Școlile românești au rămas fară biblioteci. Părinții au ajuns să cheltuie o avere pe materialele didactice
Din nepăsare, dar și din lipsă de bani, școlile românești au rămas fără biblioteci. Unele s-au închis cu totul, altele sunt goale.
Astfel, părinții dau bani mulți pentru ca cei mici să descopere lectura. La initativa unei organizații, zeci de mii de cărți vor ajunge în instituțiile de învățământ.
Cererea pentru acest program, susținut și de o editură, este uriașă, dovada că proiectul reușește să acopere doar 10% din necesar.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Într-o școală din comuna Cernica, la câțiva kilometri de București, dascălii au accesat mai multe programe de finanțare pentru modernizarea bibliotecii școlare. Însă, au foarte puține cărți.
Profesor: „Avem un proiect. O carte pe lună. Clasele a VI-a și a VII-a. Elevilor li se propune un titlu și toți citesc același titlu. Sunt încântați copiii, comparativ cu ce aveam înainte, niște cărți mai vechi. Nu erau utile, erau prăfuite, rupte, copiii nu erau atrași. Noi nu avem prea multe. Avem vreo 300 actuale și atractive pentru copii, dar ne-am dori mult mai mult”.
Părinții sunt cei care cumpără cărți
În lipsa bibliotecilor, părinții sunt cei care cumpără cărți, doar că și acestea s-au scumpit cu peste 20% anul acesta.
Un studiu al unei librării arată că 20% dintre școli nu au o bibliotecă. Iar, cele care încă funcționează sunt slab aprovizionate. Același studiu arată că 70% nu au fonduri pentru cărți noi.
Reprezentant Salvați Copiii: „Până în prezent am ajuns în peste 200 de unități școlare, cu 25.700 de volume pentru aproape 100.000 elevi, alocând un buget de aproape 660.000 de lei. Sunt foarte multe solicitări. Nu am reușit să mulțumim pe toată lumea”.
Reprezentant librările online: „Într-adevăr, pentru bugetul unei familii medii, să achiziționeze toate cărțile pe care și le-ar dori copiii ar fi prea mult, o soluție sunt bibliotecile. Copiii ar trebui să aibă șanse egale la lectură și acces la educație, din ce am văzut, sunt școli în care copiii nu au acces nici măcar la lectura obligatorie”.
Copiii au acces gratuit la cărți digitale prin intermediul unor aplicații, doar că internetul nu este la îndemâna tuturor.