a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, in mod repetat, de la Georgeta Oprea si de la alti cinci intermediari, printre care Sorin Octavian Gabor si Neacsu Georgeta, ambii arestati preventiv in cauza, sume de bani si bunuri in valoare totala de aproximativ 97.200 de lei pentru a incadra in grad de handicap si elibera certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane. Cele 68 de persoane nu sufereau de bolile mentionate in cuprinsul certificatelor, nu puteau fi incadrate in gradul de handicap stabilit si nu puteau beneficia de facilitatile prevazute de lege.

"In cuprinsul certificatelor medicale eliberate pentru acele persoane, inculpata Oniga Viorica a atestat, in mod nereal, ca acele persoane sufera de anumite afectiuni care sa le permita incadrarea in gradul de handicap stabilit",
au precizat procurorii in documentul citat.

Cele 68 de persoane identificate pana la acest moment au primit pe nedrept indemnizatii de handicap, bugete complementare personale si indemnizatii de insotitor totalizand 1.146.200 de lei, suma care reprezinta paguba cauzata bugetelor locale din care au fost efectuate platile.

Procurorii fac cercetari in aceasta cauza si fata de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilitatile prevazute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, inselaciune si uz de fals, in cazul unora dintre acestea fiind deja inceputa urmarirea penala.

Un scandal a izbucnit, in urma cu doua saptamani, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, dupa ce presa a difuzat imagini cu persoane cu handicap sever, care nu se pot deplasa, chinuindu-se sa urce scarile sediului DGASPC, unde fusesera chemate pentru evaluarea gradului de handicap.

In urma scandalului, o comisie care a facut verificari la DGASPC a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestei institutii.
Astfel, una dintre problemele constatate de catre comisia de analiza este aceea ca membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova nu au respectat prevederile art. 87, alin 1 din legea 448 din 2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap, in sensul in care nu au stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap pentru persoanele cu handicap a caror afectiune a generat deficiente functionale si/sau anatomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programele de recuperare.

O alta neregula consta in eliberarea a 100 – 120 de bonuri pe zi pentru evaluarea celor cu grad de handicap, numar considerat "prea mare pentru a asigura un timp optim pentru o evaluare complexa a fiecarui caz". Cele doua deficiente se adauga unei alte abateri, considerata cea mai grava, si anume incalcarea ordinulului privind aprobarea procedurii cadrului de evaluare a persoanelor adulte in vederea incadrarii in grad si tip de handicap, care precizeaza ca in cazul persoanelor nedeplasabile serviciul de evaluare trebuia sa faca aceasta deplasare si sa ii cheme la sediul DGASPC pe cei nedeplasabili.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, anunta, in 17 mai, ca, in urma controlului, s-a stabilit ca actuala componenta a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisa de Consiliul Judetean fara avizul avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a anuntat, luni, in sedinta CJ, ca Ministerul Muncii a avizat componenta Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC.

La finalul sedintei, Mircea Cosma a spus ca aceasta comisie va fi condusa in continuare, cel putin doua luni, de catre medicul Viorica Oniga, despre care seful CJ Prahova anuntase anterior ca va fi eliberata din functie in momentul in care i se va gasi un inlocuitor, ca urmare a neregulilor constatate in ceea ce priveste activitatea de evaluare a persoanelor cu handicap.

Mircea Cosma a precizat ca reprezentantii Consiliului Judetean Prahova au intentionat sa transfere la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap medici angajati la centre din subordinea DGASPC, insa acestia au refuzat, iar in aceste conditii Oniga va ramane in functie pentru cel putin doua luni de acum inainte.

"Angajarea unui medic pe criza de medici din Romania este o problema grea. Am incercat sa transferam doi medici de la doua centre (din subordinea DGASPC Prahova – n.r.) care si-au declinat dorinta de a veni la comisia de evaluare. Vom publica un anunt de angajare intr-o revista de specialitate. Speram ca intr-un interval de doua luni sa lamurim aceasta problema", a afirmat presedintele CJ Prahova, referindu-se la inlocuirea sefului comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova.

Mircea Cosma a mai spus ca reprezentantii Consiliului Judetean nu au reusit sa identifice cine anume din DGASPC a dat dispozitia verbala ca persoanele cu handicap, netransportabile, sa fie chemate pentru evaluare la sediul directiei, in conditiile in care legea prevede ca aceste persoane trebuie evaluate la domiciliul lor si nu trebuie chemate la sediul unde isi desfasoara activitatea comisia de evaluare.

Tot luni, Consiliul Judetean Prahova a aprobat, prin vot, trecea fostei directoare executive a DGASPC Prahova, Vasilica Florea, din functia de director intr-o functie de executie in cadrul institutiei pe care a condus-o in ultimii ani. Vasilica Florea a fost transferata intr-o functie de consilier superior la Compartimentul Proiecte Europene din cadrul Serviciului strategii, programe, monitorizare, analiza statistica si proiecte europene al DGASPC Prahova.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Batrana care isi tinea piciorul in pod a castigat procesul cu primaria la o saptamana dupa moarte
Batrana care isi tinea piciorul in pod a castigat procesul cu primaria la o saptamana dupa moarte

O femeie de 94 de ani s-a judecat cu autoritatile ani de zile pentru ca nu i-au acordat ajutor de handicap. In cele din urma a castigat procesul cu primaria, dar hotararea a venit prea tarziu: in urma cu o saptamana, aceasta s-a stins.

Legi romanesti. Statul nu ii ajuta pe bolnavii imobilizati la pat din cauza accidentelor vasculare
Legi romanesti. Statul nu ii ajuta pe bolnavii imobilizati la pat din cauza accidentelor vasculare

 Cu mult cinism, statul le intoarce spatele romanilor, care sunt imobilizati la pat, din cauza accidentelor vasculare. Legea spune ca acesti bolnavi nu au voie sa primeasca nici pensie de handicap, nici ajutor pentru insotitor.

Noul proiect de lege pentru persoanele cu handicap. Cum va afecta companiile cu peste 50 de angajati
Noul proiect de lege pentru persoanele cu handicap. Cum va afecta companiile cu peste 50 de angajati

Persoanele cu handicap ar trebui scolite si integrate pe piata muncii, nu doar sustinute financiar de catre stat.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.