Se aruncă miliarde pentru exclusivitatea asupra vaccinului anti Covid-19. Cum se bat giganții lumii

Ultima actualizare: 16-03-2020 11:25
Se aruncă miliarde de dolari pentru drepturile exclusive asupra unui vaccin împotriva coronavirusului

Americanii testează primul lor vaccin anti Covid-19, în timp ce Donald Trump a oferit un miliard de dolari germanilor pentru exclusivitatea asupra unui produs similar. Pe de altă parte, chinezii vor să obțină patentul unui tratament dezvoltat de SUA.

 

Primul test al unui vaccin împotriva coronavirusului începe luni la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle, un prim participant la studiul clinic finanțat de Institutul Național de Sănătate urmând să primească o doză experimentală.

Probele vor fi făcute pe 45 de tineri voluntari sănătoşi cu diferite doze co-dezvoltate de NIH şi Moderna Inc.

Autoritățile susțin că nu este niciun pericol ca participanţii la test să fie infectaţi, deoarece vaccinul nu conţine nicio componentă a coronavirusului.

Scopul este de a verifica dacă dozele nu prezintă efecte secundare îngrijorătoare şi să stabilească teste pe scară largă. 

Reprezentanţi din domeniul sănătăţii spun că va dura între un an şi 18 luni să valideze orice potenţial vaccin.

Trump a oferit un miliard de dolari, spre furia germanilor

Anunțul americanilor vine la scurt timp după ce Welt am Sonntag a dezvăluit că președintele Donald Trump ar fi oferit un miliard de de dolari pentru ca SUA să obțină drepturile exclusive asupra un vaccin anti Covid-9 dezvoltat de compania germană CureVac.

Autoritățile germane au confirmat informația și au spus că nu vor permite acest lucru, precizând că părțile trebuie să colaboreze, ”nu unul împotriva celuilalt”.

”Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri, în colaborări pe plan global.

Nu le putem permite altora să achiziţioneze în mod exclusiv rezultatele cercetărilor lor”, a declarat luni ministrul german de externe Heiko Mass.

”Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt”, a subliniat Maas.

Și ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, a recunoscut aceste informaţii.

”Pot doar să spun că am auzit de câteva ori de la membri ai guvernului că aceasta este adevărat şi că noi vom discuta despre asta mâine, în cadrul echipei de criză (pentru coronavirus)”, a spus el.

La rândul lor, germanii de la CureVac au spus luni că nu vor lua niciodată în considerare să lucreze la un vaccin exclusiv pentru SUA.

Nemții spun că un vaccin va fi gata la începutul verii

Cu toate acestea, compania cu sediul în Tubingen a confirmat că CEO Daniel Menichella a fost săptămâna trecută la Casa Albă, unde a discutat cu Donald Trump despre planurile de dezvltare a unui vaccin.

Manichella a spus în cadrul discuțiilor că cei de la CureVac speră să aibă un vaccin experimental la începutul acestei veri.
Politicienii germani s-au arătat furioși de gestul lui Trump.

”Regimul american a comis un act extrem de neprietenos, Capitalismul are limitele sale”, a spus liderul social-democrat Karl Lauterbach.

Chinezii vor patent pe un produs american

Pe de altă parte, chinezii încearcă să obțină patentul asupra unui medicament experimental dezvoltat de gigantul american Gilead, numit Redemsivir și folosit împotriva virusului Ebola. 

Medicamentul experimental al Gilead nu are licență nicăieri în lume, dar este folosit deja în China pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

Cererea depusă de chinezi pe 21 ianuarie arată că cercetătorii din această țară văd în acest medicament unul din cele mai promițătoare tratamente împotriva Covid-19.

În replică, cei de la Gilead au atacat în instanță demersul chinezilor de a obține drepturi exclusive asupra Redemsivir-ului.

Un alt medicament pe care chinezii îl consideră util în lupta contra noului coronavirus este clorochina, folosită de circa 80 de ani împotriva malariei.

Tot în China, cercetătorii au testat o combinaţie de medicamente HIV împotriva noului coronavirus.

În Statele Unite, și Centrul medical din cadrul Universităţii din Nebraska a început testarea cu Remdesivir pe americani care au fost depistaţi cu COVID-19 după ce au fost evacuaţi de pe nava de croazieră din Japonia.

OMS: Majoritatea oamenilor infectați se recuperează

Pentru majoritatea oamenilor, noul coronavirus provoacă doar simptome uşoare sau moderate precum febră şi tuse.

Pentru unii, în special adulţi în vârstă şi cei cu probleme de sănătate deja existente, poate provoca boli mai severe, inclusiv pneumonie.

Majoritatea oamenilor infectaţi se recuperează. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu boală uşoară se recuperează în două săptămâni, iar cei cu boli severe se pot vindeca între trei - şase săptămâni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!