Școala online merge greu la țară. În Prundu Bârgăului, Marian se chinuie de pe telefonul fratelui mai mare
În timp ce tot mai multe şcoli din ţară trec la scenariul roşu iar elevii fac lecţiile online, multe familii modeste reuşesc cu greu să se adapteze, în special în mediul rural.
Sunt copii care vor să înveţe, dar se chinuie să ţină pasul, folosind calculatoare vechi, sau cu telefoanele împrumutate, ca să urmărească orele online.
„Se întrerupe? Încerci să te conectezi din nou ? Da, e slab semnalul? Înţelegi ce spune doamna? Da, ce ai făcut tu acolo şi ce spune doamna!” este doar un exemplu de dialog între părinte și copilul așezat în fața dispozitivului prin care face școală online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marian are 9 ani şi este în clasa a treia, la şcoala din Prundu Bârgăului. De la începutul acestei săptămâni a aflat că va face orele online. Singura soluţie găsită de familie a fost să folosească telefonul fratelui mai mare, elev la o şcoală din oraş, pentru lecţiile cu învăţătoarea. Familia, modestă, nu are cum să cumpere tablete sau telefoane celor 3 copii, aşa că se descurcă cum pot.
Georgeta Metveschi: „Ieri nu a intrat pentru că nu a avut telefon, e telefonul fratelui său, el plecând la şcoală, a uitat să îl lase.
Reporter: Aveţi semnal?
Georgeta Metveschi: „Cam slab, se aude prin ceaţă, nu se înţelege cum trebuie, trebuie să închidă şi să deschidă telefonul.”
Reporter: Asistă la ore?
Georgeta Metveschi: „Da, dar nu ca la şcoală. E foarte greu cu condiţia asta, de a intra online la şcoală să înveţe, aşa nu o să înţeleagă absolut nimic”.
Reporter: „Cum te descurci?
Marian: „Mai greu”
Reporter: „De ce?”
Marian: „Cu învăţatul, e mai greu pe telefon. Nu înţelegem nimic, se mai întrerupe câteodată şi trebuie să intrăm iar.”
Reporter: „Ieri ai făcut şcoala?
Marian: „Nu, că nu am avut telefon”
Reporter: Ai recuperat?
Marian: „Nu”.
Școala din Prundu Bârgăului, unde învaţă aproape 1.300 de elevi, a fost închisă după ce două profesoare şi patru copii au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Orele s-au mutat în online, însă şi conexiunea la internet este dificilă în zonă.
Şi la Liceul Teoretic Victor Babeş, din Cluj-Napoca, au fost confirmaţi patru elevi cu infecţie SARS-COV-2, aşa că cei peste 400 de elevi au fost anunţaţi că vor face orele pe internet.
Marinela Marc, inspector școlar general ISJ Cluj: „Cazurile mai numeroase apar pe raza unităţilor din mediul urban, unde aglomeraţia este mai mare şi unde şi mobilitatea este mai mare faţă de mediul rural”.
Până acum, în judeţul Cluj sunt 67 de elevi şi 21 de dascăli testaţi pozitiv, din peste 30 de şcoli.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cluj, coronavirus, scoala online, scenariul roșu,
Dată publicare:
08-10-2020 17:56