Se schimbă regulile în privința panourilor fotovoltaice. Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”
Responsabilii schimbă regulile în privinţa panourilor fotovoltaice pe care românii și le pot instala cu ajutor de la buget. Din martie, doritorii vor avea nevoie doar de buletin și, cu ajutorul lui, se vor înscrie într-o aplicație.
O firmă le va instala sistemul și va obţine finanţarea de la stat, îndată ce va dovedi că lucrarea este terminată. Ideile se regăsesc într-un ghid al proiectului „Casa Verde”, prezentat parlamentarilor. Reprezentanţii companiilor de instalaţii spun că măsurile anunţate vor scumpi sistemele care produc energie verde.
Anul trecut, Administrația Fondului pentru Mediu a fost depăşită de numărul mare de cereri venite din partea cetăţenilor, care au vrut să îşi monteze pe case panouri fotovoltaice. Pentru acest an, reprezentanţii instituţiei au decis ca analiza şi aprobarea dosarelor să fie trecută în responsabilitatea firmelor care montează sistemele.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: „Se va adresa direct Administraţiei Fondului pentru Mediu prin intermediul unei aplicaţii. Având nevoie doar de buletin, va completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”.
Oamenii care vor dori să acceseze cei 25.000 de lei puşi la dispoziţia fiecărei gospodării se vor înregistra într-o aplicaţie. În termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: „În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”.
Aplicaţia pentru înregistrarea solicitărilor va fi gata în martie, iar până atunci ar trebui să fie acreditate şi firmele care vor putea instala panourile. Reprezentanţii acestor companii nu au fost cooptate pentru a redacta ghidul cu noile măsuri şi spun că modificările nu vor face decât să crească preţul sistemelor.
Dan Tudose, reprezentantul unei companii de instalare de panouri fotovoltaice: „Ne uităm ce rată de dobânzi avem pe piaţa bancară şi toate aceste costuri se transpun în costul sistemului fotovoltaic. Nu vedem foarte mulţi jucători importanţi în piaţă ca să susţină financiar sute de sisteme pe care să le susţină din fonduri proprii, şi apoi să aştepte 60, 90 sau un termen nedefinit”.
Autorităţile estimează că, în 2023, ar putea fi până la 200.000 de oameni care se vor înscrie în programul „Casa Verde”.