Legi romanesti. Statul nu ii ajuta pe bolnavii imobilizati la pat din cauza accidentelor vasculare
Cu mult cinism, statul le intoarce spatele romanilor, care sunt imobilizati la pat, din cauza accidentelor vasculare. Legea spune ca acesti bolnavi nu au voie sa primeasca nici pensie de handicap, nici ajutor pentru insotitor.
Este vorba despre o scapare legislativa, care-i face pe bietii oameni batuti de soarta sa treaca prin umilinte greu de suportat.
Gheorghe Preda a muncit o viata intrega, dar dupa doua accidente vasculare, a cazut la pat, fara glas. Ar muri de foame fara sotia lui Terezia, care-l ingrijeste ca pe un copil mic. Sunt casatoriti de peste 45 de ani, dar acum se inteleg doar prin semne. Femeia are 67 de ani si este si ea bolnava, insa toata ziua sta in preajma sotului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Foarte nedrept. Un om care a muncit 48 de ani in aceeasi intreprindere si nu a facut rau la nimeni sa nu beneficieze de o ingrijire permanenta? Pentru ca el e imobilizat la pat si nu se poate misca", a spus Terezia Preda, sotia barbatului.
Desi medicii specialisti, asistentii sociali si chiar reprezentantii serviciului de evaluare a persoanelor cu handicap cred ca omul are nevoie de ingrijire permanenta, dosarul a fost respins pana acum de trei ori.
"Atat din documentele medicale cat si din ancheta sociala efectuata de reprezentantii primariei de domiciliu rezulta foarte clar ca acesta persoana e imobilizata si ca nevoile acesteia sunt dependente de un alt adult”, a declarat Ionela Lazar, purtator de cuvant la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara.
"Am recomandat incadrarea in grad de handicap insa totul depinde de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap", a spus Gabriel Iliescu, asistent social Primaria Hateg.
Pana in 2007, comunitatiile locale acordau sprijin pentru ingrijirea celor ce au suferit accidente cerebrale vasculare. Printr-o decizie a guvernului de atunci insa, aceasta categorie a fost scosa din randul bolilor pentru care se acordau certificate de handicap. Un deputat PDL sustine ca s-a facut o discriminare majora intre persoanele cu handicap si invalizi. Printr-o initiativa, parlamentarul propune ca persoanele ce sufera in urma accidentelor cerebrale sa intre in grija ministerului muncii si sa primeasca bani de la stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: legislatie, bolnavi, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
08-05-2013 11:12