Scenariu demn de filme pentru deshumarea istorica a domnitorului Constantin Brancoveanu. Procesiunea va avea loc pe 21 mai
Autoritatile de stat si bisericesti au pus la punct un scenariu demn de filmele de actiune pentru deshumarea istorica a domnitorului Constantin Brancoveanu.
Biserica Ortodoxa a primit toate aprobarile, inclusiv pe cele sanitare, pentru procesiunea stabilita pe 21 mai.
Osemintele martirului Brancoveanu vor fi puse intr-o racla de argint si vor fi purtate prin oras pe un traseu stabilit de preoti, impreuna cu fortele de ordine.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In 1720, Maria Brancoveanu, sotia domnului martir, incalca interdictia sultanului Ahmed al III-lea si aduce trupul voievodului de la Istanbul la Bucuresti. Pe o candela asezata deasupra mormantului a lasat scris: „Aceasta candela, ce s-au dat la Sveti Gheorghie cel Nou, lumineaza unde odihnesc oasele fericitului Domn Costandin Brancoveanu Basarab Voievod."
Revenind la zilele noastre, peste trei saptamani, oasele celui proclamat sfant in 1992 vor fi scoase din cripta. La cererea Patriarhului, deshumarea a fost autorizata arheologic si va fi supravegheata de SANEPID.
Scopul final este expunerea publica a ramasitelor sfinte pentru venerare.
In aceste zile se lucreaza intens in atelierele Patriarhiei Romane la finisarea unei racle masive cu baldachin, in care vor fi asezate moastele domnului Brancoveanu imediat ce vor ajunge pe Dealul Mitropoliei. Tot acesta va fi punctul de plecare al procesiunii, pe 21 mai.
Primul popas va fi Biserica Domnita Balasa, ctitoria fiicei lui Constantin Brancoveanu. Aici inaltii ierarhi vor spune o rugaciune pentru voievodul Brancoveanu si cei patru fii ai sai, martiri la Constantinopole.
A doua oprire se va face in zona parcarii de la Universitate, pe locul fostei Academii Domnesti Sfantul Sava. A fost prima institutie de invatamant superior a romanilor, a carei constructie a fost inceputa de predecesorul lui Constantin Brancovenu, Serban Cantacuzino.
Punctul final al procesiunii va fi Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou. De la jumatatea lui mai, osemintele raman permanent la vedere, langa mana Sfantului Ierarh Nicolae pastrata in acelasi lacas.