Fecale animale și zeci de bacterii, descoperite în cuburi de gheață. Reacția producătorilor

Ultimul update: Marti 15 Mai 2018 14:02
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 12:33
Categorie: Actualitate

Este alertă sanitară în România, după ce inspectorii ANPC spun că au depistat şi retras cuburi de gheață vândute la pungă în marile magazine, făcute din apă nepotabilă.

Conțin bacterii care pot proveni din fose sau fecalele animalelor, arată testele de laborator făcute la cererea ANPC. În unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis.

Și mai grav este că aceia care produc cuburile de gheață susțin că se alimentează de la rețeaua publică. Apa Nova dă însă asigurări că apa distribuită în capitală este sigură pentru băut.

La teste au ajuns pungi cu gheaţă de la doi producători, care aprovizionează mari magazine, baruri şi cluburi.

Inspectorii ANPC spun că rezultatele sunt şocante: în prima probă, testele au detectat 1.245 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, în condiţiile în care maximul era de 100 de unităţi. Dar au găsit şi 284 de unităţi de bacterii coliforme, când maximul este 0.

La a doua probă, au fost depistate 31 de unităţi formatoare de colonii de germeni pe mililitru, cu 11 mai multe decât ar fi fost acceptat, cu 4 colonii la 100 de mililitri, când nu ar fi trebuit să existe deloc.

Aceste depăşiri se traduc prin prezența în cuburile de gheaţă a unor bacterii care provin inclusiv din fecale şi care pot îmbolnăvi consumatorii, susţin reprezentanţii ANPC. Aceştia au anunţat marți că în probele efectuate la gheaţa produsă de o firmă din Prahova a fost identificată bacteria E-coli, iar o altă firmă distribuia gheața fără să aibă niciun fel de autorizaţie. Autoritatea a precizat că produsele infestate au ajuns pe piaţă, dar acum au fost retrase din magazine. Se fac controale la toate firmele care produc sau au cumpărat astfel de gheaţă.

Am găsit o firmă în Prahova în a cărei analiză a ieşit E-coli şi o firmă care producea gheață fără nicio autorizaţie. Nu ştim provenienţa apei, probabil dintr-un puţ ca la ţară. Am dispus măsuri şi la alţi agenţi care au livrat şi verificam toţi agenţii care au cumpărat”, a transmis Marius Pîrvu, președinte ANPC.

La 1.000 de germeni pe miliitru, apa este periculoasă pentru sănătate, spun şi medicii.

"Multă lume consideră că de la mâncare fac toxiinfecţii alimentare, când de fapt asta se întâmplă şi de la cuburile de gheaţă. Bătrânii şi copiii sunt cei mai expuşi", explică Adrian Gabriel Marinescu, medic infecţionist.

Apa aşa contaminată nu trebuie folosită nici la spălatul pe dinţi. Iar în alimentaţie, ar trebui fiartă măcar un minut înainte de utilizare.

Ambii producători resping cu vehemență posibilitatea ca produsele lor să fi fost infestate, nedestinate consumului uman. "Nu are cum să se depisteze la noi, poate la alţii"

"Vă pun la dispoziție analizele, facem şi noi, păi noi ne alimentăm de la reţeaua publică", spune reprezentantul unei firme.

Producătorii ne-au prezentat şi rezultatul unor analize realizate asupra apei folosite, care arată că nu exista E-coli, dar despre celelalte bacterii nu apare nicio informaţie.

Însă au refuzat să ne arate locurile sterile în care se ambalează gheaţa pentru consum uman.

Acum, autorităţile trebuie să stabilească urgent dacă apa era deja infestată cu bacterii fecale sau dacă acest lucru s-a întâmplat pe parcursul procesului de producţie.

Apa Nova dă asigurări că este imposibil ca apa distribuită în capitală să conţină astfel de bacterii sau germeni. Ultimele analize au fost realizate luni şi ar arăta că apa e sigură pentru băut.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița
Apă cu E-coli, distribuită de rețeaua publică dintr-o comună din Dâmbovița
VIDEO PROTVPLUS.RO
referendum pentru familie 2018
CCR discută azi validarea rezultatelor referendumului pentru redefinirea familiei
Medic prins în flagrant în timp ce lua mită. Ce au găsit anchetatorii în locuința sa
Incendiile de vegetație provocate au dus la tragedii. Avertismentul autorităților
Fenomen rar înregistrat în zona carierei Roșiuța. Vârtej de praf de 10 metri, filmat de un miner
Al treilea urs ucis pe autostrada A1. A fost izbit de un TIR
O familie din Prahova a rămas pe drumuri. Casa le-a luat foc
accident splai bucuresti, dambovita,
Au plonjat cu maşina în râul Dâmboviţa. Șoferul și soția au ieșit singuri la mal
Sute de bucureşteni stau în frig şi beznă în apartamente noi. Explicaţiile dezvoltatorilor
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein