Se mai poate cumpăra vechime în muncă doar două săptămâni. Legea permite doar până la finalul lunii
Românii care vor să-şi completeze anii de vechime în muncă mai pot să îşi achite contribuțiile doar până la finalul acestei luni. Aproape 30.000 de persoane care au cotizat deja au adus la bugetul statului peste 300 de milioane de lei.
Majoritatea au lucrat la negru.
Cu acest gând, Bogdan Cainopschi a venit să plătească retroactiv șase ani de vechime în muncă. A lucrat pe cont propriu în domeniul instalațiilor și nu și-a achitat contribuțiile.
Bogdan Cainopschi: „Plătesc 40 de mii. Nu am avut carte de muncă–trebuia să capitalizez bani, după ce i-am strâns am venit să îi aduc aici.”
În schimb, un domn venit din America avea nevoie doar de câteva luni ca să iasă la pensie. Tot aici am dat peste o doamnă care achită contribuțiile pentru o prietenă stabilită în Australia.
„Este prietena mea, a fost profesoară de engleza, îi lipseşte un an”, explică ea.
Cei mai mulți sunt români plecați la muncă în străinătate, care au muncit aici o perioadă scurtă. Unii au lucrat la negru, în timp ce alții nu au fost asigurați de angajator.
Potrivit datelor de la Casa de Pensii, sunt peste 27.000 de contracte încheiate la nivel național. Contribuțiile se plătesc la nivelul salariului minim pe economie. Practic, la cei 3.000 de lei brut, un român trebuie să vireze aproximativ 750 de lei. În acest moment, în conturile Casei de Pensii s-au strâns peste 300 de milioane de lei.
Alina Frățică, șef departament: „Poți cumpăra vechime maxim 6 ani, acești 6 ani pot fie toți anii în același timp sau perioade disparate – există persoane care vin şi cumpără și își măresc această contribuție.”
De aproximativ trei ani, legea le permite românilor să își completeze stagiul minim de cotizare de 15 ani, însă termenul expiră la finalul acestei luni. Contribuțiile NU se plătesc pentru pensie anticipată.