Şcolile şi grădiniţele vor rămâne închise până anul viitor. Elevii fac cursuri online

08-12-2020 17:56


Şcolile şi grădiniţele din România vor rămâne închise până anul viitor. Din cauza numărului mare de cazuri noi ''Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenta'' a decis prelungirea suspendării cursurilor fizice.

Reprezentanţii ministerului educaţiei recomanda totuşi ca elevii să revină în bănci după vacanţa de iarnă. Între timp se caută soluţii pentru notarea lor, mai ales că tabletele promise de autorităţi nu au ajuns încă la toţi copiii.

Şcolile rămân închise până pe 23 decembrie.

Astfel că, elevii vor rămâne de fapt acasă până anul viitor pentru că de pe 23 decembrie şi până pe 11 ianuarie au vacanţă. Urmează 3 săptămâni de cursuri, iar de pe 30 ianuarie până pe 7 februarie sunt în vacanţă intersemestrială.

Jean Badea, subsecretar de stat MEC: ''Poate pe 11 ianuarie atunci când revenim la şcoală, această revenire să se poate face în format fizic. Ministerul Eductaiei îşi doreşte deschiderea şcolilor''.

Până atunci însă, copiii încearcă să ia note cât mai mari, în timpul lecţiilor online. Problema e că nu peste tot funcţionează catalogul electronic şi nici nu se aplică aceleaşi metode de evaluare.

La patru luni de la începerea anului şcolar în carnetul Anei nu a fost trecută nicio notă, lucru valabil pentru toţi elevii României. Notele lor sunt trecute în caietele profesorilor ori în catalogul online unde inclusiv părinţii pot verifica direct activitatea copiilor şi adolescenţilor.

O altă noutate anul acesta este legată de teze, care au fost înlocuite cu lucrări de control mai complexe, care se vor da cel mai probabil după vacanţă, adică după 11 ianuarie. Şi pentru acestea profesorii vor trece notele în catalogul online în dreptul tezei, tot aici va fi scrisă şi media finală la materia respectivă.

Profesor: ''Dacă nu vom avea o monitorizare foarte bună a orelor online ne vom trezi în martie aprilie că mulţi elevi nu au primit conţinut curicular şi nu au putut să înveţe''.

Aşa că dascălii caută soluţii. De pildă, Andrada Mazilu este învăţătoare şi îşi notează elevii pe platforme de verificare.

Andrada: ''La şcoală era mai simplu când ne plimbam printre rânduri şi verificăm caietele”.

Bogdan Petre, profesor georgrafie: ''După ce le dăm notele noi profesorii venim periodic la şcoală unde le trecem în catalog descărcăndu-le practic din agendele persoanale.”

Grav este că ne apropiem de sfârşitul primului semestru din anul şcolar 2020-2021, iar tabletele nu au ajuns la toţi elevii. Din cele 250 de mii de dispozitive, au fost livrate 166,802.

În acest context, scoala românească a primit încă o veste proastă. Elevii de clasa a 8-a sunt pe ultimul loc în Europa la înţelegerea materiilor exacte. 22% dintre ei sunt analfabeţi funcţional la matematică, chimie, fizică şi biologie, conform studiului "Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale''. Se realizează o dată la 4 ani şi este coordonat de cea mai mare organizație din domeniul evaluării în Educație la nivel mondial.


VIDEO PROTVPLUS.RO