Se montează noi camere de supraveghere în Bihor, pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaie în parcări
După ce aproape 40 de bihoreni au fost prinși cu ajutorul camerelor de supraveghere aruncând gunoaie prin parcările de pe drumurile județene, conducerea județului a decis să facă același demers, doar că pe șoselele naționale.
Compania de drumuri va identifica, pentru început, cinci parcări de pe raza județului unde se aruncă mai des gunoaiele. Un partener privat va monta, în fiecare din acestea, câte două camere. "Amatorii" de astfel de fapte trebuie să știe că legea s-a schimbat, iar amenzile pentru așa ceva sunt usturătoare.
În mai multe parcări de pe drumurile care traversează Bihorul, se pot vedea maldăre de gunoaie abandonate la marginea șoselei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Sunt coșuri de gunoi, amenajate. Le ținem în cabină, le aruncăm la coșul de gunoi. Apoi, restul, fiecare face ce vrea” spune un șofer.
Șofer: „În Austria, Ungaria, nu găsim așa ceva.
Reporter: Da-n România?
Șofer: „Dezastru, dezastru."
Ca să stopeze acest fenomen, conducerea județului a montat anul trecut camere de supraveghere mobile în parcările de pe drumurile județene, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Aproape 40 de bihoreni, certați cu bunul simț, au fost filmați în timp ce aruncau gunoaie în parcări.
Monica Crișan, purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor: „Până în prezent au fost identificate un număr de 36 de persoane fizice, care au făcut abandonări de deșeuri, în diferite locuri nepermise, precum parcări."
Acum câteva zile, Consiliul Județean a demarat un alt proiect-pilot și urmează să monteze, cât de curând, astfel de camere și pe drumurile naționale.
Bianca Firezar, purtător de cuvânt Consiliul Județean Bihor: „În primă fază, montăm camere video în cinci parcări, de pe drumurile naționale - aceste parcări au fost identificate de CNAIR, ca locuri în care se depozitează cel mai frecvent deșeuri, în mod ilegal, nepermis."
Și primarii comunelor bihorene spun că așteaptă cu sufletul la gură montarea camerelor de supraveghere. Aceștia au oricum de furcă cu cei care aruncă gunoaiele la întâmplare, deși există un operator care adună sacii cu deșeuri din faţa caselor, de două sau de trei ori pe săptămână.
Ioan Gligor, primar Oșorhei: „Nu sunt pentru a arunca gunoaie pe oriunde, din cauza asta trebuie să montăm cât mai multe camere. Chiar și eu, ca primărie, am un proiect de 200 de camere de supraveghere."
Potrivit unei Ordonanțe de Guvern, adoptată recent, amenzile pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare vor fi între 10 și 20 de mii de lei, pentru persoane fizice, respectiv între 50 și 200 de mii pentru agenții economici. Mai mult, cei care dau foc resturilor sau miriștilor, ori care îngroapă gunoaiele în pământ, pot ajunge după gratii până la 5 ani.