Abuzul RATB cu stilouri de aur, bauturi si cadouri.Cum a fost gaurit bugetul primariei cu 7 mil euro

Dată publicare: 14-04-2013 10:37
Dată actualizare: 17-04-2013 06:50


Regia Autonoma de Transport Bucuresti intr in vizorul DNA. Corpul de Control al Guvernului a descoperit mai multe nereguli in activitatea RATB.

In timp ce conducerea companiei cumpara stilouri cu penite de aur si platina, gaurile lasate in urma erau acoperite cu bani din taxele si impozitele bucurestenilor. Iar o parte dintre subventiile primite de la primarie ajungea indirect in buzunarele angajatilor si ale rudelor acestora.

Raportul guvernului arata ca in 2010-2012 conducerea RATB a risipit peste 100.000 de euro pe cheltuieli de protocol: mancare, picotouri, bauturi si cafea.

In plus, in 2010 sefii RATB ar fi cumparat pentru membrii consiliului de administratie - 6 stilouri cu penite de aur si de platina pe care au cheltuit aproape 2500 de euro.

In plus guvernul constata ca ingineriile financiare facute de companie au pagubit bugetul primariei Capitalei cu 7 milioane de euro.

In tot acest timp, RATB a primit de la Primaria Capitalei, adica din taxele si impozitele bucurestenilor- 230 de milioane de euro sub forma de subventii, ca sa nu majoreze pretul biletelor si sa nu renunte la unele dintre curse.

De exemplu 2,8 milioane de euro au fost folositi ca sa acopere gaurile facute de cantina RATB, de asociatia sportiva a regiei si de casa de odihna de la Predeal. Iar alte sume au ajuns indirect la angajatii RATB si la rudele acestora.

O miza mult mai mare o are insa contractul pe care RATB l-a incheiat cu o firma privata, pentru achizitia de tramvaie. Potrivit guvernului, RATB a decis sa cumpere tramvaie de la Astra Vagoane cu un milion sase sute de mii de euro bucata, desi regia fabrica deja propriile tramvaie la jumatate de pret. Contractul a fost semnat de un director RATB care in 2011 a lucra atat pentru regie cat si pentru Astra Vagoane.

Printre neregulile sesizate de corpul de control al guvernului, la RATB se numara - deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor publice si conflict de interese. 


VIDEO PROTVPLUS.RO