Schema prin care Dinu Patriciu si-a impartit mostenirea. Ce suma ii revine fostei sotii a miliardarului

Ultima actualizare: 11-09-2015 07:07

Milionarul Dinu Patriciu, mort acum un an la Londra, a lasat cea mai mare parte a averii fiicelor sale, iar pe Dana, sotia de care a divortat, a dezmostenit-o atat cat i-a permis legea romana.
 

Omul de afaceri a trecut procente, si nu sume fixe de bani, poate si pentru ca o parte din averea lui este investita in proprietati aflate in toata lumea, dar si in opere de arta. Un proces lung de partaj trebuie insa incheiat, inainte ca testamentul sa isi poata produce efectele.

Cu un an inainte de moarte, Dinu Patriciu si-a intocmit testamentul. Documentul este clar si precizeaza cum a vrut ca averea lui sa se imparta intre femeile care i-au marcat existenta.

"Las fiicelor mele, Ana Patriciu si Maria Patriciu", a scris miliardarul, "o cota totala de 82,5 % din intreaga mea avere, fostei sotii, Sabina Patriciu, o cota de 5% din masa succesorala, iar partenerei de afaceri Melanie Chen, 12,5%".

Pe sotia de care incerca sa divorteze, Dana Patriciu, omul de afaceri a decis sa o dezmosteneasca atat cat ii permite legea romaneasca.

Dinu Patriciu a precizat ca fiecare fata va primi o cota de 41,25% , "indiferent de natura si valoarea bunurilor care vor intra in aceasta cota in urma partajului cu actuala mea sotie". Asta inseamna ca omul de afaceri se astepta ca la divort, Dana Patriciu sa obtina o parte din avere.

In testament este trecuta si fosta sotie, mama celor doua fete ale lui Patriciu. Sabina, despre care milionarul afirma ca "s-a ingrijit cu caldura si sinceritate de starea mea de sanatate in perioade dificile", urmeaza sa primeasca 5% din succesiune.

O surpriza pentru unii, este prezenta in testament si Melanie Chen, partenera de afaceri din ultimii ani de viata, dar si cea despre care Dana Patriciu a afirmat ca a avut o relatie de amor cu Dinu Patriciu. Acesteia, milionarul i-a lasat 12,5 suta din averea lui, "ca semn de multumire pentru sprijinul moral si uman pe care mi l-a acordat in ultima perioada a vietii mele".

Despre sotia de care incerca sa se desparta legal, milionarul a precizat in testament ca "in ipoteza in care decesul meu ar interveni anterior pronuntarii hotararii de divort, inteleg sa o dezmostenesc pana la limita permisa de legea romana, respectiv pana la 1/8 din succesiunea mea, care reprezinta rezerva succesorala."

Dinu Patriciu a luptat pana in ultima clipa sa nu ii lase niciun leu celei care ii era sotie in ultima perioada din viata. Pe de alta parte, Dana Patriciu a introdus cererea de divort si a cerut prin partaj jumatate din averea milinarului, pe care o evalua la 2 miliarde de euro. Insa Patriciu a sustinut ca este vorba despre o suma mult mai mica: 191 de milioane de euro.

Banii erau investiti in proprietati imobiliare in Germania, Romania, Polonia, Olanda si Belgia, dar si investiti intr-o importanta colectie de tablouri. Patriciu a detinut si un iaht de 40 de milioane de euro, care a fost scos la vanzare, la fel si flota de 4 avioane VIP, si ele cu preturi de catalog de ordinul zecilor de milioane de euro. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO