Secretul cârnaților de Crăciun "de colecţie". Cât costă un kilogram

19-12-2020 18:46


Cârnații au locul lor pe masa de Crăciun. Dar, alături de cei românești, cu carne de porc, slănină, usturoi şi condimente, găsim mai nou și cârnați pregătiți după rețete europene.

Vienezi, spanioli sau italieni, toți sunt delicioși, spun încântați cei care i-au gustat. Iar prețurile sunt pe măsură: pornesc de la 30 de lei kilogramul pentru cei tradiționali și pot depăşi 70 de lei dacă sunt „de colecție”.

O carmangerie din Alba Iulia pregăteşte cârnaţi italieneşti. Sunt aromaţi cu condimente aduse din Calabria şi ţinuţi într-o vitrină specială care reproduce microclimatul de pe coasta Mediteranei. Pentru a-şi desăvârşi aroma cârnăciorii trebuie să se odihnească mai bine de o lună.

Adrian Elecfi – administrator carmangerie: „Aceşti cârnaţi sunt puşi la maturat de aproximativ 200 de ore, mai sunt încă aproximativ 1.588 de ore şi 11 minute până se termină procesul."

Şi modul de preparare este special. Carnea de porc îngheţată este mărunţită într-o maşină cu sare de mare, apoi sunt adăugate condimentele.

Adrian Elecfi – administrator carmangerie: „Carnea e bine aleasă are şi un anumit procent de grăsime. Condimentele: sare de mare, culturi testate pentru aroma de maturat şi culoare, piper, puţină boia."

Şi cârnaţii vienezi devin populari la noi în ţară. Preţul pentru un kilogram depăşeşte 50 de lei.

„Acesta conţine caşcaval, are carne de porc, de vită şi este unul dintre cei mai bine vânduţi cârnaţi. Mai avem şi un cârnat vânătoresc, care are carne de porc şi carne de vânat" spune măcelarul.

În schimb, proprietarul unei carmangerii de familie din Săsciori, judeţul Alba, îşi îmbie clienţii cu o reţetă de cârnaţi din Ibiza.

Vasile Suciu – proprietar carmangerie: „Ca şi specialităţi ce le avem acum este acest cârnat subţire, cârnat grill. În comparaţie cu cei de casă, tradiţionali, se toacă mai mărunt. Sunt puşi în membrana naturală de oaie."

El nu a uitat nici de cei tradiţionali româneşti. Şirurile de cârnaţi prind aromă în afumătoare.

Vasile Suciu – proprietar carmangerie: „Timpul de lucru la un cârnat natural de casă e mai îndelungat. Aroma cârnatului o face, bineînţeles, şi fumul. Compoziţia este carne de porc, pulpă, şi nouă ne place să punem şi un pic de burtă de porc, kaizerul natural pe care îl tocăm, pe care îl amestecăm cu condimentele naturale."

Secretul pentru cârnaţii tradiţionali româneşti stă şi în timpul petrecut în afumătoare şi lemnul de esenţă tare folosit pentru fum.


VIDEO PROTVPLUS.RO