Scandalul cuburilor de gheață cu bacterii din fecale ia amploare. Un nou focar în România
Scandalul cuburilor de gheaţă se amplifică şi ne îngheaţă sângele în vine.
După gheaţa infestată din Bucureşti şi Constanța, marți testele făcute la un producător din Prahova au relevat prezenţa bacteriilor din fecale, dar şi e-coli, în cantităţi uriaşe. Sute de focare, în condiţiile în care este interzisă prezenţa lor în apa potabilă, pentru că ne pot îmbolnăvi grav.
12 tone de gheaţă au fost interzise de la comercializare doar luni dimineață, dar alte 4 tone au ajuns deja în marile magazine. Şi de această dată producătorul susţine că se alimentează de la reţeaua publică, dar Apa Nova exclude orice infestare a apei de la robinet.
SC HAMMER ADVERTISING SRL, Ghețăria - cum este cunoscută în Ploieşti - se adăugă şi ea companiilor depistate de ANPC că vând la pungă cuburi de gheaţă pline de bacterii.
În acest caz, inspectorii ANPC spun că analizele de laborator au depistat 43 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, când nivelul maxim este 20, bacterii coliforme 266, când maximul e 0, dar şi 26 de colonii de e-coli, când prezența bacteriei este interzisă în apa potabilă!
Bacteriile provenite inclusiv din fecale într-o proporţie atât de mare i-au şocat şi pe inspectorii ANPC, care au solicitat efectuarea testelor.
Medic infecționist: ”Sursa de apă ar trebui foarte bine urmărită. În alte ţări, lucrurile astea sunt foarte bine urmărite. Se întâmplă să consumăm răcoritoare cu gheaţă şi mâncare. Și ne gândim că mâncarea este sursa, dar nu este. Cuburile de gheaţă pot fi cauzele toxiinfecţiilor alimentare.”
Doar de la acest producător au fost retrase 12 tone. 4 tone au ajuns însă în magazine.
Horia Georgescu, reprezentant companie: ”Noi avem un ultim buletin de analize din 31 ianuarie. Nu pot să motivez. Aştept şi când ies analizele vă spun. Vrem să identificăm de unde e problema, aşteptam toate analizele de la toate instituţiile. Ne cerem scuze.”
Președinte ANPC: ”Acolo unde sunt încălcate grav normele de siguranţă care pot pune sănătatea consumatorilor în pericol, nu vom avea toleranță. Este o situaţie tristă, din imaginile pe care le-am văzut. Totuşi, suntem în 2018.”
Imaginile despre care vorbeşte preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor sunt acestea: gheaţa produsă în condiţii improprii, ţinută la temperatura camerei, pe alocuri galbenă, sau aparate "reparate" cu cârpe, de unde apa se scurge peste gheaţa care apoi ajungea în paharele celor care o cumpărau. Sunt de la cele două companii depistate luni cu gheaţa infestată, vizate acum de noi anchete.
Patronul firmei susţinea luni că foloseşte apa din reţeaua publică, furnizată de Apa Nova. Un angajat al societăţii spune însă că alta era sursa de apă.
La cealaltă adresă, aşa cum au venit inspectorii ANAF şi ANPC aşa au şi plecat. Patronul le-a transmis că nu este acasă şi nu are cine să le deschidă. Fără acordul proprietarului, se poate intra doar cu mandat de la procuror. În rest, la aşa-zisa fabrică este linişte, iar maşinile frigorifice au fost băgate în spate
Patronul susţine însă că gheaţa nu se fabrică acolo, ci la Turnu Măgurele. Ne oferim să mergem şi acolo, să vedem procesul de producţie:
Patron: ”Da, puteţi veni. Oricum, acum nu e nimeni acolo. E în concediu, doamnă. E închisă.”
Autorităţile vor preleva probe atât din sursa de apă folosită -APA NOVA - susţin toţi producătorii, cât şi din utilajele folosite de ei pentru a depista sursa infestaţiei.
Reprezentant ANPC: ”Există posibilitatea ca operatorul să fi făcut un puţ, forând, sau în zona respectivă pânza freatică să fie întreruptă de zona de fosă.”
Apa Nova da asigurări, încă o dată, că apa de la robinet este potabilă. Analizele zilnice făcute ”nu arată depăşiri ale valorilor parametrilor microbiologici. Exclud posibilitatea prezenţei bacteriilor, iar germenii nu ar depăşi prevederile legale”, susține Apa Nova.