Seceta severă a distrus pomii fructiferi din România. Specialiștii estimează pierderi de 70% în livezi

Ultima actualizare: 09-06-2020 20:16

Cea mai severă secetă din ultimul secol a distrus pomii fructiferi din România. Pierderile sunt colosale. Reprezentanții Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisești” vorbesc de 70% pierderi în livezi și 30% în terenurile agricole.

Asta înseamnă că producția de toamnă de fructe, legume sau grâne este mai gravă ca niciodată.

George Lamureanu este doctor - inginer în științe agricole. Deține în Dobrogea plantații de piersic și cais. Este una din zonele cele mai afectate de seceta din țară, iar pierderile sunt uriașe. Estimează că, anul acesta, va culege doar 2 sau 3 tone de cais, în comparație cu anii trecuți când, de pe un hectar, scoatea în jur de 15 - 20 de tone.

George Lamureanu fermier: "La cais, pierderile sunt cele mai mari. Avem undeva 10 la sută. Aproape deloc nu avem caisă. Avem un deficit foarte foarte mare".

Agricultorii din Dobrogea susțin că, anul acesta, nu vor mai putea vinde fructe en-gross.

Vasile Melinte, agricultor: "Cireșele nu s-au dezvoltat. Au rămas foarte mici. Puteți să le vedeți și dumneavoastră. Care au avut puțină apă, au luat-o mai înainte, dar majoritatea sunt mici fiind secetă".

Și livezile de pruni sunt afectate de secetă, dar și de înghețul venit brusc în aprilie, susțin cei de la stațiunea de cercetare din Aiud.

Producția de pruni de anul acesta, estimează agricultorii, va fi de 5 ori mai mică.

Adrian Florian, inginer - SCDVV Blaj: "Anul trecut, am avut o producție pe pom de 250 de kg, anul acesta o să avem în jur de 50 de kg. Prețurile o să crească cam cu 25-30%".

Daniel Irimes, inginer - SCDVV Blaj: "Prunele erau valorificate ca vânzare pentru producerea de dulcețuri și compoturi, dar și pentru mâncare. Asta în proporție de 75%, iar restul de 25 % erau comercializate pentru producerea de țuică".

Nici pentru vișinată nu vom avea o producție foarte bună.

Fermier: "Visinii au fost afectați datorită frigului. Având o producție de două ori mai mică ca și anul trecut, fructele trebuia să fie mult mai mari".

Pe câmpuri, seceta este problema principală. Pământul este uscat tun, iar recoltele s-au uscat.

Costel Puzgaru, fermier: "Din lipsa precipitațiilor, ne chinuim cu sistemul de irigație. Trebuie să suplinim precipitațiile. Costurile sunt enorm de mari dar nu avem încotro".

În cele mai multe locuri, nu avem un sistem de irigații, iar - în multe situații - acolo unde el există - nu funcționează. Așa se face că, în secolul 21, agricultorii stau încă la mila cerului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO