Scandalul "e-Romania 2". Guvernul sesizeaza Parchetul pentru nereguli in cheltuirea banilor
Guvernul va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala in cheltuirea de catre Ministerul Comunicatiilor, in perioada 2010-2011, a banilor alocati pentru "e-Romania 2".
"E-Romania 2" urma sa fie un portal de informatii, iar banii au fost alocati din Fondul de rezerva bugetara. Proiectul, componenta a "Programului national e-Romania" , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.
Inspectorii Corpului de control al primului-ministru au idenificat nereguli in organizarea licitatiei pentru atribuirea contractului si cheltuirea fondurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din Fondul de rezerva bugetara au fost alocate 11,9 milioane lei acestui proiect, valoarea totala a contractului fiind de 49,9 milioane lei cu TVA. Conform constatarilor, atributiile de coordonare au fost delegate secretarului general al Ministerului Comunicatiilor, care nu a aprobat insa caietul de sarcini. Valoarea estimata a contractului a fost determinata netemeinic, fara precizarea unitatilor de masura si a cantitatilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.
Omnilogic a fost infiintata in 1992 si este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piata romaneasca, cu afaceri de 234,35 milioane de lei in 2011, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Asociatii firmei sunt GT Holding GmbH Austria - 50% si Camps Bay Invest AG (Liechtenstein) - 50%.
Inspectorii sustin ca din verificarile efectuate au rezultat indicii privind falsificarea unui document referitor la desfasurarea procedurii de atribuire si inlocuirea unei file din oferta declarata castigatoare, legata de un numar de inregistrare fals pentru o nota justificativa care trebuia intocmita inainte de transmiterea anuntului de participare spre publicare in SEAP si fila din oferta privind serviciile de mentenanta, nesemnata de ofertant si fara antet.
De asemenea, receptia echipamentelor a fost formala, deoarece bunurile nu au fost dezambalate, astfel ca nu exista suficient temei pentru efecturea platilor, si a influentat executarea contractului, in sensul ca ulterior a fost nevoie de organizarea unei noi receptii, ceea ce a cauzat o amanare a termenelor de realizare a altor etape ale contractului. De la data efectuarii primei receptii si timp de doua luni, ehipamentele hardware de 5,1 milioane lei au fost depozitate in conditii improprii, fiind abandonate in parcarea subterana a Centrului National "Romania Digitala", fara ca reprezentantii ministerului sa asigure integritatea si integralitatea acestora.
Comisia de receptie a descarcat furnizorul de orice obligatie pentru instruirea personalului desi portalul nu era finalizat, iar activitatile de instruire nici nu au fost efectuate conform contractului, ministerul nominalizand doar 12 persoane ce urmau sa participe la fiecare modul de instruire - desi furnizorul a cerut 6 persoane pentru fiecare din cele 9 module.
Fisele de prezenta indica faptul ca, din 29 zile de curs, intruirea a fost efectuata in 26 zile, iar unii dintre cursanti ar fi participat la mai multe cursuri in acelasi timp. Unii dintre cursanti au negat, in timpul controlului, ca ar fi participat la instruire sau ar fi semnat vreo fisa de prezenta, rezultand astfel indicii legate de falsificarea semnturii acestora. Paguba astfel rezultata ministerului este calculata la 348.529 lei.
Inspectorii mai arata ca pentru portalul de informatii nu a fost asigurat volumul informational necesar, nerespectandu-se astfel volumul minim de informatii initial ce trebuia introduse in portal conform caietului de sarcini, iar pe parcursul analizei aplicatiei au fost sesizate mesaje de eroare.
"Pana la data controlului, comisia de receptie nu a acordat acceptanta pentru etapa privind realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2 din cauza nefinalizarii de catre furnizorul Omnilogic SRL a aplicatiei e-Romania 2 la parametrii specificati in caietul se sarcini, nefiind atinse, astfel, obiectivele de baza ale investitiei", arata inspectorii.
Acestia mai arata ca reprezentantii ministerului, la inventarierile anuale din 2010 si 2011, nu au inventariat produsele hardware si software ale acestui proiect, desi acestea erau receptionate.
Pana la data controlului, ministerul a efectuat plati pentru acest proiect de 37,2 milioane lei, reprezentand 71,58% din valoarea totala, fara ca portalul sa fie realizat si dat in folosinta.
Pentru toate aceste constatari, Guvernul va sesiza Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Curtea de Conturi pentru infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual, inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata comise de catre reprezentantii Serviciului de achizitii publice si administrativ din Ministerul Comunicatiilor.
Pentru fapta reprezentantilor Omnilogic SRL de a transmite ministerului 9 fise de prezenta pentru a dovedi prestarea serviciului de instruire, in vederea incasarii contravalorii acestui serviciu, in conditiile in care inscrisurile atestau "imprejurari necorespunzatoare adevarului", inspectorii reclama posibila infractiune de uz de fals, prevazuta in Codul Penal.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, Parchet, finantare, informatii, portal,
Dată publicare:
09-06-2013 11:50