Fecale animale și zeci de bacterii, descoperite în cuburi de gheață. Reacția producătorilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 12:33
Categorie: Actualitate

Este alertă sanitară în România, după ce inspectorii ANPC spun că au depistat şi retras cuburi de gheață vândute la pungă în marile magazine, făcute din apă nepotabilă.

Conțin bacterii care pot proveni din fose sau fecalele animalelor, arată testele de laborator făcute la cererea ANPC. În unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis.

Și mai grav este că aceia care produc cuburile de gheață susțin că se alimentează de la rețeaua publică. Apa Nova dă însă asigurări că apa distribuită în capitală este sigură pentru băut.

La teste au ajuns pungi cu gheaţă de la doi producători, care aprovizionează mari magazine, baruri şi cluburi.

Inspectorii ANPC spun că rezultatele sunt şocante: în prima probă, testele au detectat 1.245 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, în condiţiile în care maximul era de 100 de unităţi. Dar au găsit şi 284 de unităţi de bacterii coliforme, când maximul este 0.

La a doua probă, au fost depistate 31 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, cu 11 mai multe decât ar fi fost acceptat, cu 4 colonii la 100 de mililitri, când nu ar fi trebuit să existe deloc.

Aceste depăşiri se traduc prin prezența în cuburile de gheaţă a unor bacterii care provin inclusiv din fecale şi care pot îmbolnăvi consumatorii, susţin reprezentanţii ANPC. Aceştia au anunţat marți că în probele efectuate la gheaţa produsă de o firmă din Prahova a fost identificată bacteria E-coli, iar o altă firmă distribuia gheața fără să aibă niciun fel de autorizaţie. Autoritatea a precizat că produsele infestate au ajuns pe piaţă, dar acum au fost retrase din magazine. Se fac controale la toate firmele care produc sau au cumpărat astfel de gheaţă.

Am găsit o firmă în Prahova în a cărei analiză a ieşit E-coli şi o firmă care producea gheață fără nicio autorizaţie. Nu ştim provenienţa apei, probabil dintr-un puţ ca la ţară. Am dispus măsuri şi la alţi agenţi care au livrat şi verificam toţi agenţii care au cumpărat”, a transmis Marius Pîrvu, președinte ANPC.

La 1.000 de germeni pe miliitru, apa este periculoasă pentru sănătate, spun şi medicii.

"Multă lume consideră că de la mâncare fac toxiinfecţii alimentare, când de fapt asta se întâmplă şi de la cuburile de gheaţă. Bătrânii şi copiii sunt cei mai expuşi", explică Adrian Gabriel Marinescu, medic infecţionist.

Apa aşa contaminată nu trebuie folosită nici la spălatul pe dinţi. Iar în alimentaţie, ar trebui fiartă măcar un minut înainte de utilizare.

Ambii producători resping cu vehemență posibilitatea ca produsele lor să fi fost infestate, nedestinate consumului uman. "Nu are cum să se depisteze la noi, poate la alţii"

"Vă pun la dispoziție analizele, facem şi noi, păi noi ne alimentăm de la reţeaua publică", spune reprezentantul unei firme.

Producătorii ne-au prezentat şi rezultatul unor analize realizate asupra apei folosite, care arată că nu exista E-coli, dar despre celelalte bacterii nu apare nicio informaţie.

Însă au refuzat să ne arate locurile sterile în care se ambalează gheaţa pentru consum uman.

Acum, autorităţile trebuie să stabilească urgent dacă apa era deja infestată cu bacterii fecale sau dacă acest lucru s-a întâmplat pe parcursul procesului de producţie.

Apa Nova dă asigurări că este imposibil ca apa distribuită în capitală să conţină astfel de bacterii sau germeni. Ultimele analize au fost realizate luni şi ar arăta că apa e sigură pentru băut.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița
Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump, Kim Jong Un
Al doilea summit între Donald Trump și Kim Jong-Un, anunțat oficial de Casa Albă
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Prinţul Philip
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins