Scandal in jurul copacilor taiati in Capitala. Autoritatile spun ca erau "uscati 100%", aparatorii mediului le contrazic

08-07-2016 16:18


Un nou scandal zguduie primaria Bucurestiului. Locuitorii Capitalei sunt revoltati dupa ce 70 de copaci au fost taiati de pe bulevardul Kiseleff.

Puteau fi salvati este un abuz din partea primariei cred voluntarii de mediu care spun ca vom avea si mai putin aer intr-un oras poluat, plin de betoane si fara spatii verzi. Reprezentantii primariei se apara si spun ca arborii erau complet uscati, desi ONG-urile i-au contrazis cu dovezi. Garda de Mediu a intrat pe fir si ancheteaza cazul. Desigur, dupa ce arborii nu mai exista.

Imaginile filmate pe bulevardul Kiseleff, ieri, in jurul orei 7 dimineata au fost postate pe facebook. Alte poze facute in aceasta zona i-au scandalizat pe multi locuitori ai capitalei. Au facut si o petitie online prin care solicita oprirea defrisarilor. Se taie copacii buni si verzi, iar de cei care cad la prima ploaie nu se atinge nimeni, sustin oamenii.

Si ONG-urile sustin ca decizia primariei este un abuz. Voluntarii spun ca pana acum taierile erau stabilite intr-un grup de lucru, dupa un studiu de impact. Dan Trifu sustine ca pe Kiseleff nu a cazut niciun copac pe masini, iar unii arbori taiati au fost plantati in perioada interbelica si nu le venise sorocul.

Dan Trifu, presedinte Ecocivica: "Nu sunt chiar toti uscati. Sunt unii care au ceva vitalitate in ei. Se vede dupa cioate ca mai aveau consistenta. Este un heirupism al primarului general, directia de mediu, doamna director nu ar fi emis daca nu ar fi avut presiuni. Trei arbori asigurau oxigenul pentru 2 persoane."

Voluntarii de mediu cer curatarea crengilor uscate, dar nu taierea copacilor in totalitate.

Primaria generala nu da inapoi, continua defrisarile, dar se jura ca taie doar copacii care sunt uscati in proportie de cel putin 80 la suta. Ca sa demonstreze asta, fiecare arbore taiat este fotografiat si are intocmita o fisa speciala care are informatii de la momentul taierii.

Acestea sunt pozele cu arborii pe care primaria sustine ca i-a taiat pentru ca se uscasera.

Oana Grigore, seful directiei mediu, Primaria Generala: "Sunt arbori uscati pentru care cei de la administratia sectorului 1 au primit aviz de defrisare din partea directiei de mediu. Este perioada optima cand putem observa daca un arbore este uscat."

In total sunt 70 de copaci de pe Kiseleff si mai bine de 30 din Cismigiu. Surse apropiate Agentiei pentru Protectia Mediului sustin ca primaria nu a solicitat aviz de taiere a copacilor. Teoretic, daca acestia sunt uscati, nu era nevoie. Insa, daca erau verzi, asa cum sustin voluntarii, este un abuz. Garda de mediu cerceteaza acest caz pentru a stabili daca a fost incalcata legea.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO