Scrisoarea lui Ciolos pentru premierul R. Moldova. In ce conditii va primi Chisinaul un imprumut de 60 de milioane de euro

intalnire Pavel Filip Dacian Ciolos

Dacian Ciolos i-a transmis omologului sau moldovean, Pavel Filip, o scrisoare in care mentioneaza o serie de "actiuni decisive" ale Chisinaului pentru transferarea primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, scrisoarea, care detaliaza continutul discutiilor avute la Bucuresti in data de 26 ianuarie 2016 in legatura cu acordul de imprumut dintre Romania si Republica Moldova, reliefeaza "aspecte cheie prin care autoritatile de la Chisinau vor reconfirma dorinta de reformare a statului, permitand accesarea imprumutului acordat de catre Romania".

In documentul dat sambata publicitatii de Biroul de presa al Executivului, premierul Dacian Ciolos il asigura pe omologul sau, Pavel Filip, ca Romania "este si va continua sa fie alaturi de Republica Moldova" si arata ca Bucurestiul intelege "seriozitatea situatiei economice si implicatiile asupra stabilitatii Republicii Moldova si bunastarii cetatenilor sai".

"In egala masura, suntem convinsi ca rezolvarea problemelor actualitatii nu poate sa se produca fara un dialog constructiv intre fortele politice si o relansare solida, sustenabila si credibila a reformelor asumate de Republica Moldova in parcursul sau european. Aceste reforme reprezinta nu doar implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, ci sunt cel mai bun garant al stabilitatii si prosperitatii pentru cetatenii Republicii Moldova", arata Ciolos.

Seful guvernului roman reaminteste ca, asa cum a precizat in cursul convorbirilor bilaterale, Romania este dispusa sa ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, "intr-o maniera structurata si graduala, in conexiune cu eforturile intreprinse la Chisinau pentru asumarea si aplicarea reformelor democratice, economice si institutionale".

Citește și
militar roman pe tanc la parada de 1 decembrie
Televiziunea de stat rusa afirma ca Romania poate anexa militar Moldova. Acordurile care ar permite o invazie peste Prut
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Doar astfel asistenta Romaniei va putea atinge impactul dorit, in complementaritate cu asistenta altor parteneri internationali si financiari ai Republicii Moldova, in beneficiul cetatenilor Republicii Moldova", afirma Dacian Ciolos, in scrisoarea adresata lui Pavel Filip.

Seful Executivului de la Bucuresti apreciaza necesar ca, pentru crearea conditiilor transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, autoritatile Republicii Moldova sa intreprinda, "in termenul cel mai scurt, inaintea transferului acestei prime transe", o serie de actiuni "decisive", care sa asigure realizarea mai multor obiective.

Astfel, se mentioneaza "prioritizarea clara a implementarii Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova".

"In acest sens, salutam un prim pas facut prin adoptarea in sedinta de guvern din 27 ianuarie a Planului National de Armonizare a Legislatiei pentru evidenta transpunerii actelor UE in legislatia nationala", afirma Ciolos.

O alta cerinta exprimata in scrisoare se refera la "un proces transparent si credibil care sa duca la numirea neintarziata a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism si integritate si care sa contribuie la recredibilizarea BNM, ca institutie independenta si responsabila, capabila sa asigure politici bancare prudente". Pe acelasi subiect, este notata si atentia "deosebita" care trebuie acordata procesului de audit al bancilor importante din Republica Moldova.

Ciolos apreciaza, totodata, ca invitarea la Chisinau a unei misiuni a FMI a fost "un pas important" si adauga ca "acum este esentiala stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cat mai repede posibil".

"Foaia de parcurs ar trebui sa includa masurile cerute de FMI ca pre-conditii si un calendar de negocieri menit sa conduca la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul", adauga premierul roman.

El subliniaza si necesitatea initierii in R.Moldova a unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in baza unui proces de consultare transparenta a societatii civile si a reprezentantilor mediului de afaceri.

Printre "actiunile decisive" enuntate de Dacian Ciolos in scrisoarea sa catre Chisinau, se numara si lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Bancii Nationale, asigurarea transparentei actionariatului si tranzactiilor din sistemul bancar, contracararea spalarii banilor si a transferurilor prin circuite nereglementate.

De asemenea, premierul roman include pe aceeasi lista prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, inclusiv o evaluare a performantei Procuraturii si Centrului National Anticoruptie.

"Aducerea la zi a cadrului legal anticoruptie, in vederea consolidarii si integrarii lui. Adoptarea si implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Nationale de Integritate, controlul averilor, notiunea de conflicte de interese si o institutie puternica de implementare) ar ilustra vointa politica de reforma asteptata de cetatenii Republicii Moldova si de partenerii internationali", afirma premierul roman.

Ciolos face apel si la "consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele mentionate mai sus".

"Aceste recomandari de masuri, exprimate si in cursul discutiilor avute la Bucuresti, la 26 ianuarie 2016, vor asigura, in opinia noastra, premisele necesare pentru consolidarea stabilitatii Republicii Moldova si pentru transferarea sprijinului financiar al Romaniei. Vor asigura, de asemenea, premisele relansarii parteneriatelor Republicii Moldova cu alti parteneri internationali si financiari", adauga premierul roman.

Seful Executivului de la Bucuresti ii transmite, in final, premierului moldovean ca "pana la acel moment, in spiritul abordarii graduale discutate, la nivelul Guvernului Romaniei vor fi luate masurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenta (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperarii sectoriale si relansarea unor proiecte strategice".

Marti, 26 ianuarie, premierul Dacian Ciolos declarase ca Executivul de la Bucuresti va transmite prima transa din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar dupa ce Chisinaul va lua masuri concrete de reforma, ce se vor regasi pe o lista trimisa de autoritatile romane pana la sfarsitul acestei saptamani.

"Inainte de a livra prima transa a acestui acord, ne asteptam din partea Guvernului Republicii Moldova sa vina cu cateva masuri concrete, care sa demonstreze vointa de reforma. si i-am spus (premierului moldovean - n.r.) ca in urmatoarele zile, pana la sfarsitul saptamanii, vom veni cu o lista de cateva masuri pe care Guvernul ar putea sa le ia inainte de a transmite de la Bucuresti aceasta prima transa. Totodata, Romania doreste sa isi coordoneze sprijinul financiar rambursabil si cu Comisia Europeana si cu FMI", a spus Ciolos, marti, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul de la Chisinau, Pavel Filip.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Romania va putea face schimb de organe cu Bulgaria si Moldova. Acordul prin care vom putea cere ajutorul altor state din UE
Romania va putea face schimb de organe cu Bulgaria si Moldova. Acordul prin care vom putea cere ajutorul altor state din UE

Romania va incheia acorduri cu Bugaria si cu Republica Moldova pentru schimb de organe. Anuntul a fost facut de reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant.

Televiziunea de stat rusa afirma ca Romania poate anexa militar Moldova. Acordurile care ar permite o invazie peste Prut
Televiziunea de stat rusa afirma ca Romania poate anexa militar Moldova. Acordurile care ar permite o invazie peste Prut

Afirmatii uluitoare la “Pervai Canal”, cel mai important post public de televiziune din Rusia: Romania ar avea un acord cu Moldova ce i-ar permite sa intervina militar pentru a stopa criza din aceasta tara.

Criza de la Chisinau isi cauta rezolvarea la Bucuresti. Conditiile puse de guvernul roman pentru ajutorul financiar
Criza de la Chisinau isi cauta rezolvarea la Bucuresti. Conditiile puse de guvernul roman pentru ajutorul financiar

Premierul moldovean a venit marti in Romania in cautarea unei solutii pentru criza politica, dar si economica, de la Chisinau.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.