Decizia luata de Garda de Mediu dupa scandalul copacilor defrisati de pe bulevardul Kiseleff din Capitala
Scandalul copacilor defrisati de pe bulevardul Kiseleff din Capitala schimba modul in care vor fi taiati arborii din orase.
Garda de Mediu vrea sa fie anuntata de orice taiere, iar primariile vor fi obligate sa publice deciziile pe paginile lor de internet. Mai mult, copacii care urmeaza sa dispara vor fi insemnati cu dungi rosii sau verzi cu cateva zile inainte.
Dupa scandalul de pe Kiseleff, cand 72 de copaci au fost pusi la pamant, spre nemultumirea ecologistilor, garda de mediu s-a sesizat. Comisarii au incercat sa afle daca arborii au fost taiati legal.
Marius Popescu, sef al directiei biodiversitate Garda de mediu: "Pe baza documentelor nu au existat incalcari ale legislatiei, documente prezentate de Primaria municipiului Bucuresti si administratiile de sector arata ca acei arbori era necesar a fi taiati."
Garda de Mediu a decis sa schimbe procedura de taiere a copacilor, pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. Pe viitor, primariile trebuie sa anunte inspectorii garzii ca vor sa taie un copac. Acestea vor vopsi arborii vizati.
Daca va plimbati prin Bucuresti si observati copaci care au fost vopsiti trebuie sa stiti ca acestia vor fi taiati in scurt timp. Culoarea rosie inseamna ca arborele este complet uscat. Culoarea verde ca a imbatranit, este bolnav si reprezinta un pericol pentru oameni.
Asa, cetatenii vor sti ce arbori urmeaza sa fie taiati si pot interveni in cazul in care cred ca are loc un abuz. Mai mult, taierile vor fi anuntate si pe site-urile primariilor din timp. Daca taie de capul lor, primariile pot fi amendate cu 100 de mii de lei. Pe bulevardul Kiselef vor fi plantati alti copaci.
Potrivit Garzii de Mediu, Primaria Generala urmeaza sa planteze in locul celor 72 de copaci 102. Problema este ca un puiet ajunge abia in 40 de ani la inaltimea unui arbore taiat.
Consilierii de la USB, in frunte cu Nicusor Dan sustin ca taierile ar fi avut nevoie, pe langa avizul Directiei de Mediu, si de aprobarea Ministerului Culturii. ADP Sector 1 a recunoscut ca nu are aviz pentru interventia in zonele protejate istoric, asa ca razboiul s-ar putea muta in instanta.