Cum să faci economie la consumul de energie electrică, după scumpirile din ultima perioadă
Cum să faci economie la consumul de energie electrică, în contextul scumpirilor din ultima perioadă? Au primit ponturi cei care au ajuns la un târg de profil, organizat în acest weekend la Alba Iulia.
Furnizorii de echipamente pentru producerea energiei din surse regenerabile au venit cu cele mai eficiente soluţii pentru reducerea consumului. În top sunt panourile fotovoltaice.
Vizitatorii au găsit la târg soluţii pentru un confort sporit în locuinţe, dar şi pentru costuri mai mici la utilităţi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cererea pentru echipamentele care produc energie verde s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar multe solicitări sunt pentru panourile fotovoltaice.
De câte panouri fotovoltaice are nevoie o casă
Cristian Istrate, reprezentant firmă: „Pentru o casă care ar avea un consum lunar de 300 de kilowați, ați avea nevoie de șase kilowați pe o casă pentru suportarea consumului intern. Aproximativ 12 panouri, un panou având 500 de kilowați. Această investiție ar costa 6.000 de euro fără TVA.”
Timpul de aşteptare pentru montarea panourilor este însă tot mai mare.
Denis Moldovan, inginer electronist: „Cererea a explodat de la începutul anului, timpii de așteptare continuă să crească, în principiu într-o lună de la semnarea contractului noi încercăm să ne respectăm și să montăm. Amortizarea investiţiei până în 10 ani, acum depinde cum consumați energia electrică.”
Dan Fodor, reprezentant firmă: „E foarte important să fie orientate spre sud, să beneficieze de lumina soarelui de dimineaţă până seara. Pentru un montaj minim ar fi de cinci kilowați indicat. Se poate monta şi mai puţin, pentru o casă de 100 de m2 nu e nevoie de atât.”
Cât costă un sistem de încălzire în pardoseală
În atenţia publicului a fost şi încălzirea în pardoseală. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, un astfel de sistem costă între 2.000 şi 2.500 de euro.
Bogdan Frățilă, administratorul unei firme: „Sunt destul de eficiente în speță dacă le combinăm cu un sistem fotovoltaic. E un consum mai mic. Dacă și producem energia, undeva la 40-50%.”
Florin Andronescu, președinte ALEA Alba: „Efortul propriu de investițiii va fi complet justificat, dacă înţelegem cum şi de ce să folosim energia verde.”
Cei care au ajuns la târg au strâns oferte şi şi-au făcut calcule.
Bărbat: „Sunt interesat de mai multe soluții și mai mici și mai mari.”
Femeie: „Sunt foarte benefice și foarte interesante cum sunt pompele de căldură pentru încălzirea spațiilor, cum sunt panourile fotovoltaice că nu se mai consumă combustibil fosil.”
Târgul va fi deschis și duminică.