Fecale animale și zeci de bacterii, descoperite în cuburi de gheață. Reacția producătorilor

Ultimul update: Marti 15 Mai 2018 14:02
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 12:33
Categorie: Actualitate

Este alertă sanitară în România, după ce inspectorii ANPC spun că au depistat şi retras cuburi de gheață vândute la pungă în marile magazine, făcute din apă nepotabilă.

Conțin bacterii care pot proveni din fose sau fecalele animalelor, arată testele de laborator făcute la cererea ANPC. În unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis.

Și mai grav este că aceia care produc cuburile de gheață susțin că se alimentează de la rețeaua publică. Apa Nova dă însă asigurări că apa distribuită în capitală este sigură pentru băut.

La teste au ajuns pungi cu gheaţă de la doi producători, care aprovizionează mari magazine, baruri şi cluburi.

Inspectorii ANPC spun că rezultatele sunt şocante: în prima probă, testele au detectat 1.245 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, în condiţiile în care maximul era de 100 de unităţi. Dar au găsit şi 284 de unităţi de bacterii coliforme, când maximul este 0.

Un șarpe a stârnit panică la un loc de joacă din Constanța. VIDEO

La a doua probă, au fost depistate 31 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, cu 11 mai multe decât ar fi fost acceptat, cu 4 colonii la 100 de mililitri, când nu ar fi trebuit să existe deloc.

Aceste depăşiri se traduc prin prezența în cuburile de gheaţă a unor bacterii care provin inclusiv din fecale şi care pot îmbolnăvi consumatorii, susţin reprezentanţii ANPC. Aceştia au anunţat marți că în probele efectuate la gheaţa produsă de o firmă din Prahova a fost identificată bacteria E-coli, iar o altă firmă distribuia gheața fără să aibă niciun fel de autorizaţie. Autoritatea a precizat că produsele infestate au ajuns pe piaţă, dar acum au fost retrase din magazine. Se fac controale la toate firmele care produc sau au cumpărat astfel de gheaţă.

Am găsit o firmă în Prahova în a cărei analiză a ieşit E-coli şi o firmă care producea gheață fără nicio autorizaţie. Nu ştim provenienţa apei, probabil dintr-un puţ ca la ţară. Am dispus măsuri şi la alţi agenţi care au livrat şi verificam toţi agenţii care au cumpărat”, a transmis Marius Pîrvu, președinte ANPC.

La 1.000 de germeni pe miliitru, apa este periculoasă pentru sănătate, spun şi medicii.

"Multă lume consideră că de la mâncare fac toxiinfecţii alimentare, când de fapt asta se întâmplă şi de la cuburile de gheaţă. Bătrânii şi copiii sunt cei mai expuşi", explică Adrian Gabriel Marinescu, medic infecţionist.

Apa aşa contaminată nu trebuie folosită nici la spălatul pe dinţi. Iar în alimentaţie, ar trebui fiartă măcar un minut înainte de utilizare.

Ambii producători resping cu vehemență posibilitatea ca produsele lor să fi fost infestate, nedestinate consumului uman. "Nu are cum să se depisteze la noi, poate la alţii"

"Vă pun la dispoziție analizele, facem şi noi, păi noi ne alimentăm de la reţeaua publică", spune reprezentantul unei firme.

Producătorii ne-au prezentat şi rezultatul unor analize realizate asupra apei folosite, care arată că nu exista E-coli, dar despre celelalte bacterii nu apare nicio informaţie.

Însă au refuzat să ne arate locurile sterile în care se ambalează gheaţa pentru consum uman.

Acum, autorităţile trebuie să stabilească urgent dacă apa era deja infestată cu bacterii fecale sau dacă acest lucru s-a întâmplat pe parcursul procesului de producţie.

Apa Nova dă asigurări că este imposibil ca apa distribuită în capitală să conţină astfel de bacterii sau germeni. Ultimele analize au fost realizate luni şi ar arăta că apa e sigură pentru băut.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița

Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița

Elena Udrea se prezinta la sediul ICCJ, in Bucuresti, joi, 6 iulie 2017

Elena Udrea a sesizat Comisia de control al SRI cu privire la dosarul “Gala Bute”

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, pus sub învinuire pentru un posibil ultraj

Prima imagine cu hoții care au jefuit o bancă din Baia Mare. Au furat 100.000 de lei

Arenele BNR vor trece de la Banca Națională la stat. Obiecțiile lui Traian Băsescu

CEO-ul Ford România, despre autostrăzi: Guvernul să-şi spună clar planul şi să se ţină de cuvânt

Mărturiile rudelor celor nouă morți din Ungaria: ”Au rămas șase copii fără tată și fără mamă”

elicopter prabusit Turda

Salvatorul pilotului prăbușit cu elicopterul în Turda. ”I-am dat telefonul să vorbească la 112”

Isprava unui muncitor din Ploieşti a dus la o situaţie de urgenţă. Oamenii au sunat alertaţi la 112

Trei migranţi albanezi, capturaţi de poliţiştii din Mehedinţi. Au intrat ilegal cu barca pe Dunăre

Pilotul elicopterului care a provocat haos la Mamaia, cercetat de Autoritatea Aeronautică Civilă

Un microbuz cu elevi din Vaslui s-a ciocnit cu maşina directoarei şcolii. Patru copii, răniți ușor

Carnagiul cu 9 români morți în Ungaria, filmat de un șofer aflat în spatele camionului. VIDEO