Schema prin care studentii straini erau inscrisi ilegal la UMF Iasi. Fraudele ar fi fost facute pe un singur computer
Scandalul admiterii studentilor straini din anul I de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi este departe a se fi incheiat.
Desi a terminat reevaluarea dosarelor, conducerea unitatii de invatamant nu a putut explica nici acum cine sunt, nominal, vinovatii pentru frauda de proportii petrecuta in universitate. Cazul este anchetat in continuare de procurorii DNA.
Rectorul demisionar al universitatii a precizat ca fraudele au fost facute de personalul administrativ, in momentul in care punctajele erau trecute in calculator. Pentru a fi mai greu de identificat cine anume a efectuat modificarile in punctaje, s-a folosit un singur computer din secretariatul UMF.
Pare greu de crezut cum cei care au organizat totul nu s-au gandit ca vor fi descoperiti, mai ales ca, potrivit conducerii universitatii, schema era puerila.
Dosare valabile erau scoase, iar altele, ale unor studenti care nu indeplineau conditiile de admitere, erau introduse in locul lor prin modificarea unor bareme de admitere.
Prof. univ. dr. Dragos Pieptu, rector demisionar UMF Iasi: "Au fost viciate in mai multe moduri. In primul rand, s-a falsificat in grosolan punctajul scris. In loc de 33 se facea 48. Din pix... Sau, in al doilea rand, o deficienta la tastatura celui care scria, cineva ii spunea 27 si in computer scria 47."
Cei din conducerea universitatii spun ca nu o pot acuza, deocamdata, pe secretara sefa, care a fost suspendata inca de pe data de 9 octombrie, si nominalizata chiar de Ministerul Educatiei ca fiind implicata in acest scandal.
Ei au precizat ca in spatele inselatoriei se afla, in mod cert, mai multe persoane.
Prof. unif. dr. Gabriel Dimofte, presedinte senat UMF Iasi: "Cu siguranta, nimeni nu-si imagineaza ca o secretara este raspunzatoare de toata aceasta frauda extrem de mare care a fost creata. Am fost prinsi nepregatiti in fata unor persoane, a unor strucuturi, a unei retele, nu stim ce sunt dar cu singuranta nu este o persoana care a facut o frauda de proportii."
Prof. univ. dr. Dragos Pieptu, rector demisionar UMF Iasi: "Daca o faci pentru o suma de bani, o faci pentru 5, pentru 10, 15. Cand faci pentru 90, cred ca excede puterea noastra de intelegere in universitate."
Scandalul a inceput dupa ce 45 de studenti marocani au fost respinsi, desi initial fusesera declarati admisi, iar Ministerul de Externe din Maroc a cerut explicatii dure ambasadei noastre. Apoi s-au descoperit neregului in 94 de dosare. Conducerea UMF Iasi a precizat ca va deschide actiune in instanta impotriva studentilor straini inmatriculati ilegal si care nu indeplineau criteriile.